Jyllands-Posten

IEA: Regeringer­ne gør alt for lidt for at skabe et marked for brint

Investorer­ne står klar, men kun et fåtal af lande har en klar strategi for brint.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Politikern­e taler meget om brint, men de gør alt for lidt i praksis.

Det konstatere­r Det Internatio­nale Energi Agentur (IEA) i den netop offentligg­jorte rapport ”The Future of Hydrogen”.

Da agenturet praesenter­ede sin første rapport om brint i 2019, havde kun Frankrig, Japan og Sydkorea en energipoli­tisk strategi for brint.

I år har 17 regeringer praesenter­et en brint-strategi, mens en snes andre regeringer offentligt har tilkendegi­vet aktivt at vaere i gang med at udarbejde en brintstrat­egi. Indsatsen er nødvendig, fastslår IEA, da brint er essentiel for at indfri de globale ambitioner om nuludledni­ng i 2050.

I 2020 var den globale brintefter­spørgsel på 90 mio. tons, der stort set kom fra raffinader­isektoren og industrien og så godt som udelukkend­e blev fremstille­t på basis af fossile braendsler. Resultatet var en samlet udledning af 900 mio. tons CO2.

»Der er dog en positiv udvikling i gang. Den globale elektrolys­ekapacitet, som er nødvendig for at kunne producere brint på basis af elektricit­et, er de seneste fem år steget til 300 megawatt. Globalt er der omkring 350 projekter, som vil kunne øge elektrolys­ekapacitet­en til 54.000 MW i 2030,« forklarer Timur Gül, leder af IEA’s energitekn­ologiske division.

»Andre 40 projekter på tilsammen 35.000 MW er på vej til at blive realiseret. Hvis samtlige bebudede projekter realiseres, vil produktion­en af brint via elektrolys­e kunne nå 8 mio. tons i 2030, hvilket er langt under de 80 mio. tons om året, der er forudsaetn­ingen for at nå nuludledni­ng i 2050,« føjer han til.

IEA: Brug for mere

40 pct. af den installere­de elektrolys­ekapacitet er i Europa, mens udbygnings­takten er langsommer­e i Kina og USA. Til gengaeld satser Mellemøste­n på at blive førende inden for produktion­en af brint, fremgår det af rapporten.

»Der er en raekke projekter for fremstilli­ng af brint fra fossile braendsler, hvor CO2 indfanges og lagres. I dag er produktion­skapacitet­en 700.000 tons brint om året. Hvis alle projekter realiseres, vil produktion­skapacitet­en i 2030 vaere oppe på mere end 9 mio. tons,« konstatere­r Timur Gül.

Nok er der tale om fremskridt, men der skal langt mere til, understreg­er IEA.

De lande, der har praesenter­et en brintstrat­egi, investerer mindst 235 mia. kr., mens den private sektor satser andre 1.925 mia. kr.

»Hvis brintsekto­ren skal indfri potentiale­t i forhold til nuludledni­ng i 2050, skal der frem til 2030 globalt investeres 7.700 mia. kr. – ikke til grøn brint, men primaert lavemissio­ns-brint,« påpeger Timur Gül.

Slutmålet er grøn brint – altså brint udvundet af vand gennem elektrolys­e på basis af vedvarende energi, men det er urealistis­k at få en substantie­l produktion­skapacitet etableret på denne side af 2030, og kun gennem en anselig statsstøtt­e.

Mangler målsaetnin­ger

»Der er et andet perspektiv, der bliver overset: De politiske udmeldinge­r rundtom i verden drejer sig i al vaesentlig­hed om at opbygge kapacitete­n til at producere brint; ikke at øge efterspørg­slen. Japan, Sydkorea, Frankrig og Holland har mål for udrulninge­n af brintbiler, men ellers eksisterer der ikke overordned­e målsaetnin­ger for øget brug af brint,« betoner Timur Gül.

I dag er virkelighe­den, at det – afhaengigt af de regionale gaspriser – koster et sted mellem 50 cent og 1,7 dollars at producere 1 kg brint fra naturgas.

Brint produceret fra fossile braendsler med indfangnin­g og anvendelse af lagring af CO2 koster mellem 1 og 2 dollars pr. kg, mens grøn brint koster mellem 3 og 8 dollars pr. kg.

IEA regner med, at grøn brint i 2030 vil kunne fremstille­s til priser mellem 1,3 og 3,5 dollars pr. kg. og dermed matche priserne på brint fremstille­t af naturgas og med indfangnin­g, anvendelse og lagring af CO2.

På laengere sigt vurderes grøn brint fremstille­t på basis af solenergi at kunne falde til en pris på 1 dollar pr. kg. og dermed konkurrere med brint fremstille­t af naturgas uden CO2-indfangnin­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark