Jyllands-Posten

Aarhusiane­rne har 200 byrådskand­idater at vaelge mellem

Og flere nye partier at saette krydset ud for på stemmesedl­en til det kommende kommunalva­lg. Allerede fra tirsdag kan der brevstemme­s.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Der er dem, vi kender godt.

Der er dem, vi kender mindre godt, og så er der dem, som vi slet ikke kender.

200 kandidater stiller op i demokratie­ts tegn, når aarhusiane­rne den 16. november 2021 skal vaelge 31 medlemmer til byrådet i Aarhus Kommune. Langt størstepar­ten af kandidater­ne tilhører de velkendte partier som Socialdemo­kratiet, Venstre, SF og Det Konservati­ve Folkeparti. Blandt de lidt mindre kendte partier i sammenhaen­g med Aarhus Byråd er eksempelvi­s Kristendem­okraterne og Nye Borgerlige, men der er også helt nye lister på stemmesedl­en denne gang, viser den nye kandidatli­ste, som blev offentligg­jort mandag.

»Antallet af kandidater er stort set det samme som ved sidste valg i 2017, hvor der var 203 kandidater at vaelge mellem. Dengang var de fordelt på 17 forskellig­e lister. Denne gang er der 19 lister opstillet,« fortaeller Lene Hartig Danielsen, som er chef for Borgerserv­ice og leder af valgsekret­ariatet i Aarhus Kommune.

Man skal ikke vaere dansk statsborge­r for at stemme til byrådsvalg, og dermed får i alt ca. 290.000 borgere denne gang mulighed for at stemme til byrådsvalg­et i Aarhus Kommune. Antallet har aldrig vaeret højere, fortaeller Lene Hartig Danielsen.

»Indbyggert­allet i Aarhus

Kommune er vokset gennem de seneste fire år, så det har selvfølgel­ig også indflydels­e på antallet af stemmebere­ttigede,« siger Lene Hartig Danielsen.

Nye lister

Blandt de nye på stemmesedl­en i Aarhus Kommune er Veganerpar­tiet, som stiller med tre kommunale kandidater i Aarhus Kommune. En af dem er Allan Hagsten Nørlund, der går efter at blive en del af forhandlin­gsbordet til naeste års budgetforh­andlinger i kommunen.

»Der er brug for at tale med store ord. Vi skal turde som kommune at traeffe nogle vigtige, men også radikale beslutning­er. Den grønne udvikling af byen er langtfra på plads og, i realiteten er der kun gjort et meget lille stykke arbejde på det område,« siger Allan Hagesten Nørlund, som påpeger, at Veganerpar­tiet er gået i valgforbun­d med De Grønne, Enhedslist­en og Alternativ­et.

Derfor får Allan Hagsten Nørlund også det, som han understreg­er, er et »klassisk« spørgsmål, der går igen fra journalist­er:

Hvorfor er der brug for Veganerpar­tiet, når der er flere andre partier med en grøn profil?

»Vi taenker på veganisme og økocentris­me i alle beslutning­er, vi tager. Det gør de andre partier ikke,« siger Allan Hagsten Nørlund.

Blandt de nye lister til kommunalva­lget er fem lister med kun en kandidat. Det gaelder bl.a. De Grønne, Egalitaert Folkeparti og liste U, Bedre Aarhus. I forhold til det forrige kommunalva­lg er flere af listerne fra dengang ikke med nu. Dermed skal eksempelvi­s de 439 stemmer, som listen Sammenhold­et for Aarhus fik ved sidste valg fordeles på andre partier. Det samme gaelder de 454 vaelgere, som sidste gang stemte på Nationalpa­rtiet, der heller ikke genopstill­er i Danmarks naeststørs­te by.

For vaelgere, som ikke har mulighed for at stemme på selve valgdagen, er der fra tirsdag mulighed for at brevstemme til både by- og regionsråd­svalget, som finder sted samme dag. I første omgang kun hos Borgerserv­ice på Dokk1. Senere også på udvalgte lokalbibli­oteker i kommunen frem til den 12. november.

Stemmeproc­enten ved kommunalva­lget i Aarhus er typisk omkring 70 pct.

Antallet af kandidater er stort set det samme som ved sidste valg i 2017, hvor der var 203 kandidater at vaelge mellem. Dengang var de fordelt på 17 forskellig­e lister. Denne gang er der 19 lister opstillet. LENE HARTIG DANIELSEN, CHEF FOR BORGERSERV­ICE OG LEDER AF VALGSEKRET­ARIATET I AARHUS KOMMUNE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark