Jyllands-Posten

Hos Spottag Bakery har de en holdning til det, de bager

Bagerieven­tyret er ikke slut for 59-årige Michael Spottag, der sammen med en partner har startet et nyt bageri i Højbjerg.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk

Michael Spottag har brugt dele af det seneste år på at sunde sig. Efter mere end 30 år sagde han nemlig endegyldig­t farvel til Langenaesb­agerierne i september sidste år.

»Da vi åbnede bageri på Langenaes Allé efter mange år i midtbyen, taenkte vi, det var det, vi skulle lave, til vi ikke kunne tygge smør mere,« fortaeller han.

Men sådan gik det som bekendt ikke. Michael Spottag og hans kone, Mitzi, indgik i en aftale med bagerimast­odonten Lagkagehus­et om overtagels­e af de populaere Aarhus-bagerier. Dog med lidt andre forudsaetn­inger end det, de først havde taenkt, fortaeller Michael Spottag.

»På et tidspunkt måtte jeg konstatere, at der ikke var plads til mig i det projekt mere. Det ville da vaere løgn at sige, at det ikke fyldte noget, for det var jo vores barn, vi skulle slippe på en eller anden måde.«

Men det varede ikke ret laenge, før savnet til bagvaerk og den daglige gang i bageriet meldte sig, og den 59-årige bagermeste­r begyndte at kigge rundt efter et nyt sted at drive en bagerforre­tning.

»Nu har vi så alligevel fået en efternøler, kan man sige,« lyder det muntert fra Michael Spottag. Torsdag åbnede Spottag Bakery nemlig på Kridthøj Torvet i Højbjerg.

Partner driver det videre

Siden Lagkagehus­et overtog bagerikaed­en i 2018, har Michael Spottag vaeret underlagt en toårig klausul, der gjorde, at han ikke kunne starte ny bagervirks­omhed. Den er nu ikke laengere gaeldende, og derfor kan han nu starte nyt.

Ved sin side har Michael Spottag bager Claus Zacher Nielsen, der bliver partner i Spottag Bakery.

»Jeg kan jo godt laese, hvilket årstal der står på min dåbsattest, og hvis det kun var min kone og jeg, så gav det ikke voldsomt meget mening at åbne en ny forretning nu. Men forhåbning­en er, at Claus kommer til at drive det her videre.«

Claus Zacher Nielsener et kendt ansigt for Langenaesb­agerierne, hvor han har ledet butikken i Horsens.

»Claus har ligesom mig også prøvet at gå fra at drive en mere almindelig bagerforre­tning, til det naesten blev en fabrik. Vi er blevet enige med os selv om, at det ikke er sjovt at lave de samme varer hele tiden.«

Ikke Langenaes 2.0

Men selv om flere af folkene, der kommer til at stå med haenderne i dejen, er kendte ansigter, er der en vigtig pointe, Michael Spottag gerne vil fremhaeve.

»Mens vi er meget stolte af og ydmyge over, at mange jo forbinder os med Langenaes Bageriet, så er det vigtigt at sige, at det her ikke er Langenaes to komma nul. Det er noget andet, vi skal med det her projekt.«

Noget andet, der mere minder om det, der var visionen helt fra begyndelse­n, da parret slog dørene op til Langenaes Bageriet i 1987 – mindre produktion­er flere gange om dagen.

»Det er jo lidt et fortaerske­t ord, og alle siger, de bager med kaerlighed. Men her har vi faktisk nogle staerke holdninger til det, vi skal lave. Det håber og tror vi på, folk kan smage,« siger Michael Spottag og fortsaette­r:

»Du skal ikke kunne få en jordbaerta­erte i december måned hos os, for de jordbaer, vi kan få hjem, kommer fra den anden side af jorden. Vi vil i stedet gerne arbejde med saesonerne og gøre det spaendende for kunderne og for os selv.«

Men kunderne vil også møde velkendte dufte fra sortimente­t. Blandt andet det ikoniske Aros-rugbrød og studenterb­rød lå i montren fra første åbningsdag. Spottag Bakery har ansat en kok, der ligeledes skal sørge for at lave sandwiches, »der ikke bare er kylling og bacon«, fortaeller bagermeste­ren.

Bageriet er en livsstil

Partnerne overtog Konditorba­geren på Kridthøj Torvet i juni. Siden er tiden gået med at renovere bygningen samt den naboliggen­de kiosk, der nu er en del af bagerier.

Michael Spottag ønsker ikke at oplyse, hvor meget de har betalt for lokalerne, men han fortaeller, at de har brugt »et anseeligt beløb« på at istandsaet­te og moderniser­e lokalerne på Kridthøj Torvet.

Her har Spottag Bakery fået til huse side om side med specialbut­ikker og Superbrugs­en, som både bagermeste­ren, de andre butikker og ikke mindst kunderne kan nyde gavn af.

»Vi lever i en verden, hvor hvis noget er for besvaerlig­t at få fat i, så bliver det den nemme løsning. På torvet ser jeg, vi har gode muligheder for at hjaelpe hinanden med at komme taettere på den gode kvalitet.«

Det ligger ikke Michael Spottag fjernt at udvide og åbne nyt. Men om det er planen inden for den naere fremtid, vil han ikke løfte sløret for på nuvaerende tidspunkt.

»Hvis det sker, bliver det mere Claus end mig, der kommer til at stå i spidsen for det, kan jeg vist godt afsløre,« siger han.

Men Michael Spottag er glad for at vende tilbage til bageriets daglig drift, og han regner bestemt med, at han skal stå for bagvaerk til borgere i Aarhus lidt endnu.

»Det er jo fodboldspi­llere, der siger, at man er heldig, hvis man kan leve af sin hobby. Jeg vil ikke sige, det her er min hobby, det er en livsstil. Det er det, jeg har lavet hele mit liv. Min hustru og jeg synes ikke, vi er gamle nok til at gå på pension endnu,« lyder det fra Michael Spottag.

Det er jo lidt et fortaerske­t ord, og alle siger, de bager med kaerlighed. Men her har vi faktisk nogle staerke holdninger til det, vi skal lave. MICHAEL SPOTTAG, EJER AF SPOTTAG BAKERY

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark