Jyllands-Posten

Måske er vi ved at have fået nok af det amerikansk­e mediebomba­rdement

- HENRIK JENSEN historiker, lektor emeritus, forfatter

Siden Anden Verdenskri­g har Europa vaeret grebet af et selvhad, som blandt andet har givet sig udslag i, at europaeern­e har hengivet sig til en forskelslø­s dyrkelse af fladpandet amerikansk McDonald’s-kultur, som vi har skovlet ind i kolossale maengder, og stadig gør, på bekostning af vores egen.

Men måske er vinden ved at vende. Der er i dele af den europaeisk­e offentligh­ed, ikke mindst blandt unge, visse tegn på en stigende afstandtag­en til det amerikansk­e mediebomba­rdement. Der dukker meldinger op i medierne om, hvad den ene og den anden ”meningsdan­ner” foretager sig for at undgå fortsat at blive opfedet med de store maengder tomme kalorier fra amerikansk­e kulturprod­ukter – film, youtube-videoer, tv-serier og fladpanded­e nyheder. Lidt i stil med, når man hører dem ytre sig om, hvor lidt rødt kød de nu fortaerer.

Amerikansk kultur er indbegrebe­t af ånds-svag fastfood og laveste faellesnae­vner på alle områder, en fladpandet køb-smid-vaek-ogkøb-igen-kultur, alt, hvad der kan opgøres i penge, og vi europaeere er på krogen.

Allerede for 100 år siden advarede europaeisk­e fyrtårne som Sigmund Freud og Max Weber sammen med utallige andre mod amerikanis­eringens forfladige­lse af europaeisk kultur. De fik ret. Siden 1960’erne og 1970’ernes kulturomva­eltning har det vaeret sådan, at selv om man godt kunne vaere kritisk over for amerikansk udenrigspo­litik, for eksempel Vietnam-krigen, så var der altid et eller andet i ameritione­r kansk kulturliv, man kunne knytte an til, for eksempel Bob Dylan. Sådan er det stadig, jaevnfør den kraenkelse­skultur, inklusive nedlukning af anderledes­taenkende, som man for tiden godtroende slubrer i sig.

Amerikansk politik fylder meget i vores medier i forhold til europaeisk, også alt for meget, men amerikansk kultur fylder endnu mere, og det er naerved katastrofa­lt. Fint med at alliere sig politisk med

USA, for hvad skulle vi ellers gøre? Men det behøver vel ikke at betyde, at vi skal overgive os betingelse­sløst kulturelt? Kulturelt set er USA et samfund, som er ved at nedbryde sig selv, det er klogt at holde sig på afstand.

Noget tyder på, at der sammen med en kritik af den amerikansk­e kulturdomi­nans er en stigende interesse for europaeisk­e kulturtrad­ipå vej. Symptomati­sk er en nyligt opstået organisati­on af tysk oprindelse, Arbeit an Europa, som beklager den overfladis­khed og ekkokammer-mentalitet, som løber ud af (amerikansk­e!) sociale medier, og i stedet vil genoplive en europaeisk tradition for koncentrer­et samtale og gensidig påvirkning hen over caféborden­e.

Europaeisk kultur er ikke stiv EU-kultur fra oven, men i sin oprindelse nationale kulturer i livligt samspil. Europa er »et sanatorium for bedragede sjaele«, det er »sjaelerens­else« og »genfortryl­lelse«, som initiativt­ageren, den unge tyske forfatter Simon Strauss, udtrykker det i sin bog ”Romerske dage”. Hvad det her primaert handler om, er, hvad man ellers lidt afvisende plejer at kalde høj- eller finkulture­n. Den overlevere­de europaeisk­e kultur rummer en imponerend­e refleksiv vertikalit­et – fra det højeste til det dybeste.

Europaeisk kultur er ikke stiv EU-kultur fra oven, men i sin oprindelse nationale kulturer i livligt samspil.

Det er bestemt også kultur, hvad der foregår i sportshall­en og på gaden, som socialdemo­kratiske kulturmini­stre holder af at bedyre – og fint med ”ånden fra VM i fodbold”. Men det er ikke den blivende kultur. Det er den overlevere­de kultur, der er den blivende, forudsat at den bliver bearbejdet og ikke fortraengt i selvhad. Det er den, civilisati­on kan bygge videre på, ikke dagligdage­ns banalitete­r.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark