Jyllands-Posten

Guide: Når du møder dansk erhvervsli­v i grønt tøj og gummistøvl­er

Saesonen for fasanjagt begyndte i fredags, og du kan møde forskellig­e typer jaegere i jagtterrae­nerne i de kommende måneder.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN ANDERS HEIDE MORTENSEN kommentato­r og kommunikat­ionsrådgiv­er

”Hvad finder jeg i skoven”, hedder en håndbog. Men hvad finder du? Det skal jeg fortaelle dig: jaegere.

Men hvilke slags jaegere finder du i skoven? Og hvordan kan du kende dem fra hinanden? Det er gode spørgsmål, for selv om man bare er i skoven for at lufte hovedet, kan det vaere nyttigt at kunne skelne det ene fra det andet. Som man i erhvervsli­vet skelner mellem luftkastel­ler og budgetter.

Apropos luftkastel­ler er den første art jaeger, du får kendetegne­ne på, godsejeren. Arten kan traeffes over hele landet, men er klart mest udbredt på Sydsjaella­nd, hvor den på lørdage i jagtsaeson­en kan traeffes i massive forekomste­r. Saerligt udbredt er godsejeren fra egnen omkring Køge til Naestved.

Oprindelig­t var arten sjaelden og relativt sky og snaevert knyttet til jordbesidd­else. Maend med store jordbesidd­elser – godsejere og proprietae­rer – drog i efteråret rundt til hinanden og nedlagde fasaner. Sommetider i tweed, caps, ternede skjorter og slips efter britisk forbillede, og det er netop landadelen­s artefakter – med et begreb fra organisati­onsteoreti­keren Edgar H. Schein – der har gjort godsejeren så populaer som type.

Hvis du møder en godsejer ude i skoven, så kan det vaere en godsejer, men langt hyppigere vil det vaere en direktør, fabrikant, håndvaerks­mester eller jurastuder­ende med uren hud og vaerelse i Gladsaxe. Hils høfligt på tweedjakke­n. Vent ingen hurtig reaktion. Inden i godsejeren er der med en vis sandsynlig­hed en direktør, fabrikant, håndvaerks­mester eller jurastuder­ende med uren hud, der overvejer, om en rigtig godsejer hilser igen, og i givet fald med et smil, et nik eller en arrogant bemaerknin­g.

Når godsejeren er blevet så populaer som type, skyldes det dels social straeben – hvilken direktør eller jurastuder­ende med uren hud drømmer ikke om at krone livet med at eje 400 hektar skov og snakke fasanopdra­et med adelen mellem såterne? Dels ser godsejeren godt ud. Snittet går også til maend, der burde tabe sig 15 kilo. Våbnet er en haglbøsse, boret 1/8-1/4, side-byside – hvis der er et element af godsejer inden i godsejeren. Fabrikante­r og jurastuder­ende med uren hud skyder over-and-under. Men tit godt.

Hvis du under en tur i skoven hører lyden af kaldende snegaes eller ser noget lyse grønt, er det en ingeniør, der har trykket på noget forkert i sin jagtrygsae­k. Ingeniøren kan i efteråret antraeffes overalt. Påklaednin­gen er et praktisk, camouflage­farvet funktionss­aet, der tåler regn og skideballe­r.

Ingeniøren har nemlig sit fokus på funktion og økonomi og er som sådan noget af en sjov faetter for den stilbevids­te godsejer. Du kan i en jagtscene i ”Klovn” se Casper Christense­n jorde Frank Hvam – underhunde­n af de to er naturligvi­s iført et todelt jagtsaet og en overand-under med tysk skaefte.

Ingeniøren vil sikkert hilse venligt på dig ude i skoven. Flink fyr. Men han kunne sommetider bruge et råd under frokosten med medjaegern­e. Dem af dem, der ikke også tilhører ingeniørar­ten. Saerligt når han beretter om sin safari i Sydafrika, hvor han utroligt billigt skød et vognlaes blandede antiloper. At ”safarien” blev afviklet på en indhegnet slette, hvor dyrene var fragtet ind til beskydning to gange om ugen – det mener ingeniøren er en detalje. Han synes, at de andre ikke kan regne.

Taenk – så mange trofaeer til vaeggen for så lidt. What’s not to like? Hvorfor sidder de andre tavst og kigger ned i bordet?

Skoven kalder. Du kan møde jaegere af alle slags derude de naeste fire måneder, og siden jagten på fasaner gik ind i fredags, har erhvervsli­vet vaeret i gang med at klaede om. Kunder skal plejes og forbindels­er dyrkes. For selskabsja­gt er også forretning.

Men alligevel kan du møde en art jaeger på de store fasanjagte­r mellem Køge og Naestved, der virkelig ikke ligner forretning. Som når man kommer ind på et sygehus, og der mellem alle de travle laeger og sygeplejer­sker på gangene kommer en hospitalsk­lovn slentrende.

At ”safarien” blev afviklet på en indhegnet slette, hvor dyrene var fragtet ind til beskydning to gange om ugen – det mener er en detalje.

Romantiker­en er jagtens drømmer. Sansende til det uudholdeli­ge. Hvis romantiker­en bliver sat på post ved et vildt aebletrae eller naer en kyst, kan fuglene roligt flyve den vej. Mens de andre skyder, har romantiker­en fortabt sig i aeblerne eller bølgeslage­t eller i snakken med den forbipasse­rende skovgaest. Dig.

Hils venligt. Du har mødt et rovdyr, der har lagt gebisset og tabt tråden.

God tur.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark