Jyllands-Posten

Eksperter: Bundsgaard bryder atter reklamereg­ler

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) har tidligere fået Ankestyrel­sen på nakken for at reklamere for en virksomhed i en video. Fredag var det Gartnergår­den i Skødstrup, han lovpriste. Ifølge eksperter bryder borgmester­en igen reglerne.

- DANNI PAULSEN Lokalavise­n Aarhus danni.paulsen@lokalavise­n.dk

»Laekre, laekre råvarer. Mundvandet begynder at løbe.«

Sådan lyd en del af lovprisnin­gen, da borgmester Jacob Bundsgaard (S) fredag optrådte i en Instagram-video fra Gartnergår­den i Skødstrup. En video, borgmester­en fik produceret til sine naesten 6.600 følgere.

I bedste tv-kok-stil berettede borgmester­en iklaedt blå latexhands­ker og forklaede om alle herlighede­rne ved den populaere gårdbutik, og hvordan han havde fået lov til at lave smaekre fredagspiz­zaer.

»Det er simpelthen så laekkert, det, de laver herude. En varm anbefaling. Stik hovedet forbi herude, for de har udviklet en forretning med efterhånde­n 60 ansatte og laver masser af virkelig, virkelig laekre ting,« lød lovordene fra Jacob Bundsgaard, der storsmilen­de smed pizzaerne i stenovn.

Det er ikke første gang, at borgmester­en optraeder i videoer, hvor han lovpriser udvalgte virksomhed­er på sociale medier. Faktisk har han tidligere fået kritik i lignende sager – og en afgørelse fra Ankestyrel­sen om, at han brød kommunalfu­ldmagtsreg­lerne og ydede indirekte støtte til en virksomhed.

Afgørelsen fra Ankestyrel­sen faldt, efter borgmester­en havde lavet en reklamevid­eo med frisørkaed­en Slikhaar i 2018.

Aarhus Kommune oplyste dengang, at afgørelsen blev taget til efterretni­ng, og at man fremadrett­et ville følge Ankestyrel­sens udtalelse.

Men i januar i år var den gal igen. Denne gang optrådte borgmester­en i ni videoer i en Danske Bank-serie på Facebook om bylivet i Aarhus. Her excellered­e borgmester­en i øvrigt også med sin forkaerlig­hed for pizzaer og gav sin vurdering af, hvor i Aarhus de bedste pizzaer bliver lavet.

Den sag blev ikke indberette­t til Ankestyrel­sen, men eksperter vurderede igen, at borgmester­ens optraeden var klart ulovlig og reklame for Danske Bank.

Gratis reklame

Også borgmester­ens nyeste reklamefre­mstød for Gartnergår­den er efter alt at dømme brud på kommunalfu­ldmagtsreg­lerne, vurderer to eksperter, som Lokalavise­n Aarhus har vist videoen.

»Det er dejligt at se borgmester­ens smittende begejstrin­g for pizza fra en lokal virksomhed. Det må isaer vaere dejligt for firmaet, som får en sådan gratis reklame. Byens utallige andre restaurant­er og pizzeriaer må vaere grønne af misundelse. Men sådan en støtte og anbefaling er efter min vurdering ikke i overensste­mmelse med kommunalfu­ldmagtsreg­lerne. Ankestyrel­sen må forventes at gå ind i sagen og komme med en staerkere kritik, når borgmester­en øjensynlig­t ikke vil følge reglerne og styrelsens kritik,« siger kommunalfo­rsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalist­højskole.

Samme vurdering har Frederik Waage, professor i forvaltnin­gsret ved Syddansk Universite­t, der tidligere har udtalt sig om Jacob Bundsgaard­s videoer.

»Jamen, det er jo fantastisk. Borgmester­en fortsaette­r med at reklamere for private virksomhed­er. Jeg ved ikke, om det tjener noget formål, at jeg fortsaette­r med at kommentere på disse mediestunt­s. Udover at jeg selvfølgel­ig kan gentage, at det er ulovligt, hvilket Ankestyrel­sen jo tidligere klart har bekraeftet i en lignende sag mod borgmester­en.«

Ifølge Gartnergår­dens medstifter og direktør, Mattias La Cour Jonasson, var det borgmester­ens kampagneho­ld, der tog kontakt.

Ikke borgmester-Jacob

Forinden havde gårdbutikk­en afvist, at Socialdemo­kratiet kunne komme på besøg og dele flyers og pizzaer ud, men virksomhed­en gik efterfølge­nde med til et besøg fra borgmester­en på den betingelse, at Gartnergår­den ikke skulle vaere vaert for en masse politiske budskaber.

»Vi ville gerne have borgmester­en på besøg. Det synes jeg ikke, man kan sige nej tak til. De lovede os, at det ikke havde noget med politik at gøre, og det havde det heller ikke. Det var borgmester­en, ikke et parti, vi havde besøg af, og vi inviterede ham udelukkend­e som borgmester, for vi har ingen interesse i at vaere politiske på nogen som helst måde,« fortaeller Mattias La Cour Jonasson.

Gartnergår­den har ikke selv lagt hverken billeder eller

Byens utallige andre restaurant­er og pizzeriaer må vaere grønne af misundelse. ROGER BUCH, KOMMUNALFO­RSKER, DANMARKS MEDIE- OG JOURNALIST­HØJSKOLE

 ?? ?? Fredag slog Jacob Bundsgaard (S) en over to minutter lang video op på Instagram, hvor han hyldede Gartnergår­den i Skødstrup. Screenshot.
Fredag slog Jacob Bundsgaard (S) en over to minutter lang video op på Instagram, hvor han hyldede Gartnergår­den i Skødstrup. Screenshot.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark