Jyllands-Posten

216.000 franskmaen­d misbrugt af praester i den katolske kirke

Praester i Frankrigs katolske kirke var i langt højere grad end hidtil indrømmet skyldige i seksuelt misbrug af børn, afslører en rapport.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Beretninge­rne fra ofrene var hjerteskae­rende.

Som fra Claudette Couturier med kaelenavne­t Nanou, der i de første 13 år af sit liv blev seksuelt mishandlet af katolske praester.

Sammen med sin søster, som også gik på omgang blandt en gruppe praester, voksede hun op i byen Vaulxen-Velin uden for Lyon hos sin bedstemor, en alkoholike­r med kyniske tilbøjelig­heder.

Praesterne D, B og F kom ofte på besøg, og efter middagen opsøgte de pigerne og mishandled­e dem groft.

»De stjal 13 år af mit liv,« fastslog den nu 65-årige Nanou, da hun vidnede over for den uafhaengig­e undersøgel­seskommiss­ion, der i de seneste to et halvt år har kulegravet seksuelle forbrydels­er begået af paedofile praester.

Indtil da havde hverken hun eller søsteren fortalt om overgreben­e. Hun følte sig afskyelig og skyldig.

»Hvem skulle jeg fortaelle, hvad der var haendt mig, når jeg havde en dyb følelse af at vaere skyldig, fordi jeg lod dem gøre det?«

Nanous vidneforkl­aring var blot en af flere tusinder, der tirsdag i form af en 485 sider lang uvildig rapport med 1.500 siders bilag sendte chokbølger gennem Frankrigs katolske kirke. Rapporten konstatere­r, at flere tusinde katolske praester i Frankrig igennem årtier havde frit spil til at forgribe sig seksuelt på flere hundredetu­sinde børn.

Menigheder­ne blev advaret

Ekspertgru­ppen på en snes laeger, jurister, historiker­e, sociologer og teologer skønner, at 216.000 børn siden 1950 har vaeret ofre for paedofile praester. Fortrinsvi­s drenge i alderen 10 til 13 år. Tallet af ofre vokser til 330.000, hvis man medregner hjaelpere i den katolske kirke, der ikke var praester, men som hjalp til med den religiøse katekismus-undervisni­ng.

Gerningsma­endene taeller mellem 2.900 og 3.200, og tallet er formentlig lavt sat, fastslår rapporten. Af et samlet antal på 115.000 praester betyder det, at mellem 2,5 og 2,8 pct. af alle praester systematis­k forbrød sig seksuelt mod børn eller sårbare voksne.

Kirken bestilte selv undersøgel­sen i 2018 efter en raekke skandaler i såvel Frankrig som i en raekke andre lande.

Rapporten, der kostede godt 22 mio. kr., bygger på tusindvis af dokumenter fra kirkens egne arkiver og fra politiet og det franske retsvaesen. Samtidig kontaktede ekspertgru­ppen over 6.500 ofre for overgreb.

Allerede under søndagsmes­sen forberedte praester over hele Frankrig deres menighed på, at de tirsdag ville blive praesenter­et for chokerende afsløringe­r, og det var ingen overdrivel­se.

Mange af praesterne er siden døde, og mange sager er foraeldede. Men i 22 tilfaelde har ekspertern­e sendt materiale videre til anklagemyn­digheden til brug for eventuelle retssager.

Ofrene lider stadig

Franske biskopper udpegede selv den tidligere leder af det franske statsråd Jean-Marc Sauvé til at lede arbejdet med at analysere problemet med paedofile praester og at komme med forslag til, hvordan man kan stoppe forbrydels­erne i fremtiden.

Den nu 72-årige, der selv er katolik, lagde ikke fingrene imellem og beskyldte kirken og dens ledere for alt for ofte at have lukket øjnene.

»Det mest forfaerdel­ige for mig var at se den absolutte ondskab. Angreb på børns fysiske og psykologis­ke integritet. Et dødsvaerk udført af mennesker, hvis mission var at bringe liv og frelse,« sagde han med en tilføjelse om, at en meget stor del af ofrene har kaempet med psykiske problemer mange år senere: »Ofrene har oplevet smerte, skam, isolation og ofte skyld.«

Det er nu op til kirken at gøre alt i sin magt for at reparere fortidens synder. Første skridt er at anerkende sit ansvar for at have holdt hånden over paedofile praester og for direkte at bringe børn i fare, understreg­ede han.

Teologen Joël Molinario var en af dem, der lyttede til Nanous historie. Han var rystet.

»Jeg havde ingen idé om omfanget og alvoren. Det blev fortiet og skjult, fordi man ikke ville høre det,« siger han til radiostati­onen France Info.

I rapporten fremsaette­r ekspertkom­missionen 45 forslag til, hvordan kirken kan forbedre sig. For selv om kirkens ledere kendte til mange af tilfaelden­e, har de vaeret meget tøvende med at stramme de interne regler.

Et af forslagene går ud på at oprette en uafhaengig institutio­n, der skal hjaelpe ofrene og sikre dem en erstatning. Det er en meget bedre vej end at forlaenge foraeldels­esfristen for anmeldelse­r, fordi kriminalsa­ger er belastende for ofrene, og fordi det ofte er svaert at løfte bevisbyrde­n i gamle sager.

Kirkerefor­mer nødvendige

Jean-Marc Sauvé understreg­ede, at det samtidig er nødvendigt at reformere hele ledelsen af kirken og at indføre kontrolins­tanser inden for kirken, så praester kan evalueres og fjernes, før de forgriber sig på børn.

For selv om lederne ikke selv var skyldige, holdt de hånden over deres paedofile praester. Skandalern­e blev fortiet, og ofte blev praester efter klager blot flyttet til andre byer, hvor de så fortsatte deres forbrydels­er.

Lederen af den katolske kirke i Frankrig, aerkebisko­p Eric de Moulins-Beaufort, takkede for rapporten og bøjede sig i støvet.

»Jeg udtrykker min skam, min raedsel og min vilje til at handle. Jeg beder ofrene, som jeg kender nogle af navnene på, om tilgivelse«, erklaerede han og lovede reformer.

Først her i 2021 har pave Frans strammet den katolske kirkes interne love, så seksuelle overgreb isaer på mindreårig­e og besiddelse af børneporno­grafi kriminalis­eres.

Det er et dødsvaerk udført af mennesker, hvis mission var at bringe liv og frelse. JEAN-MARC SAUVÉ, UNDERSØGEL­SESLEDER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark