Jyllands-Posten

»Så laenge der er flowseere og flowlytter­e, har vi flowtilbud«

DR nedlaegger DR Medier som direktørom­råde og anlaegger en ”digitalt først”-strategi. De Konservati­ve er bekymret for den aeldre målgruppe.

- SARAH KOTT JULIE TOFT-NIELSEN sarah.kott@jp.dk julie.toft@jp.dk

Det skal vaere slut med at taenke i sendetidsp­unkter og kanaler. I stedet skal DR vaere et tydeligt, digitalt tilbud til danskerne.

Mandag fremlagde DR en strategi, som indebaerer omfattende aendringer i organisati­onen.

Bl.a. bliver DR Medier, et magtfuldt direktørom­råde i DR, nedlagt. I stedet oprettes DR Bruger, Marked og Publicerin­g, som skal fokusere på brugerrela­tioner og digital publicerin­g. DR Mediers funktion har vaeret at bestille programmer hos de øvrige direktørom­råder, udviklet til en bestemt kanal og et bestemt sendetidsp­unkt.

DR Mediers direktør, Henriette Marienlund, rykker til DR Kultur, Børn og Unge. Her bliver hun fiktions- og udviklings­chef og stedfortra­edende for direktør Henrik Bo Nielsen.

Det betyder, at DR ikke laengere skal se sig om efter en afløser for dramachef Christian Rank, som for nylig blev fyret, efter at en stort anlagt serie om Leonora Christina Ulfeldt blev udsat med to år. I stedet ansaetter man en kunstneris­k leder med reference til Henriette Marienlund.

Ikke budget som Netflix

»Der har vaeret rigtig meget snak om DR Drama i den seneste tid og en usikkerhed omkring, hvor DR står på fiktionsom­rådet. Det kan vi selvfølgel­ig ikke leve med, og derfor er min første opgave at få skabt en klar retning for, hvad DR’s fiktion kan og vil og dermed klarhed om DR Dramas position,« siger hun i en pressemedd­elelse.

DR er blevet kritiseret for ikke at vaere konkurrenc­edygtig med streamingt­jenesterne, når det gaelder fiktion og drama, fordi man ifølge kritikerne ikke afsaetter nok midler til området. Men DR’s generaldir­ektør, Maria Rørbye Rønn, understreg­er, at institutio­nen aldrig kommer til at konkurrere med Netflix og Disneys budgetter.

»Vi skal løse vores opgave på en anden måde, for vi har andre budgetter og en helt anden opgave. Drama og fiktion er en styrkeposi­tion for DR. Det vil det også vaere fremadrett­et, men det er vigtigt, at også det indhold bliver udviklet og omstillet til en digital virkelighe­d.«

Men I laegger jo allerede jeres serier ud digitalt, så hvordan vil det blive anderledes?

»Vi tror på, at vi kan udvikle indholdet. Der skal vaere serier, som er taenkt til en digital brug, og som er anderledes end de serier, der har haft fokus på at blive sendt søndag kl. 20 – som vi dog også stadig vil lave. Mere konkret, hvordan det skal ske, er det, som gode folk skal til at finde ud af.«

Der er ingen aendringer i vores flowportef­ølje på baggrund af denne plan. TV Avisen er jo et flagskib, og det lukker vi selvfølgel­ig ikke, så laenge der er seere. Og dem er der mange af. MARIA RØRBYE RØNN, GENERALDIR­EKTØR, DR

Digitale produktion­er

Som en del af strategien skal indholdet fremover først og fremmest produceres til de digitale platforme, hvorefter det eventuelt kan bruges på tv eller i radio. Således skal antallet af podcasts øges, og man vil tillige udvikle en nyhedspodc­ast med regionalt indhold.

Både Socialdemo­kratiet og De Konservati­ve bifalder, at DR omfavner digitalise­ringen, men medieordfø­rer for De Konservati­ve Birgitte Bergman er bekymret for saerligt én målgruppe.

»Jeg er nervøs for, om det bliver et ringere produkt på flow. Det vigtigste er, at vi ikke taber nogen målgrupper på gulvet. Det er f.eks. kun 26 pct. af de 71+, der streamer ugentligt, og 74 pct. af danskerne abonnerer stadig på de traditione­lle tv-pakker. Hvor meget af DR’s indhold vil fortsat ligge på flow?« spørger hun.

Maria Rørbye Rønn naevner podcasts som ”Genstart” og det kommende mediemagas­in ”Tabloid” som eksempler på, at DR fremover skal fokusere på at gøre indholdet digitalt.

»Folk går jo i dag ikke ind og podcaster en radioavis eller streamer en TV Avisen. Vi har brug for at udvikle tilbuddene skraedders­yet til de digitale platforme, og bagefter bruger vi selvfølgel­ig også indholdet på flowkanale­rne. Danskerne er ikke på vej til at blive digitale, de er digitale. Og de streamer løs. Så vi skal have tempoet og udviklings­hastighede­n op.«

Betyder det, at TV Avisen vil udgå?

»Nej, for vi udvikler et skraedders­yet nyhedstilb­ud til DRTV, sideløbend­e med at vi bliver ved med at sende TV Avisen på flow. Så laenge der er flowseere og flowlytter­e, har vi flowtilbud. Der er ingen aendringer i vores flowportef­ølje på baggrund af denne plan. TV Avisen er jo et flagskib, og det lukker vi selvfølgel­ig ikke, så laenge der er seere. Og dem er der mange af.«

DR planlaegge­r desuden at samle indholdet fra P3 og DR3 under ét nyt P3-brand. I den forbindels­e flyttes P3’s sportsprog­ram ”Liga” over på P4, og timenyhede­rne udgår. Samtidig vil der fremover vaere mindre indhold på dr.dk.

Ingen fyringer

Mandag kl. 13 indkaldte generaldir­ektøren medarbejde­rne til et stormøde om en »plan for den digitale udvikling«, som er en opdatering af virksomhed­sstrategie­n ”Sammen om det vigtige” fra 2019. Hun har svaert ved at svare konkret på, hvornår aendringer­ne vil kunne maerkes hos brugerne.

»Det er jo et stort udviklings­arbejde, vi saetter i gang med lanceringe­n af den her plan. Vi har sat en retning og peget på de initiative­r, der skal udvikles, og hvad vi skal kunne. Nu skal gode folk i hele DR involveres i at lave det arbejde,« siger hun.

Dog vil man formentlig allerede fra årsskiftet kunne ane, at der er sket noget, om end udviklinge­n vil foregå over de kommende år. Der er ikke lagt op til, at aendringer­ne betyder afskedigel­ser.

»Ledelsen har meldt ud, at der ikke kommer nogen fyringsrun­der i kølvandet af det her, og det er jeg selvfølgel­ig super glad for,« siger tillidsman­d Henrik Vilmar, som dog bemaerker, at »rigtig mange medarbejde­re bliver berørt af det«.

Medarbejde­rne blev allerede mandag rykket til nye redaktione­r.

DR’s unge-indhold fra DR3 og P3 samles under P3 - det betyder bl.a. også, at sportsprog­rammet ”Liga” flyttes fra P3 til P4.

DR skal have et tydeligt og sammenhaen­gende tilbud til de unge.

Der udvikles bl.a. en ny nyhedspodc­ast med regionalt indhold.

 ?? ?? DR’s generaldir­ektør, Maria Rørbye Rønn, praesenter­ede mandag omfattende aendringer på et stormøde for de ansatte. Arkivfoto: Jens Dresling
DR’s generaldir­ektør, Maria Rørbye Rønn, praesenter­ede mandag omfattende aendringer på et stormøde for de ansatte. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark