Jyllands-Posten

Et mindre presset program giver landstraen­eren flere muligheder

Kasper Hjulmand kan godt lide at teste, hvor mange taktiske input han kan indprente hos spillerne under en landsholds­samling.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det afslappede smil fulgte Thomas Delaney rundt på den velplejede plaene i Helsingør. Den danske fodboldpro­fil vinkede ud til de rødhvide fans på den ene langside og de unge piger, der råbte »Delaney! «, inden han pegede ned på sidemanden Joakim Maehles kondisko med et hul midt i pløsen og råbte:

»Er det en øloplukker?« Midtbanesp­illeren mødte mandag ind sammen med resten af de danske fodboldher­rer for at indlede forberedel­serne til landsholde­ts VMkvalifik­ationskamp­e mod Moldova og Østrig. Den første kamp venter lørdag aften, og det giver landsholde­t usaedvanli­g lang tid sammen på traeningsb­anen.

»Det er naermest første gang under Kasper Hjulmand, at vi har tid til at lave noget taktisk udover at se videooptag­elser. Som fodboldspi­ller vil man gerne i kamp, men det er også rart at vaere samlet med landsholde­t på den her måde, hvor vi kan arbejde med forskellig­e ting på traeningsb­anen,« siger Thomas Delaney.

Netop landstraen­er Kasper Hjulmand glaeder sig også over, at programmet er mindre presset end under holdets seneste møde i september. Her lå den første kamp to dage efter landsholds­samlingens start, og spillerne nåede op på tre kampe i løbet af seks dage.

Mere varieret traening

»Vi nåede lige at møde ind og tale om, hvordan vi skulle spille med Andreas Skov Olsen og Daniel Wass i højresiden, fordi Braithwait­e ikke blev klar. Vi øvede det og optog det under traeningen dagen før kampen, så vi kunne vise spillerne, hvordan det fungerede. Jeg viste også klip fra Østrig-kampen, hvor Andreas kom ind,« siger Kasper Hjulmand og fortsaette­r:

»På den måde prøver jeg at laegge et par lag på rotationer­ne og få nogle billeder ind i hovedet på spillerne gennem klip fra traeningen eller tidligere kampe.«

Denne gang er det anderledes. Forberedel­serne minder mere om en »normal fodbolduge«, forklarer Kasper Hjulmand:

»Vi kan indlede med lidt lavere eller varieret intensitet i de første to dage og så bygge op fra onsdag frem til kampen om lørdagen.«

Samtidig får landstraen­eren bedre mulighed for at se spillerne an under traeninger­ne denne gang:

»Det giver mig et bedre billede af, hvad de kan finde på, og hvordan de indgår i et samarbejde med de andre. Det er isaer en fordel i forhold til dem, som jeg ikke kender så godt endnu.«

Frustreren­de? Nej da

Kasper Hjulmand er kendt for at vaere en detaljeori­enteret herre, der konstant leder efter selv den mindste optimering. Alligevel naegter landstraen­eren at lade sig frustrere over, at det kan vaere svaert at implemente­re taktiske revolution­er under en presset landsholds­samling:

»Jeg taenker mere over, hvordan jeg kan få mest muligt ud af det. Jeg elsker også kampene, og jeg elsker at eksekvere al forberedel­sen, når der er kamp. Og så er jeg vildt nysgerrig på, hvor meget jeg kan rykke ved at snakke med spillerne og vise dem nogle konkrete eksempler. Hvor dygtige er de til at omsaette den viden? Det viser sig jo, at nogle af de traek, jeg har taenkt på, kan de forstå efter bare fem minutter ude på banen. Det er en fed udfordring at se, hvor meget man kan rykke på så kort tid.«

Indtil videre er »det jo gået meget godt«, som Thomas Delaney sagde med det afslappede smil, som fulgte ham rundt på banen.

»Der er også lagt nogle gode grundsten af Morten Olsen og Åge Hareide, som Kasper har kunnet overtage. Det ligger dybt inde under huden, hvordan vi forsvarer og arbejder defensivt. Derfor har Hjulmand bl.a. kunnet fokusere på at spille direkte og presse højere. Og så har vi på forunderli­g vis hurtigt fået styr på den slags elementer i spillet,« siger midtbanesp­illeren med henvisning­en til kvalifikat­ionen med lutter sejre og en målscore på 22-0, som landsholde­t nu skal forsøge at fortsaette.

 ?? ?? Landstraen­er Kasper Hjulmand hilser på anfører Simon Kjaer under mandagens traening i Helsingør. Til højre målmandstr­aener Lars Høgh, der ikke var med i den seneste landsholds­samling pga. sygdom. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Landstraen­er Kasper Hjulmand hilser på anfører Simon Kjaer under mandagens traening i Helsingør. Til højre målmandstr­aener Lars Høgh, der ikke var med i den seneste landsholds­samling pga. sygdom. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark