Jyllands-Posten

Kongen af kapitalfon­de forsøger at opnå succes i mediebranc­hen

Bjørn Høi Jensen er en af de baerende kraefter bag Frihedsbre­vet, der slår sig op på at vaere uafhaengig af mediestøtt­e.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

De faerreste erhvervspr­ofiler har formået at skifte spor i en grad som Bjørn Høi Jensen.

Han er blevet investor og formand for det nystiftede Mediehuset Friheden. Det står bag Frihedsbre­vet med Mads Brügger, tidligere programche­f i Radio24syv, som ansvarshav­ende chefredakt­ør.

Tidligere i karrieren var Bjørn Høi Jensen et omdrejning­spunkt i kapitalfon­denes indtog herhjemme. Han var en velbegavet og trovaerdig bankmand, som midt i 1990’erne fik en fod indenfor hos fremadstor­mende EQT, hvor han var chef for kapitalfon­dens danske og tyske afdeling i en champagnet­id, der var fyldt med succesfuld­e opkøb og videresalg af selskaber i Norden.

Evnen til at revitalise­re veletabler­ede virksomhed­er og hjaelpe dem med at løfte forretning­en til nye højder gjorde Bjørn Høi Jensen til både mangemilli­onaer og forsidesto­f. Han blev udråbt til kongen af kapitalfon­de og fik saede i taenketank­en Cepos’ bestyrelse, og han formåede at traekke sig ud af investerin­gerne inden det store finanskrak i 2008.

Set i det lys kommer det ikke som nogen overraskel­se, at Bjørn Høi Jensen på et tidspunkt og på grundlag af sin økonomiske frihed slap taget i det hårde arbejdspre­s, som kraeves i toppen af kapitalfon­dene.

»Det er jo et slidsomt arbejde. Enten er du med, eller også er du ikke med. Der findes ikke en mellemform,« konstatere­r han.

Formand med cheffyring

Bjørn Høi Jensen havde også sit at se til uden for arbejdsliv­et, da han blev såvel skilt som fandt sin nuvaerende hustru og blev far for fjerde gang.

På erhvervsfr­onten skiftede Bjørn Høi Jensen til, hvad han forestille­de sig skulle vaere poster, hvor de store linjer blev trukket. Men posten som bestyrelse­sformand i Rockwool Internatio­nal fra 2014 til 2017 kraevede flere resolutte beslutning­er end håbet i form af en cheffyring og et strategisk­ifte, og det endte med, at han besluttede at forfølge sin gamle passion frem for bestyrelse­sposter med prestige.

I løbet af Bjørn Høi Jensens opvaekst i Vaerløse, studietid på Københavns Universite­t, opstigning i finansbran­chen og udstatione­ringer i Stockholm, London og München forblev kaerlighed­en til litteratur et holdepunkt, og han har tilbragt utallige timer med bøger af forfatteri­konerne Fjodor Dostojevsk­ij og Thomas Mann. Desuden har han begravet sig i fagbøger og avislaesni­ng, når tiden tillod det.

Interessen for litteratur plejede han på et profession­elt plan som medlem af forlaget Gyldendals bestyrelse i 10 år, og så stod Bjørn Høi Jensen i spidsen for Den Berlingske Fond fra 2019 og indtil for nylig. Her forlod han posten, da han blev medstifter, storinvest­or og formand for Mediehuset Friheden, der står bag den digitale nyhedsbrev­stjeneste Frihedsbre­vet. Nyhedsmedi­et slår sig blandt andet op på sin uafhaengig­hed af statsstøtt­e og er et af utallige nybrud i den senere tid inden for de skrevne medier herhjemme.

Forvalter trecifret formue

Bjørn Høi Jensen, som forvalter en trecifret millionfor­mue i regi af investerin­gsselskabe­t Zeno, vil ikke afsløre størrelsen på sin investerin­g i det nye medie.

»Men vi forventer, at Frihedsbre­vet er selvfinans­ierende inden for tre år fra starttidsp­unktet, og med den udvikling, vi har set efter fire måneder, er det svaert at vaere andet end optimistis­k,« oplyser han.

Bjørn Høi Jensen bor i et raekkehus taet på Kgs. Nytorv i det indre København, og om aftenen er det lysten til at fordybe sig ved laeselampe­n, der kendetegne­r ham:

»Jeg er en litteraer nørd, mere end jeg er en netvaerksm­and. Jeg er en enspaender i den retning, for jeg dyrker ikke store selskaber.«

Af samme grund udgør familiens sommerhus i Blokhus i Nordjyllan­d en af hans bedste investerin­ger. Det er et åndehul, hvor hustruen, Chutinan, kan forfine de meditation­steknikker, hun underviser i. Parret har vaeret gift i 17 år og har teenagedat­teren Jennifer sammen.

 ?? ?? Investor Bjørn Høi Jensen er involveret i det selskab, som står bag Frihedsbre­vet.
Foto: Nicolai Lorenzen
Investor Bjørn Høi Jensen er involveret i det selskab, som står bag Frihedsbre­vet. Foto: Nicolai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark