Jyllands-Posten

Ambitioner­ne om at skabe et tophold i Danmark er udsat et år

Riwal Cycling Team udskyder ambitionen om at stige i niveau og bl.a. tage kampen op mod de nordmaend, der har lokket flere fremtraede­nde danskere til holdet.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Danmark får ikke et profession­elt cykelhold til naeste år.

Det var ellers ambitionen for Riwal Cycling Team, der var landets højest rangerede hold indtil slutningen af 2020. Her måtte holdet opgive sin status som såkaldt Protour-hold – det naesthøjes­te niveau i cykelverde­nen.

»Vores mål er stadig at komme op som et Proteam. Coronakris­en har selvfølgel­ig gjort det vanskeligt at finde sponsorer, selv om vi kan maerke, at det lysner. Derfor må vi acceptere, at vi også vil vaere et kontinenta­lhold til naeste år,« siger Mogens Tveskov, direktør for Riwal Cycling Team.

I de seneste år har Riwallever­et ryttere som Andreas Kron, Emil Vinjebo og Alexander Kamp til Worldtoure­n. I år har holdet vaeret nødt til at skaere ned, så der nu er 11 ryttere tilbage, heriblandt den tidligere Astana-dansker Jesper Hansen.

»Vi er gået efter at have det samme setup som før, bare med halvt så mange staerke ryttere. Det vil vi fortsaette med i naeste saeson. Vi har også organisati­onen til at skabe et profession­elt hold. Men det kraever et bedre økonomisk fundament,« siger Mogens Tveskov.

Flere danskere til Norge

Riwal-direktøren skal blot skaeve over mod Norge for at få øje på et hold, der har formået at skabe et profession­elt setup.

Uno-X har i de seneste år tiltrukket lovende danske ryttere som Anthon Charmig, Julius Johansen, Niklas Larsen og den nykårede U23-enkeltstar­tsverdensm­ester Johan Price-Pejtersen. Til naeste år får nordmaende­ne endda tilgang af de tidligere Worldtour-ryttere Niklas Eg, Jonas Gregaard og Lasse Norman Hansen.

»Jeg så da gerne, at der var en dansk virksomhed, der kom med de samme penge som Uno-X i Norge. Hvis vi havde den samme økonomi, ville vi formentlig kunne tiltraekke nogle af de samme profiler, fordi mange danskere gerne vil køre for et dansk hold. Det ville også skabe noget hype – selv blandt dem, der ikke går så meget op i cykling. Så selvfølgel­ig ville vi gerne have, at det var os, der stod i den situation,« siger Mogens Tveskov.

Det er dog et andet Protour-hold, som Riwal Pro Cycling primaert skaever mod for at blive inspireret. Et hold, som råder over superstjer­nen Mathieu van der Poel, der senest gjorde sig bemaerket under ParisRouba­ix:

Ejere fra hele landet

»Det er vores mål, at vi vil vaere tilbage på Protouren i 2023 eller 2024. Vi går efter at ramme det samme niveau som f.eks. Alpecin-Fenix. De har laenge ligget som et af de fem bedste Proteams, og det er det samme niveau, vi sigter efter.«

I stedet befinder Riwal Cycling Team sig i øjeblikket på kontinenta­lniveauet ligesom de danske kollegaer fra BHS-PL Beton Bornholm, ColoQuick og Restaurant Suri – Carl Ras.

En tilvaerels­e på det tredjehøje­ste niveau i cykelverde­n flugter ikke med selvforstå­elsen:

»Vi vil og skal vaere hele Danmarks cykelhold. Det indebaerer også, at vi skal køre løbene på en attraktiv måde ved at skabe og dominere løbene i stedet for at gøre sig bemaerket i et morgenudbr­ud uden chancer for at holde hele vejen.«

For at kunne leve op til ambitioner­ne kraever det imidlertid nogle flere ejere ud over Mogens Tveskov samt Kromann-brødrene med fornavnene Claus og

Steffen, der har bygget holdet op.

»Vi ville ikke have noget problem med at have op til 20 ejere. Vi vil stå så staerkt og bredt som muligt, både finansielt og geografisk. Det ville vaere en fordel at få ejere fra hele landet, så det geografisk­e fundament kan blive spredt ud,« siger Mogens Tveskov og fortsaette­r:

»Vi skal finde nogle partnere, der vil vaere med i det lange løb. Det er nødvendigt at bygge noget ro op om fremtiden. Vi leder efter en eller flere danske virksomhed­er, der kan se vaerdien i at skabe et staerkt cykelhold fra Danmark. Der må findes mennesker derude, der må have et ønske om at se et dansk cykelhold på det højeste niveau igen.«

 ?? ?? Riwal har bl.a. hentet sejre i Tour de Bretagne i løbet af 2021. Arkivfoto: Mario Stiehl
Riwal har bl.a. hentet sejre i Tour de Bretagne i løbet af 2021. Arkivfoto: Mario Stiehl

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark