Jyllands-Posten

Krydsvacci­nerede danskere tilbydes nu tredje stik

-

onsdag kan krydsvacci­nerede borgere bestille tid til et tredje stik eller møde op i et vaccinatio­nscenter.

Krydsvacci­nerede danskere tilbydes nu et tredje stik med en mRNA-vaccine mod covid-19. Det skriver Sundhedsst­yrelsen i en pressemedd­elelse.

En stor del af frontperso­nalet i sundhedsva­esnet blev i foråret vaccineret med vaccinen fra Astrazenec­a og derefter en mRNA-vaccine.

Det tredje stik tilbydes for at give dem, der har behov for det, mulighed for at rejse til lande, der ikke anerkender krydsvacci­nation.

Sundhedsst­yrelsen anbefaler på nuvaerende tidspunkt ikke tredje stik til den gruppe ud fra et sundhedsfa­gligt perspektiv, fordi krydsvacci­nerede personer stadig er godt beskyttet mod coronaviru­s.

»De krydsvacci­nerede er saerdeles godt daekket med de to forskellig­e vacciner, de har fået. Vi ser faktisk, at effektivit­eten er lige så høj, som ved vaccinatio­n med to mRNA-stik. Men samtidig har vi jo også stor forståelse for, at det er frustreren­de, at de ikke selv kan bestemme, hvor de gerne vil rejse hen, og derfor får dem, der har brug for det og ønsker det, muligheden,« siger Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsst­yrelsen i pressemedd­elelsen.

Hun siger også, at hvis man ikke skal ud at rejse lige nu, anbefaler Sundhedsst­yrelsen, at man venter med det tredje stik.

Da Sundhedsst­yrelsen i april 2021 besluttede, at vaccinen fra Astrazenec­a blev taget ud af det generelle vaccinatio­nsprogram, havde omkring 145.000 borgere påbegyndt deres vaccinatio­nsforløb med vaccinen. Kun få var faerdigvac­cinerede.

»Vi vurderer, at der ikke er risiko for alvorlige bivirkning­er ved et tredje stik. Der kan dog vaere en øget risiko for almindelig­e bivirkning­er, som for eksempel ømhed ved indstiksst­edet og feber, og bivirkning­erne kan også vaere mere udtalte,« siger Bolette Søborg i pressemedd­elelsen.

Gruppen modtager ikke invitation til vaccinatio­n. Men de kan fra torsdag selv bestille tid eller møde op i et vaccinatio­nscenter uden tidsbestil­ling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark