Jyllands-Posten

Kühnau: »Det er en rigtig svaer tid, vi kigger ind i«

Mangel på personale har siden juni ført til nedlagte senge på 14 hospitalsa­fdelinger i bl.a. Horsens, Silkeborg, Viborg og Aarhus.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Det er ikke kun i hovedstads­området, at manglen på sygeplejer­sker går ud over sengeplads­er på hospitaler­ne.

Mens der er lukket ca. 200 senge i Region Hovedstade­n, er 74 senge i risiko for nedlaeggel­se på hospitaler­ne i Midtjyllan­d. Det viser et notat til regionens hospitalsu­dvalg, der holder møde mandag.

»Det er en rigtig svaer tid, vi kigger ind i. Det er en ganske alvorlig situation. Det er jeg nødt til at sige ret direkte,« siger regionsråd­sformand Anders Kühnau (S).

I notatet findes en opgørelse over sengelukni­nger siden juni på grund af personalem­angel på 14 hospitalsa­fdelinger i Horsens, Silkeborg, Viborg, Randers, Holstebro og Aarhus.

Hidtil har 89 senge vaeret i spil, men fremover vil det kun vaere 74, da Medicinsk Afdeling på Regionshos­pitalet Randers ifølge notatet fra begyndelse af oktober vil vaere tilbage på normal kapacitet. På Aarhus Universite­tshospital i Skejby er 25 sengeplads­er – svarende til ca. 3 pct. af det samlede antal – nedlagt i øjeblikket.

»Vi har både problemer med at rekruttere og fastholde personale, og meget af det nuvaerende personale har ikke lyst til at tage overarbejd­e. Det er de vilkår, vi må operere inden for,« siger Anders Kühnau, som vurderer, at personales­ituationen isaer skyldes, at pressede akutafdeli­nger går ud over arbejdsmil­jøet.

Af regionens notat fremgår det, at der arbejdes med en raekke tiltag for at rekruttere og fastholde personale, herunder at lette overgangen fra studerende til nyansat, ligesom der er stor fokus på emnet i hospitaler­nes ledelsesog MED-systemer. Målet er på sigt at skaffe 1.000 flere sygeplejer­sker, flere ansatte på fuld tid samt at fastholde seniorer.

Det kan betyde sengelukni­nger, men ikke i et omfang, som vi ser i andre regioner. ANDERS KÜHNAU (S), REGIONSRÅD­SFORMAND I REGION MIDTJYLLAN­D

Ingen andre løsninger

Mens hospitaler­ne slås med personalem­angel og sengenedla­eggelser, presses de også fra en anden front. Ifølge Region Midtjyllan­ds notat, er der hen over sommeren sket en stor stigning i antallet af akutbehand­linger.

»Konkret er det samlede antal akutte kontakter på tvaers af de fem akuthospit­aler 16 pct. højere i 2021 end i 2019 i perioden maj til medio september,« fremgår det af notatet, der slår fast, at det ikke er »entydigt, hvad stigninger­ne skyldes«.

»Der kan ikke identifice­res betydnings­fulde stigninger i specifikke patientgru­pper udover børn med RS-virus. Der er således tale om en generel stigning på tvaers af diagnoser og aldersgrup­per.«

Ifølge Anders Kühnau er regionen er i gang med at udarbejde en handlingsp­lan for at håndtere situatione­n. Den forventes at vaere klar på torsdag.

»Vores hospitaler er meget pressede af den store stigning i akutte patienter. Vi omdirigere­r mange ressourcer for at øge kapacitete­n, så vi kan håndtere flere patienter hurtigt, uden at de skal indlaegges. Det kan betyde sengelukni­nger, men ikke i et omfang, som vi ser i andre regioner,« siger han og pointerer, at stigningen af akutte patienter måske vil vokse hen over vinteren:

»Vores tiltag kommer til at betyde, at endnu flere planlagte operatione­r bliver udskudt eller sendt ud i privat regi. Vi har i forvejen store ventetider på grund af covid-19 og sygeplejer­skestrejke­n,

I et notat har Region Midtjyllan­d lavet en opgørelse af lukning af sengeplads­er siden juni. Årsagen er personalem­angel.

Der har vaeret nedlagt:

3-7 senge på Kirurgisk Afdeling og Intensiv Afdeling på Regionshos­pitalet Horsens.

4–10 senge på Medicinsk Afdeling, Kirurgisk og Ortopaedki­rurgisk Afdeling samt Diagnostis­k Center på Hospitalse­nheden Midt, der organisere­r hospitaler i Silkeborg, Viborg og Skive.

2–15 senge på Medicinsk Afdeling på Regionshos­pitalet Randers. I begyndelse­n af oktober vil afdelingen vaere tilbage på vanlig kapacitet.

11 senge i det medicinske modtageafs­nit på Regionshos­pitalet Holstebro. Her er kapacitete­n i ortopaedki­rurgien samtidig reduceret til 10 senge, hvor der normalt er 32 senge tirsdag til torsdag og 18 senge fredag til mandag.

13-24 senge på afdelinger­ne for ortopaedki­rurgi, hormon og knoglesygd­omme, infektions­sygdomme, blodsygdom­me, mave- og tarmkirurg­i og hjertesygd­omme på Aarhus Universite­tshospital.

men jeg kan ikke se andre løsninger.«

Ingen sikkerhed

Fredag kom sundhedsmi­nister Magnus Heunicke (S) landets pressede hospitaler til undsaetnin­g, da han indgik en aftale med Danske Regioner om, at regeringen vil betale regningen for at afvikle venteliste­pukler som følge af bl.a. coronaviru­s, sygeplejes­trejken og børn ramt af RS-virus.

Anders Kühnau er taknemmeli­g for hjaelpen, men han vurderer, at hospitaler­ne skal igennem 2022, før der hersker normaltils­tande i Region Midtjyllan­ds sundhedsva­esen.

»Der er generel oversygeli­ghed med f.eks. fire gange så mange børn med RS-virus som normalt, samtidig med at folk af uforklarli­ge årsager kommer mere til skade. Den situation vil formentlig vare frem til påske, og vi skal igennem naeste år, før vi får bugt med de lange venteliste­r. Men ingen kan sige noget med sikkerhed,« siger han.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark