Jyllands-Posten

Dårlig økonomi er ingen undskyldni­ng

- RIKKE HOLMSLYKKE AAGAARD forfatter og foredragsh­older, Ry

Er det en god idé, at øremaerke en del af barslen til maend? Argumenter­ne flyver rundt. Men der er ét argument, som naevnes ganske ofte, men alligevel ikke fylder det store i debatten: ”I vores familie har vi ikke råd til, at manden tager barsel.” Bør vi ikke kigge lidt naermere på det? Er der ikke noget helt galt med privatøkon­omien i en familie, hvor der ikke er råd til, at manden tager 11 ugers barsel?

Gennemsnit­slønnen i Danmark er 43.500 kr. før skat. Mange arbejdspla­der har allerede aftaler på plads om løn under barsel til maend også udover de to lovpligtig­e uger. Det gaelder både i det offentlige, hvor faedre har ret til syv ugers barsel med fuld løn og mange steder i den private sektor med højt betalte akademiker­e. De familier, hvor manden ikke har råd til barsel, må forventeli­gt befinde sig lidt laengere nede på indkomstsk­alaen. Lad os tage et taenkt eksempel på en lønmodtage­r, som ikke får løn under barsel:

Manden tjener 36.000 kr. om måneden før skat. Med ca. 4,5 uge pr. måned er det ca. 8000 kr. om ugen. Altså ca. 88.000 kr. på 11 uger. Med en skat på 40 pct., så bliver det 52.800 kr. udbetalt på 11 uger. Satsen for barselsdag­penge er 4.460 kr. om ugen. På 11 uger er det i alt 49.060 kr. før skat og med samme skat på 40 pct. er det 29.500 kr. udbetalt på 11 uger. Altså groft sagt skal der byttes en indtaegt på 52.800 kr. ud med en på 29.500 kr. på 11 uger. En forskel på 23.300 kr. Altså 300 kr. om dagen efter skat.

Er I traelbunde­t for 23.300 kr? Er det mange penge? Ja, hvis man taenker på det som en pose penge, som lige pludselig skal dukke op ud af den blå luft den dag, der ligger en positiv graviditet­stest. Men det er ikke tilfaeldet. 23.300 kr. svarer til en opsparing på 1.000 kr. om måneden hver måned i to år.

Hvis jeres familie har indrettet sig sådan, at der ikke er mulighed for at laegge lidt til side hver måned, så er I slaver af jeres løn. Slaver, som ikke har råd til at tilbringe tid med jeres eget barn – det dyrebarest­e i livet. Det er da trist, hvis faderens mulighed for at knytte bånd til sit barn skal begraenses af noget så simpelt som penge. Det kan godt lyde som en bebrejdels­e af den enkelte familie. Men det er mere nuanceret. Vi mennesker er lystdrevne vaesener, som 90 pct. af tiden traeffer lette og ofte kortsigted­e beslutning­er. Det ligger ikke i vores dna at udskyde fornøjelse­r nu og her for at spare op til et hypotetisk scenarie som barsel laengere ude i fremtiden.

Det er faktisk ret svaert at spare op. Ikke desto mindre kan samfundet ikke påtage sig den økonomiske byrde for, at den enkelte familie har råd til barsel. Hvad kan din familie gøre? Gå ind i jeres netbank. Hvis I ikke allerede har en opsparings­konto, så opret en. Saet nu en automatisk overførsel op fra jeres lønkonto til opsparings­kontoen hver måned på samme dag som lønnen kommer ind. Om det er 200, 500, 1.000 kr. eller mere, er ikke vigtigt lige nu. Hvis der er penge tilovers i slutningen af måneden, så skal de også over på opsparinge­n. I vil opdage, at det ikke kun er i jeres barns interesse at have en opsparing. Det er i høj grad også i jeres egen interesse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark