Jyllands-Posten

Virksomhed­er må vente et halvt år på arbejdstil­ladelse til faglaerte

En ny ordning skulle give virksomhed­er lov til at hente efterspurg­te faglaerte uden for EU, men sagsbehand­lingstiden er eksplodere­t, og langt de fleste får afslag.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Mens virksomhed­erne melder om stadig større problemer med at skaffe faglaert arbejdskra­ft, er ventetiden på at få lov at hente faglaerte ind fra lande uden for EU efter en saerlig positivlis­te steget fra 20 dage i september sidste år til nu 168 dage.

Det viser tal fra Styrelsen for Internatio­nal Rekrutteri­ng og Integratio­n (SIRI).

Samtidig ender langt de fleste ansøgninge­r med et afslag. Kun 32 ansøgninge­r er gået igennem, mens 71 ansøgninge­r om at hente faglaerte er endt med et afslag.

Den saerlige positivlis­te for faglaerte var et krav fra De Radikale for at indgå finanslovs­aftalen for 2020, som netop skulle modgå mangel på faglaert arbejdskra­ft, men ordningen dumper med et brag, mener cheføkonom hos Lederne Niklas Praefke.

»De Radikale fortalte stolt om aftalen, da de lavede finanslove­n, men der er alt for mange snubletråd­e for virksomhed­er, og en sagsbehand­lingstid på naesten et halvt år dur slet ikke. Hvis en virksomhed står og mangler folk, nytter det ikke at skulle vente i flere måneder på at få at vide, at det måske slet ikke kan lade sig gøre alligevel,« siger han.

Beskaeftig­elsesordfø­rer Samira Nawa (R) erkender, at ordningen ikke er blevet den adgang til også at hente faglaerte, som partiet ventede.

»Ventetiden er alt for lang. Det dur ikke, men det er ministeren­s ansvar,« siger hun.

Vikarburea­uer i klemme

Samtidig ønsker De Radikale at bløde op for uddannelse­skravet, da f.eks. vikarburea­uer kommer i klemme på kravet om, at de skal have tilstraekk­eligt mange laerlinge ansat i forhold til det antal faglaerte, som de ønsker at hente ind fra tredjeland­e.

Udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye forsikrer, at han har fuldt fokus på at få sagsbehand­lingstider­ne ned, og at der alene i år er ansat 33 nye årsvaerk til at få tiderne ned, og at flere årsvaerk vil komme til.

»Jeg er virkelig traet af, at sagsbehand­lingstider­ne er for lange. Jeg forstår frustratio­nen hos virksomhed­en. Det er ikke godt nok,« siger han.

Mattias Tesfaye er heller ikke tilfreds med, hvor mange faglaerte der indtil videre er kommet ind i landet på ordningen.

»32 opholdstil­ladelser på et år er ikke imponerend­e, og jeg har meget større forventnin­ger til denne ordning. Saerligt nu hvor vi så åbenlyst mangler faglaert arbejdskra­ft. Vi har allerede den første evaluering af ordningen på trapperne, og jeg ser frem til at diskutere med blandt andet De Radikale, om der kan vaere behov for at gøre ordningen

32 opholdstil­ladelser på et år er ikke imponerend­e, og jeg har meget større forventnin­ger til denne ordning. MATTIAS TESFAYE, UDLAENDING­EOG INTEGRATIO­NSMINISTER

mere smidig,« siger han.

Langt de fleste afslag er begrundet med, at arbejdsgiv­eren ikke selv tager laerlinge eller ikke tager laerlinge nok, i forhold til hvor mange faglaerte der er ansat.

Et centralt krav for at få faglaerte ind fra tredjeland­e via den saerlige positivlis­te er, at arbejdsgiv­eren selv løfter sit uddannelse­sansvar. Et andet krav er, at lønnen skal vaere »normal« i forhold til jobbet, og at den skal udbetales i likvide midler og ikke må udgøres af f.eks. kost og logi. Indtil videre er isaer kokke kommet ind via positivlis­ten for faglaerte, mens Ukraine er det land, som danske arbejdsgiv­ere har hentet flest medarbejde­re i. Der er dog indtil videre kun tale om 11 kokke og fem ukrainere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark