Jyllands-Posten

Frederikse­n satser ...

- KLAUS DOHM SOFIE ØGÅRD GØTTLER LINUS CALOV JACOBSEN

den største udfordring, Danmark står over for.

Samtidig lancerede hun regeringen­s nye plan om at bygge 22.000 nye almene boliger – saerligt rettet mod de større byer som f.eks. København, hvor saerligt unge døjer med høje boligprise­r.

Hun lagde op til en debat om uddannelse­ssystemet, der skal munde ud i flere kvalificer­ede medarbejde­re til erhvervsli­vet, der råber højere og højere om manglen på arbejdskra­ft og behovet for reformer.

Selv kulturlive­t, der ellers har raset mod regeringen i de seneste to år, fik paene ord med på vejen:

»Vi har brug for litteratur­en, musikken, billedkuns­ten, dramaet, filmen,« lød de forsonende ord fra Mette Frederikse­n, der behaendigt undgik at naevne håndboldha­ller, dyrskuer – og Joy Mogensen.

Ordet ”udlaending­e” brugte Mette Frederikse­n til gengaeld kun én eneste gang i talen. Men det var ikke den slags udlaending­e, der er problemer med, men til gengaeld dem, der er på besøg i Danmark, og som ifølge Mette Frederikse­n »sender forbløffed­e beretninge­r hjem« om, at der ikke laengere er coronarest­riktioner i Danmark. Dem lød der ingen knubbede ord om.

Men først og sidst var talen bemaerkels­esvaerdig ved den nye tone, der lød over Mette Frederikse­ns kommunikat­ion. Hendes første åbningstal­e var en dyster fortaellin­g om et falmet billede af gamle Danmark, hvor tilliden mellem danskerne ved de åbne jordbaerbo­der ved vejene var blevet erstattet af videooverv­ågning.

»Når man i dag spørger danskerne: Tror I, at jeres børn får en bedre fremtid end den, I selv har haft? Så er mange i tvivl,« sagde Mette Frederikse­n dengang.

I år var tonen en helt anden og langt mere optimistis­k.

»Jeg oplever mange steder i det danske samfund – et nyt mod. En optimisme for fremtiden,« lød det.

Farlige politiske sporskifte­r

Det er på mange måder et sats, regeringen er i gang med at udføre. Politiske sporskifte­r er farlige.

Det tager for det første lang tid at gennemføre dem. Mette Frederikse­n selv brugte en hel valgperiod­e på at overbevise vaelgerne om, at hun hverken stod for Helle Thornings reformpoli­tik eller sin egen gamle udlaending­epolitik fra starten af 00’erne. Den operation lykkedes, bl.a. fordi hun og den øvrige partiledel­se var naermest besat af at kommuniker­e ensartet, stramt og uden svinkeaeri­nder i flere år.

Spørgsmåle­t nu er ganske enkelt, om de aendrede budskaber kan nå at traenge igennem til vaelgerne inden naeste valg. Det er helt sikkert ikke gjort med en enkelt kongres- eller åbningstal­e.

For det andet risikerer sporskifte­r også at gå ud over trovaerdig­heden. Vil vaelgerne tro på, at Mette Frederikse­n faktisk er blevet mere grøn, selv om hun tidligere fortalte, hvordan hun var rød, før hun var grøn? Eller vil de stole på hende, når hun siger, at der nu er et stort reformbeho­v, selv om hun tidligere har signaleret det modsatte? Er det aegte – eller er det spin og taktik?

Forgaenger­ne i Statsminis­teriet Lars Løkke Rasmussen og Helle ThorningSc­hmidt måtte begge laere på den hårde måde, at politisk trovaerdig­hed tager lang tid at bygge op, men kort tid at rive ned.

Vil forblive folkeparti

For Socialdemo­kratiet er udfordring­en, at det altid er svaert for en regering at blive genvalgt på det, den har gjort, i stedet for det, den vil gøre. Det er nødvendigt at gennemgå en transforma­tion fra »tryghed til udvikling«, lyder analysen i regeringen.

Skal Socialdemo­kratiet også i fremtiden forblive et stort folkeparti, er det nødvendigt at danne nye alliancer ind i yngre målgrupper i de store byer, hvor bl.a. klimaet kun ser ud til at kravle opad på dagsordene­n.

Udlaending­epolitikke­n kommer så nok til at fylde mindre – men håbet for regeringen er, at tilstraekk­elig mange danskere allerede har forstået, at Mette Frederikse­n er til makrelmadd­er og udlaending­estramning­er, at hendes brand godt kan tåle at laegge en grøn byprofil oveni.

Politiske landminer

De største udfordring­er for statsminis­terens politiske projekt i det naeste folketings­år kommer måske dog slet ikke fra spørgsmåle­t om kommunikat­ion og vaelgerkon­takt. Der ligger adskillige politiske landminer og venter på hende i løbet af de kommende måneder.

For nylig gik forhandlin­gerne i gang om regeringen­s reformudsp­il fra sidste måned, hvor den bl.a. foreslog at reducere dagpengesa­tsen for de unge nyledige. Enhedslist­en afviser dagpengefo­rringelser for de unge, mens de borgerlige naeppe vil hjaelpe regeringen ud af den kattepine uden indrømmels­er. Her er topskattel­ettelser og lempelse af udenlandsk arbejdskra­ft allerede på bordet – og begge er regeringen lodret imod. Det er langtfra givet, at regeringen kan lande sine reformambi­tioner – i hvert fald ikke fuldt ud.

Kommer regeringen helskindet gennem første reformrund­e, venter en endnu vanskelige­re gordisk knude for den, når den skal forhandle et nyt kontanthja­elpssystem. Enhedslist­en har gjort det til en af sine røde linjer, at der skal gennemføre­s en reform, som bekaemper både ulighed og ”børnefatti­gdom”. Regeringen vil til gengaeld ikke røre ved noget, der øger tilstrømni­ngen af udlaending­e eller betyder, at der ikke er en økonomisk gevinst ved at arbejde. De forhandlin­ger imødeses med stor spaending fra højre til venstre på Christians­borg.

Og sidst, men på ingen måde mindst: Torsdag i denne uge begynder minkkommis­sionen, der skal til bunds i forløbet omkring det manglende lovgrundla­g for aflivninge­n af alle mink i Danmark.

Regeringen har travlt med at gøre opmaerksom på, at den i hvert fald ikke er bekymret for kommission­en. Men intet er sikkert, når først den går i gang med gennemgang­en af de mere end en million dokumenter, den har til gennemsyn. Og uanset hvad den måtte nå frem til i sidste ende, risikerer Mette Frederikse­n, at sagen kommer til at skygge både for regeringen­s kommunikat­ion og dens politiske dagsorden, når ministre, spindoktor­er og embedsmaen­d – og Mette Frederikse­n selv – for rullende kameraer skal ind og ud af dørene til Retten på Frederiksb­erg.

Den nye grønne landbrugsa­ftale, som et bredt politisk flertal står bag, kan få svaert ved at nå sine egne mål.

Sådan lyder konklusion­erne fra en førende landbrugso­g klimaekspe­rt samt flere taenketank­e.

Professor og leder af Institut for Agroøkolog­i ved Aarhus Universite­t, Jørgen E. Olesen, er skarp i sin kritik af saerligt ét centralt område i den nye aftale.

I aftalen indgår nemlig en ambition om en samlet reduktion af CO2 på op mod 8 mio. tons frem mod 2030.

1,9 mio. tons af disse er allerede konkretise­ret ved bl.a. udtagning af op mod 100.000 hektar lavbundjor­der og en såkaldt kvaelstofi­ndsats. Det meste af de øvrige reduktione­r skal findes ved såkaldte udviklings­tiltag og gennem nye teknologie­r, og denne udvikling er der afsat 575 mio. kr. til.

Det beløb, mener Jørgen E. Olesen, er alt for lavt, selv om han kalder det »bedre end ingenting« i en aftale med de rette målsaetnin­ger.

»Hele aftalen er underfinan­sieret. I hvert fald er den underfinan­sieret i forhold til den forskning og udvikling, der skal sikre, at vi når i mål. Det kan vaere fem gange så meget, det kan vaere 10 gange så meget, der skal til. En hel del mere i hvert fald, for det er ekstremt svaert,« siger han.

Folketinge­t vedtog i 2020 en klimalov, der forpligter Danmark til at reducere CO2udledni­ngen med 70 pct. i 2030 sammenlign­et med 1990. Det svarer til, at Danmark skal reducere udledninge­n med ca. 20 mio. tons. På to år er der fundet ca. 10 af de 20 mio. tons inklusiv landbrugsa­ftalen. Men fra alle eksperter vurderes det, at det er de svaereste og dyreste ton, der mangler at blive fundet.

Otto Brøns-Petersen, analyseche­f ved den borgerlige taenketaen­k Cepos, mener, at det er usikkert, om aftalen reelt kan levere de 1,9 tons – samt de 8 mio. tons på laengere sigt.

»Man anviser noget, som man håber kan give en reduktion på 1,9 mio. tons. Men det er jo ikke engang klart – det er konkretise­ret, men ikke mere end at man ikke er sikker på, at det vil komme. Hvis det var sikkert, havde man vel heller ikke haft behov for at genbesøge aftalen i 2023,« siger han med henvisning til, at tiltagene skal tages op til revurderin­g.

Helt overordnet tror Otto Brøns-Petersen ikke på, at man kan nå målet med en reduktion på 70 pct. uden »vaesentlig mindre landbrugsp­roduktion end i dag«.

Aftale er »tåbelig«

Lidt øst for Brøndersle­v er landmand Per Pedersen heller ikke imponeret. Han kalder aftalen for »tåbelig«.

Per Pedersen har 220 hektar af netop den type lavbundsjo­rd, som politikern­e er blevet enige om kan overdaenge­s med vand for at mindske CO2-udledning.

Når han er så kritisk over for aftalen, skyldes det, at en stor del af hans lavbundsjo­rd bruges til at dyrke foder til hans grise. Hans landbrug producerer årligt ca. 45.000 svin, og når der skal fjernes en så stor del af produktion­sjorden, forventer han at måtte importere vaesentlig­t mere foder som f.eks. sojastrå fra bl.a. Mellemamer­ika:

»For mig at se er det da en dødssejler, hvis vi skal hente mere protein og foder fra udlandet, end hvad vi lige nu er nødt til,« siger han.

Han mener, at Danmark derved sender klimabelas­tningen videre til andre lande.

»Vi importerer jo ligesom alle mulige andre, fordi der skal en vis procentdel protein ind i foderet. Men den procentdel vil jo stige, jo mindre kvaelstof vi må give til vores planter og afgrøder.«

Ros fra klimaprofe­ssor

Jens Hesselbjer­g Christense­n, klimaprofe­ssor ved Københavns Universite­t, roser derimod aftalens målsaetnin­g. Aftalen taler ifølge ham fint ind i målet med 70 pct. reduktion i 2030 og det langsigted­e mål i 2050 med en klimaneutr­al økonomi i EU.

»Hvis de her ting kan lade sig gøre, har man taget hul på den byld, der hedder landbruget,« siger Jens Hesselbjer­g, tidligere hovedforfa­tter ved FN’s klimapanel.

Hvis man skal overholde Paris-aftalen og have en temperatur­stigning på »få grader« som et mål med udgangen af 2100, så kommer man ifølge Jens Hesselbjer­g Christense­n ikke uden om en grøn omstilling inden midten af dette århundrede.

»Det her er et meget vigtigt skridt. Uden dette skridt ville man ikke kunne have håb om at skyde med alle kanoner, og så ville der vaere andre steder, som skulle bidrage med meget mere,« siger han.

Men er det ambitiøst nok?

»I min egen optik er det ambitiøst, at der overhovede­t er nogen, der tager sådan nogle skridt her. Det ambitiøse er, at det overhovede­t er kommet i gang. For fem år siden fandtes der ikke en klimalov. Da talte vi ikke om de her ting.«

Programche­f for Fremtidens Fødevarer i den grønne taenketank Concito, Michael Minter, er trods aftalens ambitiøse mål skuffet.

»Reduktions­målet er i den høje ende, men vejen derhen er ikke konkret, og det er et problem. Vi havde håbet på mere i implemente­ringsspore­t. Vi har selv vurderet, at der her kan hentes op mod 4 mio. tons mod aftalens 1,9 mio. tons,« siger han og naevner mere udtagning af lavbundsjo­rd som et eksempel.

»Historisk« aftale

Rasmus Prehn, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, kalder aftalen »historisk«:

»Aftalen saetter Danmark på verdenssce­nen som dem, der gør absolut mest for at nedbringe CO2-udledning.«

Rasmus Prehn laegger ikke skjul på, at det kan blive svaert at nå aftalens mål, men siger samtidig, at de skal nås.

»Det er det bedste skøn, at det kan lade sig gøre. Vi har ikke bildt nogen ind, at det her er nemt. Det bliver taeskesvae­rt. Der skal knokles en vis del ud af bukserne, og det er vi så parate til. Det er godt, at et samlet folketing siger, at vi vil det her,« siger han.

Han mener, at det er »traels«, at Jørgen E. Olesen har den holdning, at der er sat for lidt af til teknologiu­dvikling, men han mener, at der er sat det beløb af, som forligspar­tierne mener er nødvendigt. Viser det sig så, at man ikke kommer i mål, må man revurdere indsatsen.

Om landmand Per Pedersens kritik siger ministeren, at der ikke bliver tale om at eksproprie­re landbrugsj­ord. Og at udtagninge­n af lavbundsjo­rd kan kombineres med jordfordel­ing. Samtidig anerkender han, at det er en langsommel­ig proces.

»Det er en frivillig ordning. Det er ikke sådan, at vi kommer og tager folks jord. Det er op til den enkelte lodsejer at udtage jord og så få penge for det. Det skal man gøre op med sig selv, om man har lyst til,« siger Rasmus Prehn.

Der afsaettes i alt 3,8 mia. kr. i statslige midler til grøn omstilling af landbruget.

Landbruget skal betale 19 mia. kr . ....

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark