Jyllands-Posten

Sundhedspl­anen løser ikke huller i vagtplanen

-

Regeringen har praesenter­et en ny velfaerdsl­ov med en sundhedspl­an, der skal sikre velfaerden frem til 2025 og decentrali­sere sundhedsva­esenet nok en gang. Samtidig er chefforhan­dler for Danske Regioner Anders Kühnau tilsynelad­ende vendt på en tallerken, da han nu pludselig mener, at en saltvandsi­ndsprøjtni­ng med økonomiske midler er på sin plads for at undgå et sammenbrud af sygehusvae­senet.

Der er så stor mangel på sygeplejef­aglige ressourcer, at eventuelle ansøgere kan vaelge og vrage mellem stillinger. Mere end 2.500 sygeplejer­sker, der er i beskaeftig­else, har søgt job ud af sygeplejef­aget den seneste måned. Det svarer til 5 pct. af alle erhvervsak­tive sygeplejer­sker. Hver tredje tillidsrep­raesentant angiver, at der ofte er faerre end tre ansøgere til en sygeplejer­skestillin­g, og indimellem er der slet ingen. Regeringen­s løfte om 1.000 flere sygeplejer­sker er derfor tom retorik. I praksis forsøges hullerne i vagtplanen daekket med høje tillaeg og pålaegning af vagter, der ofte kan resultere i uvarslede 16-timers arbejdsdag­e. Arbejdsdag­e i højt tempo, som medfører stresssyge­meldinger og flugt fra faget, saerligt blandt de nyuddanned­e, der ser sig ude af stand til at løfte arbejdsbyr­den de naeste årtier. Det altoversky­ggende problem er, at der ikke er sygeplejer­sker nok til at udfylde normeringe­n trods løfter om økonomiske gevinster ved ekstraarbe­jde. De er forsvundet ud af faget, sygemeldte eller søger ikke ind på uddannelse­n.

Der er ikke sygeplejer­sker til at tage de vagter, uanset den økonomiske gevinst, af den simple årsag, at ingen kan vaere to steder på en gang. Vi er allerede på arbejde.

Decentrali­sering, valgløfter og kortsigted­e økonomiske gevinster løser ikke problemern­e – vi savner handling, og vi mangler kollegaer.

Hullerne i vagtplaner­ne og sundhedsva­esenet skal lappes. Tiden er inde til en ny fagligt begrundet struktur i sundhedsva­esenet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark