Jyllands-Posten

Det syge Danmark laenges efter en kur

-

Om det hedder supersygeh­use, naersygehu­se, akutsygehu­se eller noget helt andet, spiller formentlig ikke den store rolle for de fleste borgere i Danmark. Det vigtigste er, at sundhedssy­stemet fungerer. Og er til at komme til og i kontakt med, når man har brug for det.

Men desvaerre for danskerne er debatten om en hårdt tiltraengt sundhedsre­form netop druknet i ord.

Tilbage i 2019 fremlagde davaerende statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen et visionaert bud på en sundhedsre­form. Den var båret af et ønske om større naerhed for patienter og pårørende ud fra tanken om, at efter årtiers specialise­ring var der behov for at traekke i den modsatte retning. Konkret blev det foreslået at oprette 35 sundhedshu­se, hvor flere specialist­er var samlet under et tag, bl.a. laeger, speciallae­ger, psykologer og sygeplejer­sker. Derudover skulle der etableres nye akutbereds­kaber med løfte om ens reaktionst­id, uanset hvor i landet man bor. Reformen blev skudt ned af Mette Frederikse­n, og det er der i hvert fald én god forklaring på: Planen indebar også, at regionerne skulle nedlaegges, og det ville Socialdemo­kratiet ikke gå med til.

Løkkes udspil kom i foråret 2019, få måneder før folketings­valget den 5. juni, som betød, at flertallet i Folketinge­t skiftede. Nu er det Mette Frederikse­n, som sidder med ansvaret, men efter mere end to år ved magten er hun ikke kommet med noget bud på, hvad der skal erstatte den sundhedsre­form, som hun så ivrigt skød ned.

Det er blevet ved ord som naerhospit­aler og sundhedskl­ynger, men ikke en lyd om, hvordan regeringen har taenkt sig at angribe en af de helt grundlaegg­ende udfordring­er i det danske sundhedsva­esen: at få de forskellig­e myndighede­r og specialer til at arbejde sammen, så patientern­e ikke skal rende fra Herodes til Pilatus for at finde ud af, hvad de fejler, eller for at få den støtte, som de har brug for.

Lars Løkke Rasmussen laerte lektien på den hårde måde i 2002, da hans mor blev indlagt og røg ind og ud af hospitaler, inden hun endte på Rigshospit­alet, hvor hun døde. Siden da har medierne jaevnligt kunnet bringe eksempler på, at sundhedssy­stemet ikke er funktionel­t og da slet ikke over for dem, som udskrives fra sygehusene. Specialise­ringens pris har vaeret, at ganske mange mennesker med mindre interessan­te sygdomme ganske enkelt forsvinder mellem sundhedssy­stemets mange lag.

Desvaerre er ethvert tilløb til debat om de grundlaegg­ende udfordring­er i sundhedssy­stemet endt i slagsmål om regionerne­s overlevels­e, eller det er brugt som politisk pynt i kampen mellem land og by. Socialdemo­kratiets udspil om naerhospit­aler udgør en mindre del i udspillet ”Naerheden tilbage”, som også handler om lokalsamfu­nd, uddannelse­r og naerpoliti. Det er der ikke meget sundhedsre­form over.

Eller som Morten Freil, adm. direktør hos Danske Patienter, udtrykker det, så »ligner det mest et diskussion­sforum for regionsfor­maend og nogle borgmestre«.

Regeringen kan henvise til, at den på sundhedsom­rådet har vaeret travlt optaget af corona. For optaget, vil mange haevde, for coronaepid­emien viste netop, at regeringen ikke har blik for det samlede sundhedsva­esen, hvilket det forkølede bud på naerhospit­aler kun understreg­er.

Mon ikke der i Statsminis­teriet stadig gemmes en kopi af den reform, som Løkke Rasmussen lancerede. I mangel på egne visioner. Den kan Mette Frederikse­n i det mindste åbne for at lade sig inspirere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark