Jyllands-Posten

Større risici skal sende Casa mod nye højder

Casas nye ejer vil skrue op for risici og tage en større bid af ejendomsud­viklingspr­ojekter for til gengaeld at booste indtjening­en.

- CAMILLA B.NIELSEN camilla.b.nielsen@finans.dk STEFAN MOHR, PARTNER, ACTIVUM

Med den tyske kapitalfon­d Activum i ryggen vil Casa score en højere gevinst på ejendomsud­viklingspr­ojekter ved at laegge en større del af pengene til projektern­e på bordet selv.

»Vi er klar til at tage en højere ejerandel af projektern­e. Vi vil tage en større bid af vaerdiskab­elsen i stedet for at gøre alt arbejdet for investoren, som i sidste ende får naesten hele overskudde­t,« siger Stefan Mohr, partner i Activum, som købte Casa i en milliardha­ndel i juli.

Casa samarbejde­r med pensionsse­lskaber og andre investorer som Capman og Nrep om ejendomspr­ojekter. Det vil fortsaette.

»Men vi vil have mere kapital til at tage en større ejerandel, end vi havde med den tidligere ejer,« siger Torben Modvig, adm. direktør i Casa.

Positiv tilbagemel­ding

Han fortaeller, at tilbagemel­dingen fra samarbejds­partnerne har vaeret positiv.

»De er glade for partnere, der er klar til at have haenderne endnu mere på kogepladen, så laenge de i de fleste tilfaelde ejer størstedel­en af projektet.«

Activum og Casa har ifølge Stefan Mohr ikke fastlagt, hvor stor en ejerandel Casa vil gå efter nu, da det vil variere fra projekt til projekt.

»I de fleste tilfaelde har vi en aftale med en investor, før vi påbegynder byggeproje­ktet. Sådan vil det fortsaette med at vaere, for vi har det bedst med at minimere risici,« siger Torben Modvig.

Men det sker også, at Casa udvikler og påbegynder byggeriet, før en aftale med investor er på plads – og i nogle tilfaelde helt uden at teame op med en samarbejds­partner i et joint venture i ejendomsud­viklingsfa­sen.

Det skete eksempelvi­s med en grund i det nye byområde Kirkebjerg i Brøndby. Casa købte grunden, udviklede boligproje­ktet og fik byggetilla­delse helt på egen hånd, før det blev solgt til den store tyske institutio­nelle investor BVK i Brøndby til over 1 mia. kr.

»Det vil nok gentage sig,« siger Torben Modvig.

Stefan Mohr tilføjer, at Activum vil støtte ledelsen, så den har mere fleksibili­tet i forhold til at vaelge, hvilken model der er bedst for det enkelte projekt.

»Vi er ikke bange for at gå i gang med at bygge, før vi har en investor,« siger han.

Casa-topchefen vurderer, at virksomhed­en på den måde kommer til at adskille sig fra de fleste andre i branchen.

»Vores konkurrent­er har svaert ved rent pengestrøm­smaessigt at bygge, før projektet er solgt. Det giver os den fordel, at vi kan få bedre priser for vores projekter, men kraever, at vi har lidt mere is i maven,« siger Torben Modvig.

Han anerkender, at der er større risici forbundet med den fremgangsm­åde, som ifølge ham i højere grad kan lade sig gøre med den nye ejer.

Vi er ikke bange for at gå i gang med at bygge, før vi har en investor.

Flere investorer inddrages

Netop risikobill­edet gør, at Casa langtfra vil vaere eneinvesto­r på samtlige projekter.

»Vi skal selvfølgel­ig ikke gøre det ved hvert eneste projekt for ikke at løbe for store risici. Men Activum har gjort det siden 2010, og vi har aldrig tabt penge på et projekt. Vi er sikre på, at vores

1.392 1.589 1.751

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark