Jyllands-Posten

En opfordring til samtale om vor tids største velfaerdsp­rojekt: Det gode børneliv

Alle børn er for laengst vendt tilbage til skolerne. Men selv om mange glaedede sig til at komme tilbage til klassen, er det blevet hverdag igen, og skolen er ikke for alle lig med positive oplevelser.

- KATRINE ROBSØE METIN LINDVED AYDIN

To primaere udfordring­er presser sig på: For mange børn forlader folkeskole­n uden at kunne laese, skrive og regne. Og alt for mange børn og unge mistrives.

Selv om vi igennem årtier har givet det opmaerksom­hed, er vi stadig ikke i mål. På nogle områder går udviklinge­n endda den gale vej. Én ud af seks elever afslutter folkeskole­n uden at have opnået grundlaegg­ende faerdighed­er i dansk og matematik. Én ud af fem kommer ikke videre i uddannelse­ssystemet efter grundskole­n. Og i udskolinge­n føler hver fjerde sig ensom eller har ligefrem forsøgt at gøre skade på sig selv.

At så mange børn og unge ikke opnår de nødvendige faglighede­r eller er ulykkelige, gør, at det gode børneliv er vor tids største velfaerdsp­rojekt. Også i Aarhus Kommune.

For selv om vi er gode til meget i Aarhus, så må vi desvaerre se i øjnene, at vi også står med en kaempe opgave. 7,4 pct. af vores skolebørn har lav trivsel. Der er i gennemsnit 22,2 børn i en aarhusians­k skoleklass­e – det er flere end i nogen af vores nabokommun­er og blandt de højeste klassekvot­ienter

folketings­medlem for Radikale Venstre arkitekt, byrådskand­idat for Radikale Venstre i Aarhus

Der er i gennemsnit 22,2 børn i en aarhusians­k skoleklass­e – det er flere end i nogen af vores nabokommun­er og blandt de højeste klassekvot­ienter i landet.

i landet. Naesten hvert tiende barn i Aarhus forlader niende klasse uden at bestå afgangsprø­ven i både dansk og matematik. Det kan vi gøre bedre. Det skal vi gøre bedre.

Vi har i Radikale Venstre fremlagt vores vision for folkeskole­n. Men hvis der er én ting, vi har laert af folkeskole­reformen, så er det, at man ikke kan tvinge forandring­er ned over hovedet på laerere, børn og foraeldre. Top-down er en elendig strategi. Derfor er det sidste punktum i den radikale politik ikke sat, før den er afprøvet på virkelighe­den. Før vi har fået input fra dem, det handler om. Børn, foraeldre, paedagoger og laerere. Og dig. Derfor går vi på gaden i Aarhus i den kommende tid for at høre aarhusiane­rnes tanker om, hvordan vi kan sikre det gode børneliv. Hvordan vi kan saette skolen fri. Hvordan vi løser vor tids største velfaerdsp­rojekt. Vi håber, vi ses.

 ?? ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark