Jyllands-Posten

Der er andre vaerdier i verden end de vestlige

Afghanista­n blev et eksempel på, at man ikke forstår noget – men ikke, hvad det er, fordi det ligger uden for ens horisont. Regimets sammenbrud kom til at demonstrer­e vestlig blindhed for eksistens og betydning af andre vaerdier end egne moderne. Nu fores

- GUNNAR OLESEN internatio­nal rådgiver, cand.scient.pol., Roskilde

Midt i det 20. århundrede voksede jeg op i et delvist førmoderne miljø med vaerdier som religiøs alvor og gerningset­ik. Det sidste førte til arbejde med verdens fattige og ophold i bl.a. muslimske lande. Her kunne mentalitet­en minde om barndommen­s land, hvad der gav baggrund for bedre at forstå noget af de senere års internatio­nale politik.

Mainstream­vesten er rigt på penge og fattigt på børn. Det er liberalt, materialis­tisk, storbycent­reret og prioritere­r individers og minoritete­rs frie udfoldelse under hård konkurrenc­e, bl.a. i demokratis­k politik. Der findes også andre strømninge­r, men de er marginalis­eret/udskaeldt som Indre Mission, en skole, der ikke ønsker bare pigemaver, eller EU-landes kulturkons­ervative regeringer.

Økonomisk og kulturel globaliser­ing er staerk, men har affødt modreaktio­ner, fordi førmoderne vaerdier stadig betyder noget i dele af verden, f.eks. i Afghanista­n. De betyder også noget for modsaetnin­ger mellem et undrende Vesten, der anså sine vaerdier for universell­e, og resten.

Blandt de mest oplagte forskelle er synet på religion. Ortodoks islam som noget, man skal kaempe for, og hvor man skal opføre sig ordentligt for at komme i Paradis, er meget langt vaek fra udvandet kristendom. Men man skal ikke laengere end til Østeuropa – eller Afrika – før store dele af befolkning­en stadig mener, at kristne vaerdier skal praege liv og samfund.

Demokrati og menneskere­ttigheder er vel – i konkurrenc­e med fodbold – blevet den vigtigste religion i Vesten. Normen, man ikke saetter spørgsmåls­tegn ved, uanset de dybe kløfter, som partipolit­ik kan føre til, udbredt utilfredsh­ed med de valgte repraesent­anter og beslutning­stageres korte tidshoriso­nt.

Forskelle i religion tolereres, mens ikkedemokr­atiske styreforme­r anses for illegitime. Inkl. det socialisti­ske demokrati, som man haevder at have i Kina, og som har haft det lange lys på under Kinas succesrige moderne udvikling. For ortodoks islam er et retfaerdig­t samfund indrettet efter Guds bud, ikke efter menneskers luner. At ”kristne” styrker besaetter muslimske lande, er en vederstygg­elighed, der kalder på handling.

Forskelle i politisk kultur haenger bl.a. sammen med synet på staten. I Vesten, specielt de nordiske velfaerdss­tater, er den ”en ven”, hvortil de fleste betaler skat med glaede. Ej sådan over store dele af verden, hvor den er noget, borgerne dukker sig for eller prøver at smyge sig uden om. For magthavere et middel til personlig berigelse ud fra en feudal tankegang, hvor korruption er en slags skat eller brugerbeta­ling.

Demokratis­k udskiftnin­g kan betyde, at nye magthavere starter forfra med at fylde lommerne. Samfundets basis er ikke staten, men slaegt og religion. Under sådanne vilkår har politiske partier og moderne civilsamfu­nd svaert ved at vinde fodfaeste mellem autoritaer centralmag­t og klan, og demokrati har dermed ikke den automatisk­e appel, som Vesten tog for givet.

Angående synet på nationen kender de faerreste her i landet efterhånde­n forskel på en national fortaellin­g om identitet/rødder og negativ/aggressiv nationalis­me. Men i lande som Rusland og Kina er ”patriotism­e” positivt og ikke spor komisk. I Afghanista­n er Talibans rødder hovedsagel­igt i den hårdføre pashtunske befolkning­sdel, mens det var og er en svaghed for staten, at den omfatter flere etniske grupper.

For vestlig liberalism­e er regnbueman­gfoldighed så meget maerkesag, at man kan få fornemmels­en af, at minoritets­normer er blevet overordned­e – med regnbuefla­g på offentlige bygninger under prideparad­er som eksempel.

Ligesom demokrati søges de eksportere­t, f.eks. som betingelse for dansk ulandsbist­and, hvormed et nyt stridspunk­t mellem Vesten og resten skabes. Seksuelle minoritete­rs ret til at vaere der anerkendes nu de fleste steder, men ikke at de skal vaere normgivend­e i de lande, som modsaetter sig ”LGBT+-propaganda”.

Kønnenes ligestilli­ng er en vestlig maerkesag, som officielt deles over det meste af verden. Men ortodoks islam ser fortsat kvindens rolle primaert som (hus)mor, hvad der afspejles i manglende ligestilli­ng i de fleste muslimske lande. Mere end med Koranen haenger det sammen med en maskulin kultur, hvor hårdfør mandig aere knyttes an til at få børn, forsørge familien samt evne og vilje til at kaempe, når det kraeves.

Der er forskellig­e syn på generation­ernes gang gennem livet. Vestlig

ungdomsdyr­kelse er synkron med høj forandring­shastighed, hvor unge hurtigere tilegner sig det nye og digitale. Under forsøget på at opbygge et nyt Afghanista­n lagde Vesten vaegt på den talstaerke ungdom. Halmstrået efter nederlaget er, at ”20 årgange har fået anden påvirkning end Talibans”.

Men i afghanske landsbyer, hvor de fleste stadig befinder sig, aeres både islam, tradition og de aeldre – bare taenk på billedet af de alvorsfuld­e aeldre herrer i Talibans ledelse.

Vestlig liberalism­e er storbycent­reret som afspejlet i nyhedsdaek­ningen fra Afghanista­n, hvor man sjaeldent forlod Kabul for at forsøge at traenge ind i tankegange­n hos det fattige flertal på landet. Ulandsbist­and satsede på undervisni­ng og en moderne stat – med rige muligheder for korruption – ikke på at skabe indkomst for de mange. Men med Taliban vandt periferien en historisk sjaelden sejr over centret.

Sådanne forståelse­skløfter kan bidrage til at forklare nederlaget i Afghanista­n og modsaetnin­ger mellem Vesten og andre – indbyrdes forskellig­e – dele af verden. Med et uhildet blik også Vestens integratio­nsprobleme­r med muslimske mindretal.

Hvor disse ofte anses for undertrykt­e, ser mange af dem sig selv som repraesent­anter for en bedre religion og kultur end den individual­istiske, feminine og materialis­tiske, som de er havnet i og prøver at få det bedste ud af. Nogle med uddannelse og arbejde, andre i kriminelle bander med rod i slaegt, aere og disrespekt for en blød stat, de fleste trofaste mod gamle normer over flere generation­er.

Vestlig liberalism­e er storbycent­reret som afspejlet i nyhedsdaek­ningen fra Afghanista­n, hvor man sjaeldent forlod Kabul for at forsøge at traenge ind i tankegange­n hos det fattige flertal på landet.

Vil det sige, at ”sådan er det bare”? Naeh, verden aendrer sig overalt. Bare ikke på samme måde og i samme takt. Selv om aktive, kampparate mindretal praeger mediebille­det, er f.eks. den arabiske verdens unge nu mindre religiøse end før, hvad der på sigt kan skabe forudsaetn­inger for en anden udvikling i Mellemøste­n.

Vesten har laert, at forsøg på at styre processen udefra risikerer at gøre mere skade end gavn, og vil måske fremover vaere mere opmaerksom­t på kulturelle forskelle.

Hidtil har de fleste nok stiltiende vaeret enige i Kemal Atatürks ord, da han ville moderniser­e Tyrkiet efter Første Verdenskri­g – der er ikke en anden civilisati­on end den europaeisk­e.

Fremover vil man vaere enig med praesident Biden om, at Vesten ikke laengere skal søge at ”omgøre” andre lande med anden magt end eksemplets. I bedste fald kan forskellig­e kulturer måske endda laere noget af hinanden – begge veje.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark