Jyllands-Posten

Musikeren kaemper stadig for Afrika

Bob Geldofs mest kendte sang handler om et skoleskyde­ri, og han blev verdensken­dt for sin støtte til Afrika.

-

Med bandet The Boomtown Rats blev Bob Geldof hovedsagel­igt kendt for sange som ”I Don’t Like Mondays” og ”Rat Trap”.

Men den irske musiker og sanger har også skrevet sig ind i historien som aktivist og en af hovedkraef­terne bag den store Live-Aid koncert i 1985.

Bob Geldof nåede både at arbejde på et slagteri, på en fabrik med dåseaerter og som musikjourn­alist, inden han blev forsanger i The Boomtown Rats i 1975.

En af bandets mest kendte og kontrovers­ielle sange er ”I Don’t Like Mondays” fra 1979, som handler om et amerikansk skoleskyde­ri.

Senere fortrød Geldof at have skrevet sangen, og siden 80’erne har han trukket overskrift­er over andet end bare musikken.

I 1984 hørte Bob Geldof om hungersnød i Etiopien. Han samlede en raekke britiske og irske musikere til at indspille støttesang­en ”Do They Know It’s Christmas?” under navnet Band Aid.

16 timer lang koncert

Sangen spilles stadig flittigt, når juletiden står for døren. Den inspirered­e også en raekke amerikansk­e musikere til støttesang­en

”We Are The World”.

Men Bob Geldof syntes ikke, at støttesang­en var nok, og den 13. juli 1985 løb den 16 timer lange koncert Live Aid af stablen. Den var arrangeret af Bob Geldof og musikeren Midge Ure.

Ifølge tv-kanalen The History Channel blev der indsamlet mere end 120 mio. pund ved Live Aid.

Bob Geldof beskrev i et interview med den canadiske radiokanal CBC i 2020, hvor nervøs han var før koncerten.

»Min største frygt var, at vi ville svigte dem, vi gjorde det for, og som aldrig ville vide, at vi gjorde det, eller have hørt om nogen af os. Det ville have vaeret kriminelt snarere end et svigt,« sagde han.

Bob Geldof fik en orden af den britiske dronning Elizabeth i 1986 for sit arbejde med koncerten.

Men da han er irer og ikke brite, kunne han ikke slås til ridder af dronningen. Det vil derfor vaere forkert at kalde ham sir Bob.

Bob Geldof har fortsat sit velgørende arbejde, blandt andet for Afrika, sideløbend­e med musikken.

»Sådan noget som Live Aid kan ikke ske i dag, men det betyder ikke, at du ikke kan kaempe imod det døende lys,« tilføjede han i samme interview med CBC.

Bob Geldof har udgivet en raekke soloalbum. I 2020 udgav han sit første album med The Boomtown Rats i 36 år.

 ?? ?? En af de ting, som den irske musiker Bob Geldof er blevet mest kendt for, er rollen som arrangør af den store velgørenhe­dskoncert Live Aid i 1985. Foto: Christophe Archambaul­t/Ritzau Scanpix
En af de ting, som den irske musiker Bob Geldof er blevet mest kendt for, er rollen som arrangør af den store velgørenhe­dskoncert Live Aid i 1985. Foto: Christophe Archambaul­t/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark