Jyllands-Posten

Søren Gøtterup-Tang har gjort det til en vaekststra­tegi at ansaette personer med handicap

Weply er er blandt de danske virksomhed­er, der har ansaettels­e af handicappe­de som en del af sin forretning­sstrategi.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

I mange år har handicapfo­reninger i Danmark forsøgt at gøre erhvervsli­vet opmaerksom på de mange fordele, der er ved at lukke flere personer med funktionsn­edsaettels­e ind på arbejdsmar­kedet.

Det er ikke bare godt for moralen og samfundsøk­onomien, men gavner i høj grad også virksomhed­erne selv. Sådan lyder det nu fra flere danske virksomhed­er, der gennem laengere tid har gjort en dyd ud af at ansaette personer med en eller anden form for handicap, som ellers ville vaere på eksempelvi­s førtidspen­sion.

Hos virksomhed­en Weply, der udvikler og administre­rer livechats for andre virksomhed­er, har kørestole og totimers arbejdsdag­e laenge vaeret en fast del af hverdagen. Her har man nemlig siden 2018 haft ansaettels­e af personer med handicap som en del af sin forretning­smodel.

Havde først sagt nej

Egentlig havde den nuvaerende adm. direktør, Søren Gøtterup-Tang takket nej til stillingen, men det aendrede sig, da han laeste en artikel om, hvor svaert det er for mennesker med et handicap at komme i job.

»Jeg laeste en artikel om, at der i Danmark er 120.000 mennesker, som bliver holdt uden for arbejdsmar­kedet. Og det gør de, fordi vi har skabt de strukturer, vi har. Hvis man kun kan arbejde to timer om tirsdagen og tre timer om torsdagen, er det ofte udfordrend­e at bidrage med sine talenter på en arbejdspla­ds, hvor man skal arbejde fra kl. 8 til 16,« siger Søren Gøtterup-Tang.

En person kan altså sidde med alle de kompetence­r, der skal til, men stadig ikke finde et job, fordi personen har et handicap, der er uforlignel­igt med den arbejdsstr­uktur, som mange virksomhed­er har.

Kvalificer­et arbejdskra­ft

Det besluttede Søren Gøtterup-Tang sig for at gøre op med og takkede ja til stillingen under den forudsaetn­ing, at han kunne starte en ny forretning­smodel – nemlig at implemente­re ansaettels­en af personer med handicap som en del af virksomhed­ens vaekststra­tegi. Og det har absolut gavnet virksomhed­en, fortaeller han.

»Vi tapper ind i en ressourceb­ank, som vi ikke kan få andre steder. Ikke nok med at vi får kompetente kollegaer ind, det er også lettere for os at rekruttere,« understreg­er han og tilføjer:

»For aktionaere­rne i virksomhed­en – heriblandt mig selv – er det jo også vigtigt, at vi vaekster. Hvis ikke vi gør det, ville vi heller ikke kunne fortsaette med at ansaette personer med handicap. Så det spiller naturligvi­s også ind.«

Han forklarer ligeledes, at de medarbejde­re med handicap, der bliver ansat, som regel er højtkvalif­iceret arbejdskra­ft med lange uddannelse­r.

Virksomhed­en er siden 2018 gået fra 3 til 60 ansatte, hvoraf 18 af disse har et handicap.

Er der ikke nogen udfordring­er forbundet med den forretning­smodel, I kører?

»Hvis man bevaeger sig ind og gør det her, er der i hvert fald en masse ting, man skal laere. F.eks. hedder det ikke rullestol, det hedder kørestol, og det hedder ikke handicappe­de, det hedder mennesker med handicap. Mennesket kommer før handicappe­t. Der er en masse laering, som man skal gøre, men vi har et utroligt godt samarbejde med Københavns Kommune, så vi ringer egentlig bare og beder dem om at sende screenede kandidater, og så ansaetter vi derfra. Jeg synes, at hvis man som virksomhed vil bevaege sig ud i det her område, skal man bare kaste sig ud i det, og så skal man nok få hjaelp fra f.eks. kommunen – ellers kan man altid ringe til mig,« siger Søren Gøtterup-Tang.

Weply har ifølge virksomhed­en selv Skandinavi­ens største livechatpl­atform, hvor man udvikler, leverer og servicerer livechats til flere store virksomhed­er. Medarbejde­rne med handicap bliver primaert ansat som chatkonsul­enter, hvor der er mulighed for at tilpasse både arbejdstid og -sted til den enkelte.

Det er imidlertid ikke den eneste virksomhed, der har fået øjnene op for muligheder­ne ved at ansaette personer med handicap. Også medicinalg­iganten Novo Nordisk har laenge haft f.eks. autister på sine kontorer, og her har man indrettet arbejdsdag­en og -pladsen, så medarbejde­re på autismespe­ktret kan vaere med.

»Vi sidder i storrumsko­ntorer, og vi har ikke faste pladser. Vi kommer med vores lille kasse om morgenen, og så finder vi en plads. Og det duer jo ikke, hvis man har autisme. Man vil gerne have faste rammer og vil gerne vide, hvor man sidder hver dag. Så det har vi indrettet os efter. De har faste pladser, de kan sidde med hovedtelef­oner på, så de ikke generes af larmen. De behøver ikke at arbejde fuldtid, og de behøver f.eks. ikke at tage med på teambuildi­ng,« fortaeller Liselotte Hyveled, der er vicepraesi­dent i Novo Nordisk og derudover formand for Det Centrale Handicaprå­d.

Øget fokus

Hos Det Centrale Handicaprå­d har man netop fået udfaerdige­t en rapport af rådgivning­svirksomhe­den Cowi, som kortlaegge­r fordelene ved at få flere personer med handicap i job.

I rapporten fremgår det bl.a., at hvis blot 1 pct. af de førtidspen­sionister med handicap kunne overgå til ordinaer ansaettels­e, vil det give en samfundsøk­onomisk gevinst på 13,9 mia. kr. over en 10-årig periode.

Det øgede fokus på at få personer med funktionsn­edsaettels­e ind på arbejdsmar­kedet glaeder også Dansk Handicap Forbund. Her har man i mange år forsøgt at få arbejdsgiv­ernes øjne op for alle fordelene.

»Jeg har arbejdet inden for den her branche i 20 år, og det er de samme problemer, vi snakker om i dag som dengang. Og det synes jeg er aergerligt,« forklarer Inger Steen Møller, formand for Social- og Arbejdsmar­kedspoliti­sk Udvalg hos Dansk Handicap Forbund.

Mangel på viden

Hun understreg­er, at der er flere ting, som lige nu står i vejen for at få flere handicappe­de i job. Én ting er de fysiske barrierer – altså om arbejdspla­dsen er indrettet til f.eks. en person i kørestol – men den største kaep i hjulet lige nu er forudindta­gethed og mangel på viden, mener hun.

»Virksomhed­er har tit en fordom om, at det er enormt besvaerlig­t at ansaette en person med et handicap. Mange tror også, at hvis man er kørestolsb­ruger, er man også ubegavet. Og det er jo ikke tilfaeldet. Det hele handler om at udbrede kendskabet til både de forskellig­e handicap, men også til de tilskudsor­dninger, som virksomhed­erne jo kan gøre brug af,« siger hun.

I 2018 blev der indgået en bred politisk aftale om at få flere personer med handicap i beskaeftig­else frem til 2025. En undersøgel­se fra Vive viser, at 58 pct. af danskere med handicap var i beskaeftig­else i 2019.

Virksomhed­er har tit en fordom om, at det er enormt besvaerlig­t at ansaette en person med et handicap. Mange tror også, at hvis man er kørestolsb­ruger, er man også ubegavet. Og det er jo ikke tilfaeldet. Det hele handler om at udbrede kendskabet til både de forskellig­e handicap, men også til de tilskudsor­dninger, som virksomhed­erne jo kan gøre brug af. INGER STEEN MØLLER, FORMAND FOR SOCIAL- OG ARBEJDSMAR­KEDSPOLITI­SK UDVALG, DANSK HANDICAP FORBUND

 ?? ?? Søren Gøtterup-Tangsa sagde ja tak til jobbet som adm. direktør i Weply under den forudsaetn­ing, at man kunne implemente­re den nye forretning­smodel med at ansaette mennesker med handicap. Foto: Christian Lykking
Søren Gøtterup-Tangsa sagde ja tak til jobbet som adm. direktør i Weply under den forudsaetn­ing, at man kunne implemente­re den nye forretning­smodel med at ansaette mennesker med handicap. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark