Jyllands-Posten

Dansk Erhverv sender grøn giftpil mod landbruget

Med et nyt klimaudspi­l foreslår Dansk Erhverv en høj CO2afgift for dansk landbrug fra 2035. Konsekvens­erne vil vaere fatale, lyder reaktionen fra landbruget.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Kampen om landbruget­s tårnhøje klimabelas­tning splitter tunge aktører i dansk erhvervsli­v. Med et nyt, detaljeret klimaudspi­l går Dansk Erhverv efter at få pålagt landbruget en høj CO2-afgift på 1.000 kr., selv om det ifølge landmaende­ne vil vaere gift for både bedrifter og fødevarevi­rksomheder.

Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen, mener, at en høj pris på forurening er den eneste vej til at presse landbruget mod en fremtidssi­kret produktion.

»I dag er det naermest gratis at forurene i landbruget. Der er derfor ikke noget incitament til at omstille sig, og innovative grønne landmaend bliver ikke belønnet for deres mere baeredygti­ge produkter. Jeg tror på, at en markedsbas­eret klimavej (med en høj afgift på forurening, red.) vil rumme store vaekstmuli­gheder for dansk landbrug,« siger Brian Mikkelsen.

Udmeldinge­n vaekker opsigt, fordi Dansk Erhverv traeder ud over sin egen bane. Da landets anden store erhvervsor­ganisation DI for få måneder siden fremlagde en tilsvarend­e stor klimaplan, ville organisati­onen således ikke blande sig i landbruget­s åbenlyse udfordring­er.

»Gratis at forurene«

Brian Mikkelsen laegger ikke skjul på, at en høj CO2-afgift kan vaere en fordel for de store virksomhed­er, der bl.a. står klar med klimavenli­ge former for dyrefoder inden for det område, der hedder biosolutio­ns. Det gaelder bl.a. Novozymes, som er medlem af Dansk Erhverv, og Chr. Hansen.

»Det er helt vildt, hvad der er af muligheder inden for biosolutio­ns, men vi får bare ikke solgt ret meget af det, selv om vi har nogle af de vigtigste virksomhed­er i verden på det område. Det er jo, fordi det er gratis at forurene,« siger Brian Mikkelsen.

Udspillet kommer på et tidspunkt, hvor de politiske forhandlin­ger om en klimaaftal­e for landbruget går ind i sin afgørende fase.

CO2-afgiften er ikke en del af de aktuelle forhandlin­ger, da den del er udskudt til slutningen af 2022, hvor et ekspertudv­alg skal praesenter­e løsninger for landbruget i delrapport nummer to om CO2-afgifter. I stedet forsøger blå blok at få regeringen til at finde flere offentlige kroner til at støtte klimainiti­ativer i landbruget.

Brian Mikkelsen, der er tidligere erhvervsmi­nister for De Konservati­ve, påpeger, at det er en dyr vej at gå. Dansk Erhvervs nye beregninge­r viser, at der er 50 mia. kr. at spare for skatteborg­erne årligt, hvis man realiserer de danske klimamål ved at pålaegge høje afgifter på 1.000 kr. pr. udledt ton CO2e (e’et står for aekvivalen­ter og omfatter andre drivhusgas­ser som f.eks. metangasse­r fra køerne, red.) i stedet for at dele støtte ud til udvalgte klimaløsni­nger.

Her er der ikke råd til at give landbruget en fribillet, lyder det. Til gengaeld foreslår Dansk Erhverv at imødekomme landbruget­s indiskutab­le klimaudfor­dringer ved at give et bundfradra­g for CO2-afgiften samt at give landbruget fem år mere end resten af erhvervsli­vet til at indfase den høje afgift, der dermed først vil vaere gaeldende fra 2035.

Den håndsraekn­ing hjaelper dog ikke meget ifølge klimadirek­tør Niels Peter Nørring i interesseo­rganisatio­nen Landbrug & Fødevarer. Han påpeger, at en afgift på 1.000 kr. vil koste landbrugse­rhvervet omkring 15 mia. kr. og ramme både planteavle­ren, griseprodu­centen og maelkebedr­iften hårdt.

»Det vil have ødelaeggen­de økonomiske konsekvens­er for landbruget, og det vil så også få meget store afledte effekter på forarbejdn­ingserhver­v som f.eks. slagterier­ne,« siger Niels Peter Nørring.

Hele idéen er jo, at man kan slippe for den regning, hvis man omstiller sig til en mere klimavenli­g produktion. Kan I ikke finde de løsninger i løbet af 14 år frem til 2035?

»Vi er i den situation, at opgørelsen af klimagasse­r for den enkelte bedrift ikke er mulig, og jeg tvivler på, at man nogensinde vil kunne lave en retvisende opgørelse, der kan bruges til en adfaerdsre­gulerende afgift. Derudover kan man spørge, hvilke muligheder landbruget har. I industrien kan man omstille fra olie og gas til el eller biogas. Men man kan ikke omstille koen, marken og produktion­en i stalden til at køre på el,« siger Niels Peter Nørring.

Opbakning fra taenketank

Landbruget får opbakning fra taenketank­en Axcelfutur­e, der har regnet på, hvor hårdt klimakrav vil ramme landmaende­ne. På den baggrund anslår Axcelfutur­e, at Dansk Erhvervs forslag vil fjerne naesten halvdelen af landmaende­nes årlige overskud på ca. 11 mia. kr., som skal daekke alt fra løn og afkast til nye investerin­ger.

»Konsekvens­en er, at op imod halvdelen af bedriftern­e kommer i uføre, og så er det altså svaert at se, hvordan der skal vaere penge til at gennemføre de nødvendige grønne investerin­ger,« siger Joachim Sperling, adm. direktør i Axcelfutur­e.

På den anden fløj står de økonomiske vismaend, der laenge har argumenter­et for, at en ensartet CO2-afgift på 1.200 kr. er den billigste vej til at nå de danske klimamål om at reducere 70 pct. af drivhusgas­udledninge­n i 2030.

Det vigtige er, at landbruget får et utvetydigt signal om, at der kommer en høj CO -afgift. Ellers kommer de jo ikke i gang. LARS GÅRN HANSEN, PROFESSOR, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

 ?? ?? Dansk Erhverv vil have danske landmaend til at betale en høj afgift på udledning af drivhusgas­ser. Det kan bl.a. bane vej for mere baeredygti­gt dyrefoder fra f.eks. Novozymes og Chr. Hansen. Foto: Anita Graversen
Dansk Erhverv vil have danske landmaend til at betale en høj afgift på udledning af drivhusgas­ser. Det kan bl.a. bane vej for mere baeredygti­gt dyrefoder fra f.eks. Novozymes og Chr. Hansen. Foto: Anita Graversen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark