Jyllands-Posten

”Blondinens betragtnin­ger” er en både informativ og interessan­t debatbog

Helle ThorningSc­hmidt er aktuel som forfatter til interessan­t og vedkommend­e bog om køn og feminisme.

- BLONDINENS BETRAGTNIN­GER KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Det kommer med en maerkbar tyngde, når landets første kvindelige statsminis­ter, Helle Thorning-Schmidt, kan berette om udpraeget sexistisk og kønsbasere­t modstand. Om at blive kaldt ”Bordellomu­tter”, ”en håndtaske” og ”tøsefornae­rmet, blank og glat”, hvilket mere end vidner om en prae-asfalteret struktur, hvor kvinder – også kvindelige statsleder­e – altid først og fremmest er deres køn.

At en kvinde som Helle Thorning-Schmidt, der er forfattera­ktuel med debatbogen ”Blondinens betragtnin­ger”, hvis titel tager ikke så lidt pis på omverdenen­s blik på hende, blander sig i tidens måske mest gennemgåen­de samtale om køn og feminisme, er både vigtigt og interessan­t. Vigtigt, fordi det er essentielt at få så mange forskellig­e perspektiv­er på debatten som muligt, og interessan­t, fordi Thorning-Schmidt med bogen viser, at wokeness ikke er for de unge blot. Som det lyder i bogens veloplagte indledning: »Der kommer et tidspunkt i ethvert menneskes liv, typisk ikke så lang tid efter at man er fyldt 50 år, hvor man er nødt til at gøre op med sig selv, om man vil vaere nysgerrig eller tro, at man har regnet det hele ud og ved alt allerede.«

At Thorning-Schmidt har valgt at bevare nysgerrigh­eden og en åbenhed over for muligheden for, at der kan vaere andre sandheder end de allerede etablerede, løber som en tydelig rød tråd gennem ”Blondinens betragtnin­ger”. Det er jo faktisk ikke så let, som det kunne lyde, at blive ved med at forholde sig nysgerrigt til en verden, man tror, man har regnet ud, men det har Thorning-Schmidt – ikke mindst på grund af sine to nu voksne døtre, Johanna og Milo – besluttet sig for at blive ved med.

DEBAT

Det skinner derfor også tydeligt igennem i ”Blondinens betragtnin­ger”, at vi ikke har at gøre med en forfatter, der har forholdt sig akademisk til den feministis­ke diskurs gennem årtier. Selv om Thorning-Schmidt skriver, at hun blev feminist som 12-årig, ikke mindst på grund af sin »staerke, kloge mor« i Ishøj, så står det klart, at Thorning-Schmidt er saerligt rundet af den samtale om feminisme, der foregår lige nu.

”Blondinens betragtnin­ger” er en kort og kompakt lille sag. De 12 kapitler indledes alle med et ”Om”, og så går samtalen ellers løs. ”Om kassetaenk­ning”, ”Om penge og magt” og ”Om ja og nej” er bare nogle af de emner, bogen kommer omkring.

Undgår privilegie­blindhed

Om’et fungerer glimrende som strukturer­ende princip, men det er også så tilpas vagt, at det aldrig rigtig bliver farligt. For selv om Thorning-Schmidt både i, før og efter sin tid som statsminis­ter har oplevet graenseove­rskridende og dybt kønsdiskri­minerende adfaerd, så har hun også som hvid, veluddanne­t og heteroseks­uel nogle privilegie­r, der gør, at hun formentlig ikke er blevet ramt lige så hårdt som andre i mindre gunstige situatione­r. Det er Thorning-Schmidt selv meget bevidst om, og hun taler således ud fra »mit ståsted og udgangspun­kt«.

Det er vigtigt i en så personlig bog, som ”Blondinens betragtnin­ger” er, men de tanker, som Thorning-Schmidt laegger frem, er jo ikke ligefrem originale. Når hun i bogens indledning konstatere­r, at »jeg tror, vi er midt i et paradigmes­kift«, så er det alt andet end en radikal teori, men snarere et uomgaengel­igt faktum. Når det er så vigtigt, at det bliver sagt fra ThorningSc­hmidts position, så er det, fordi hun med sin måske lidt forsimplen­de, men velskrevne pointer kan vaere med til at bygge bro mellem de forskellig­e feministis­ke positioner, der godt kan forekomme utilgaenge­lige.

Bogen får meget foraeret af Sofie Lindes nu et år gamle genoplivni­ng af det udeblevne MeToo-oprør i Danmark i 2017. For det var først her, at noget for alvor begyndte at rykke sig. At haender på lår blev løftet fra at vaere ligegyldig­e enkeltsage­r til symptomer på større strukturel­le problemer. At man ikke bare kunne vaere både overborgme­ster og en ”glad dreng”, når det gik ud over et hav af kvindelige ansatte.

Lidt for spekulativ til tider

Det personlige udgangspun­kt er både bogens styrke og svaghed. Forcen ligger i, at Thorning-Schmidt tør bruge sig selv og dele af sine erfaringer, så det vaekker genkendels­e. Dermed giver den selvudnaev­nte blondines betragtnin­ger ekko i laeserens erfaringsv­erden, for lur mig, om ikke alle – om end med andre fortegn – kan nikke genkendend­e til det, ThorningSc­hmidt har vaeret ud for.

Men Thorning-Schmidts greb om det personlige er også meget konkret forankret i verden lige omkring hende og ikke mindst i datteren Johanna Kinnock og datterens omgangskre­ds. I disse passager tangerer tonen det anekdotisk­e, ligesom Thorning-Schmidt har en tendens til det spekulativ­e, som når hun gisner om, hvad der ville vaere sket for maend, hvis de havde vaeret i hendes situation eller omvendt. At hun formentlig har ret, er en anden sag, men vi ved jo strengt taget ikke, hvad offentligh­eden ville have syntes om, at hun havde formøblet 150.000 kr. på tøj til privatforb­rug i lighed med Lars Løkke Rasmussen.

Bogen afsluttes med en opfordring om at tilslutte sig feminismen. »Jeg lover dig, at det bliver sjovt. Kom med ombord. Take a ride,« lyder det lidt for kaekt i udgangsrep­likken, men selv om man nok skal vaere mindre kyniker end undertegne­de for at finde den invitation interessan­t, så er der ingen tvivl om, at ThorningSc­hmidt mener det godt.

Det personlige udgangspun­kt er både bogens styrke og svaghed.

 ?? ?? Den selvudnaev­nte blondine Helle Thorning-Schmidts betragtnin­ger giver ekko i laeserens erfaringsv­erden. Mange vil kunne nikke genkendend­e til det, Thorning-Schmidt har vaeret ud for, skriver Jyllands-Postens anmelder. Foto: Joachim Ladefoged
Den selvudnaev­nte blondine Helle Thorning-Schmidts betragtnin­ger giver ekko i laeserens erfaringsv­erden. Mange vil kunne nikke genkendend­e til det, Thorning-Schmidt har vaeret ud for, skriver Jyllands-Postens anmelder. Foto: Joachim Ladefoged
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark