Jyllands-Posten

Frederikse­n satser med en ny fortaellin­g

Regeringen er gået i gang med et politisk sporskifte, der skal raekke ud mod nogle af de vaelgere, den tidligere har stødt fra sig.

- NIELS TH. DAHL Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk

Det sker for alle regeringer, når de når cirka til midten af valgperiod­en.

De fleste af løfterne fra det seneste valg er enten indfriede, faldet til jorden eller lagt på hylden. Nu melder spørgsmåle­t sig for både ministre, spindoktor­er og partiansat­te: Hvad er det egentlig, vi skal gå til valg på naeste gang?

Den virkelighe­d gaelder også for Mette Frederikse­ns regering, der nu er mere end to år gammel og kan se frem mod at skulle forsvare sig over for vaelgerne ved et valg inden for det naeste halvandet år.

Med sin åbningstal­e i Folketinge­t tirsdag føjede statsminis­teren flere streger til billedet, der begynder at tegne sig af, hvordan hun vil forsøge at genvinde magten ved naeste valg.

Mette Frederikse­n lagde op til et sporskifte, der på vigtige parametre vil korrigere den politiske fortaellin­g, hun har brugt de seneste seks år på at bygge op, og som skal bruges til at raekke ud til nogle af de vaelgergru­pper og geografisk­e områder i Danmark, som hun har lagt afstand til i de senere år.

Hvor Mette Frederikse­n vandt valget i 2019 på en dagsorden om tryghed, Arne-pension, naerhed, graenser og stram udlaending­epolitik, bliver overskrift­erne frem mod naeste valg i langt højere grad klima, reformer, fremtidstr­o og udvikling.

Hvor der ved seneste valg helst ikke skulle kunne saettes mange stykker papir ned mellem Socialdemo­kratiet og Dansk Folkeparti, vil regeringen frem mod naeste valg forsøge at raekke haenderne frem mod yngre vaelgere og de større byer.

Regeringen­s profil vil blive farvet mindre DF-gul – og mere radikalt-inspireret magenta.

Fra mol til dur

Det blev i åbningstal­en først og fremmest understreg­et ved dens store fokus på klimapolit­ikken, hvor Mette Frederikse­n havde skruet helt op for retorikken. Hun talte om, at »vi er i faerd med at ødelaegge vores egen jord«, og hun slog efter sin tale fast, at klimaet er

Fortsaette­s side 5

 ?? ?? Foto: Liv Møller Kastrup
Foto: Liv Møller Kastrup
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark