Jyllands-Posten

Kina koster svinebønde­r og slagterier milliarder af

De danske svineprodu­center og slagterier har udsigt til en blodrød vinter. Opbremsnin­gen i Kinas import har sendt branchens indtjening i dørken.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Den voldsomme opbremsnin­g i Kinas import kommer til at koste milliarder af kroner for de danske slagterier og deres ejere: de danske svineprodu­center.

Det fremgår af en ny prognose fra landbruget­s egne økonomer, som indikerer, at slagterier­nes indtjening det kommende halve år bliver markant lavere end tidligere ventet.

Praecist pejlemaerk­e

Stort set hele indtjening­en strømmer direkte gennem slagterier­ne og videre ud til andelshave­rne i form af betaling for deres leverancer af grise. Derfor er svinenoter­ingen det mest praecise pejlemaerk­e for udviklinge­n i hele sektorens indtjening.

Ifølge prognosen fra landbruget­s rådgivning­scenter, Seges, ventes den gennemsnit­lige notering i indevaeren­de kvartal at blive 8,5 kr., hvilket er 2 kr. lavere end forudset i de prognoser, der blev publiceret tidligere på året.

»Det kommer til at gøre ondt, det her. Det er salt i såret, at noteringen bliver så lav, når vi samtidig har stigende udgifter til stort set alle de råvarer, vi bruger – herunder foder, gødning og diesel. Alle vores indkøbs priser er bare tordnet i vejret, så det er virkelig slemt, at salgsprise­n på vores grise samtidig falder,« fastslår Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforen­ingen af Danske Svineprodu­center, LDS.

Også i det netop afsluttede 3. kvartal har noteringen vaeret markant lavere end ventet, og det samme vil – ifølge prognosen – blive tilfaeldet i 1. kvartal 2022, hvor den forventede notering nedjustere­s med 1 kr. til 9 kr.

»Vi skal helt tilbage til perioden 2007-2008 for at finde en kombinatio­n af lave svineprise­r og høje omkostning­er, der er lige så slem som den situation, vi står i lige nu,« siger Jeppe Bloch Nielsen.

Prisfaldet fortsaette­r

Pengene fosser for tiden ud af branchen, men Jeppe Bloch Nielsen vurderer, at de fleste svineprodu­center foreløbig klarer sig på den likviditet, de nåede at opspare, da svineprise­rne var høje. På en del gårde vil den overskyden­de likviditet dog slippe op i løbet af de kommende måneder, mens svineprise­n først for alvor ventes at stige i foråret 2022.

»Det er fint, at prognosen peger i retning af gode priser i 2. halvår 2022, men likviditet­en kan godt nå at blive presset, inden vi når dertil. Det skal man have kaempe respekt for som virksomhed­sejer. Foreløbig hører vi ikke om tvangslukn­inger, og jeg håber, at bankerne vil agere ansvarligt, når tingene strammer til i løbet af vinteren,« siger Jeppe Bloch Nielsen.

Samlet svarer nedjusteri­ngen af prognosen for 2. halvår 2021 og 1. kvartal 2022 til, at der fjernes 1,7 mia. kr. fra svineprodu­centernes bundlinje. Den altoversky­ggende forklaring på den nedtur er opbremsnin­gen i Kinas import, som har ramt branchens svaervaegt­er Danish Crown med knusende kraft.

Kølehusene fyldt op

Kina blev i 2019 ramt af et udbrud af svinepest, som kostede 200 mio. grise livet, hvilket efterlod landet med et stort importbeho­v. Frem til juni 2021 var Kina derfor det største marked for Danish Crowns eksport af svinekødsu­dskaeringe­r.

Den eksport blev fuldstaend­ig nulstillet i løbet af få uger i juni 2021, da det viste sig, at Kinas egen produktion af grise var blevet genopbygge­t

»Det vigtige er, at landbruget får et utvetydigt signal om, at der kommer en høj CO2-afgift. Ellers kommer de jo ikke i gang,« siger økonomisk vismand Lars Gårn Hansen, der er professor i miljøøkono­mi på Københavns Universite­t.

Lars Gårn Hansen laegger ikke skjul på, at en høj CO2afgift kan få store konsekvens­er for landbruget, men han påpeger, at prisen for den grønne omstilling stiger for resten af samfundet, hvis man skal tage saerlige hensyn til et specifikt erhverv.

»Hvis man specifikt vil beskytte job i landbruget, vil det koste flere job i resten af økonomien,« siger Lars Gårn Hansen.

Et af de faste argumenter for at fritage landbruget for CO2-afgifter er, at den globale klimagevin­st bliver elimineret, hvis produktion­en af maelk og kød blot flytter syd for graensen. Dansk Erhverv argumenter­er for, at bundfradra­get og den udskudte implemente­ring kan minimere CO2-laekagen, men ifølge Lars Gårn Hansen er risikoen for CO2-laekage noget, man må leve med.

»Det er svaert at undgå CO2-laekage ved at beskytte nogle producente­r frem for andre. Forholdene aendrer sig hurtigt over tid, så det er svaert at forudsige praecis, hvilke produktion­er der skal beskyttes på bekostning af andre for at reducere laekagen,« siger Lars Gårn Hansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark