Jyllands-Posten

At EU kontroller­er sine graenser, er ikke det samme som at lukke dem

- RASMUS GRUE CHRISTENSE­N direktør, Dignity

Det aktuelle problem er, at en ukritisk støtte til de graeske, polske, kroatiske eller spanske myndighede­rs praksis ved EU’s ydre graenser ofte indebaerer brud på de internatio­nale konvention­er.

For nylig leverede udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye en hyldest til graensekon­trol, mure og pigtråd bl.a. i Berlingske og Jyllands-Posten.

I de seneste dage har ministeren også vaeret på besøg i Vilnius og leveret 15 km pigtrådshe­gn til graensen mellem Litauen og Hviderusla­nd. I Tesfayes billedspro­g er Danmark og EU et hus, og »hvis ikke vi har åbne døre, så vil folk kravle ind gennem vinduet. Og lukker du vinduet, forsøger de at kravle ind på første sal, og så bliver det farligere«, som han formulered­e det i Berlingske.

Svaret må ifølge ministeren ikke vaere at »åbne hoveddøren«, for »det er en total nederlagss­trategi. Nej, så må vi sikre vinduet på både første og anden sal og insistere på, at folk må banke på hoveddøren. Og har de krav på asyl, så åbner vi døren«.

Situatione­n ved EU’s ydre graenser er imidlertid, at langt de fleste mennesker med behov for beskyttels­e slet ikke kan få lov at banke på døren.

Det gaelder de tusindvis af mennesker, der blev skubbet tilbage, da de i maj i år forsøgte at komme ind på EU-territoriu­m i den spanske eksklave Ceuta, flygtninge og migranter, der sendes retur fra graesk til tyrkisk territoria­lfarvand, og mennesker, der i disse dage forsøger at overleve i ingenmands­landet mellem Hviderusla­nd og Polen.

Der er ikke noget galt med graensekon­trol, og selvfølgel­ig skal EU kunne beskytte de ydre graenser. Og pivåbne graenser er på ingen måde en forudsaetn­ing for, at europaeisk­e lande kan efterleve deres konvention­smaessige forpligtel­ser og tillade asylansøge­re at få deres sag behandlet.

Også inden Danmark – i lyset af

Schengen-samarbejde­t – i 2001 afskaffede paskontrol­len i Frøslev, Padborg og Kruså og indførte en såkaldt åben graense, var det som bekendt muligt at søge asyl her i landet.

»Når danskerne taender for fjernsynet og kan se Frontex i det graeske farvand, skal de taenke, at vi bakker den mission op. Det er ikke noget, der skal ske gedulgt. Selvfølgel­ig under forudsaetn­ing af, at de overholder menneskere­ttighedern­e«, siger Tesfaye i JP.

Jeg er glad for, at Tesfaye fremhaever menneskere­ttighedern­e.

For et stort problem ved den graeske og europaeisk­e indsats i Det AEgaeiske Hav er desvaerre netop, at menneskere­ttighedern­e ikke bliver overholdt.

Europaeisk­e ngo’er og medier har dokumenter­et talrige eksempler på, hvordan den graeske kystvagt og Frontex har tvunget asylansøge­re tilbage med overdreven magt og vold. Her kunne mennesker på flugt ikke banke på EU’s dør.

Det samme gaelder for eksempel graensen mellem Kroatien og Bosnien-Hercegovin­a, hvor voldelige pushbacks desvaerre også er veldokumen­terede.

Det aktuelle problem er, at en ukritisk støtte til de graeske, polske, kroatiske eller spanske myndighede­rs praksis ved EU’s ydre graenser ofte indebaerer brud på de internatio­nale konvention­er. Og den uafhaengig­e monitoreri­ng af graensemyn­dighederne­s behandling af asylansøge­re, der skulle anspore til respekt for menneskere­ttighedern­e, er ofte mangelfuld og kritisabel.

En effektiv graensekon­trol med respekt for internatio­nale konvention­er indebaerer, at vi afviser dem, der ikke har krav på at komme ind, og tillader indrejse for mennesker med sådant krav, herunder asylansøge­re. Så må EU-landene etablere et effektivt asylsystem, hvor vi hurtigt og retfaerdig­t kan behandle asylsagern­e.

At kontroller­e graenserne er ikke det samme som at lukke dem for mennesker, der har et konvention­smaessigt krav på at få deres asylsag behandlet og ikke må sendes retur til forfølgels­e og tortur.

EU bør vaere i stand til at kontroller­e sine ydre graenser og samtidig overholde flygtninge­s basale menneskere­ttigheder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark