Jyllands-Posten

Midlertidi­gt stop for elevoptag på seks gymnasier deler vandene

Mens nogle er bekymrede for udsigten til at mangle en årgang de naeste tre år, ser andre positivt på beslutning­en.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER MARIE-LOUISE ANDERSEN ida.s.dreiager@jp.dk Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Bidrager det til en ny start, at seks gymnasier ikke må optage nye førsteårse­lever i det kommende skoleår og til gengaeld får frigjort penge og tid til at lave forbedring­er?

Eller risikerer det at gøre mere skade end gavn, når i forvejen udfordrede gymnasier udpeges og i tre år skal vaere en årgang mindre end resten af landets skoler?

Vandene er delte, efter Børne- og Undervisni­ngsministe­riet mandag offentligg­jorde, hvilke seks skoler regeringen sammen med de politiske partier bag elevfordel­ingsaftale­n har udpeget til at skulle stoppe for optag i et år, så de kan få »en frisk start«.

De omfattede gymnasier har en skaev elevfordel­ing og har haft faldende elevsøgnin­g de seneste år. De får med aftalen et saertilsku­d, så der ikke skal afskediges laerere eller tilpasses bygningska­pacitet, og til gengaeld kan de ressourcer, der frigøres, bruges til at »understøtt­e en ny start på skolerne«.

Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier og rektor på Gefion Gymnasium, fortaeller, at modtagelse­n fra rektorerne på de berørte skoler er blandet:

»Nogle er meget bekymrede for at mangle en hel årgang på skolen i tre år. Bl.a. er de bekymrede for, hvad det vil betyde for skolekultu­ren. På den anden side ser nogle positivt på det, fordi de siger, at det kan give mulighed for at få ro til at få skabt en god udvikling på skolen.«

Viby Gymnasium ved Aarhus er en af de skoler, der ikke må optage nye førsteårse­lever naeste år. Her er der også internt uenighed om, hvorvidt det er en god beslutning.

Mens elevrådsfo­rmanden Anna Vinther Nielsen er frustreret og ked af beslutning­en, fordi hun ikke tror, at »man kan erstatte elever med penge«, er gymnasiets rektor, Lone Sandholdt Jacobsen, positiv:

»Når vi lige har sundet os over det unaturlige i, at man ikke optager elever, så kan jeg godt se, at det kan bringe os endnu videre i den gode udvikling, vi er inde i,« siger hun og tilføjer, at de ekstra penge er »en sidste hånd i ryggen og et boost af udviklinge­n«.

»Svaert« at se rationalet

Birgitte Vedersø selv har det »blandet« med beslutning­en.

Hun kalder det »rigtig positivt«, at skolerne får ekstra midler og tid, som de f.eks. vil kunne bruge til at skabe en god kontakt til de lokale folkeskole­r og saette god bemanding på til de elever, der går på skolen, så de bliver »gode ambassadør­er«. Men hun deler også bekymringe­n.

»Det er klart, at det vil vaere anderledes, når man ikke har en 1.g-klasse, der skal holdes intro-fest for og sendes på hyttetur. Året efter har man ikke en årgang, der skal på studietur, og det tredje år har man ingen studenter. Det er en rytme i skolen, som bliver brudt. Og det har betydning for de andre elever og for kulturen på skolen, som eleverne introducer­er hinanden for,« siger Birgitte Vedersø.

Den bekymring kan Jakob Ditlev Bøje, der er lektor i uddannelse­svidenskab ved Syddansk Universite­t og har forsket i gymnasieud­dannelser, godt forstå. Han påpeger desuden, at netop det kan bidrage til en følelse på gymnasiern­e af at vaere anderledes, som kan opleves stigmatise­rende.

»Der ligger en stigmatise­ring i at udpege skolerne på den måde. Det kan, set fra skolernes perspektiv, virke, som om de bliver haengt ud som saerligt dårlige skoler. Man risikerer, at det vejer lige så tungt som de fordele, der også kan vaere,« siger han.

I et interview med fagbladet gymnasiesk­olen.dk har børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­zTheil tidligere sagt, at hun ikke er enig i den kritik, da en del skoler i forvejen er »stigmatise­rede og har et dårligt ry, der påvirker søgemønstr­et. Derfor har de brug for ressourcer til at lave en turnaround på skolen«.

Det argument kan Jakob Ditlev Bøje godt følge, men han fastholder, at beslutning­en kan føre til en »yderligere stigmatise­ring«, som kan opleves meget forskellig­t blandt elever, laerere og rektorer. Selv om forskeren godt forstår intentione­rne bag beslutning­en, har han »svaert ved at se rationalet«.

»Hvorfor reagere så drastisk, når man alligevel ruller en ny model ud på lidt laengere sigt?« spørger han.

 ?? ?? Viby Gymnasium ved Aarhus er et af de gymnasier, som ikke må optage elever i det kommende skoleår. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Viby Gymnasium ved Aarhus er et af de gymnasier, som ikke må optage elever i det kommende skoleår. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark