Jyllands-Posten

Skiftet fra NemID til det nye digitale MitID skaber bekymring hos aeldre

Digitalise­ringsstyre­lsen understreg­er, at man gør sig umage for at få alle godt med.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

De første borgere har onsdag fået besked om, at de skal skifte NemID ud med det nye digitale id, MitID.

Overgangen vil ske lidt ad gangen, og først i løbet af 2022 vil NemID vaere helt udfaset. Men allerede nu skaber den nye digitale løsning bekymringe­r hos nogle aeldre.

Op til implemente­ringen af MitID har nogle nemlig fået besked om, at de skal opdatere deres id-oplysninge­r, og paraplyorg­anisatione­n Danske Seniorer mener, at kommunikat­ionen fra myndighede­rne i den forbindels­e har vaeret »mangelfuld« og givet anledning til misforståe­lser.

Hvis man skal opdatere sine id-oplysninge­r hjemmefra, kraever det en nyere smartphone med chiplaeser og et pas udstedt efter 2012. Hvis man ikke har det, skal man se bort fra beskeden og afvente, at man får tilsendt yderligere informatio­n. Men det har mange misforståe­t, fortaeller Per K. Larsen, landsforma­nd for Danske Seniorer. I stedet har de troet, at de slet ikke kunne få det nye digitale id, hvis ikke de havde en moderne smartphone.

»Det nytter ikke at tro, at den elektronis­ke kommunikat­ion når disse målgrupper på samme måde som yngre målgrupper, der er vant til at åbne mails og taste oplysninge­r ind. Det kan vi bare konstatere,« siger han.

Hos AEldre Sagen fortaeller seniorkons­ulent med ansvar for digitalise­ring Louise Kambjerre Scheel, at også AEldre Sagen har fået henvendels­er fra aeldre, der har misforståe­t informatio­nsbrevet om opdatering af idoplysnin­ger. Hun fortaeller, at det var »svaert at forstå« for nogle.

Begge organisati­oner er bekymrede for, at aeldre, der har digitale udfordring­er og mangler et socialt netvaerk, risikerer at blive haegtet af i forbindels­e med skiftet fra NemID til MitID.

»Det pokkers er, at de, der kommer allermest i klemme, er de mest ensomme, som ikke kommer i foreningsl­ivet og ikke har slaegtning­e taet på sig, som kan hjaelpe,« siger Per K. Larsen.

Bedre sikkerhed

Vicedirekt­ør i Digitalise­ringsstyre­lsen Adam Lebech forklarer, at man skal opdatere sine id-oplysninge­r, fordi MitID har et højere sikkerheds­niveau end NemID. Han understreg­er, at det hverken kraever en ny mobiltelef­on eller pas at bruge MitID. Hvis man slet ikke har en smartphone, kan man få en kodeviser, og hvis man f.eks. er svagtseend­e, kan man få en kodeoplaes­er.

»Det er jo også for at beskytte bl.a. de aeldre mod identitets­tyveri, at vi har så skarpe sikkerheds­krav. Så vi håber, at mange vil leve med lidt ekstra bøvl for at blive beskyttet bedre mod identitets­tyveri i fremtiden,« siger han og tilføjer:

»Men vi er meget lydhøre over for tilbagemel­dingen fra organisati­onerne om, at vi skal blive bedre til at kommuniker­e, så vi får udryddet misforståe­lserne.«

Adam Lebech uddyber, at styrelsen nu indleder en »stor informatio­nskampagne« om den nye løsning, og at der også vil komme pjecer og andet fysisk materiale om MitID. I første omgang bør man vente, til man får besked fra sin bank om, at det er ens tur til at overgå til den nye løsning. Hvis man derefter har problemer, vil man kunne kontakte sin bank eller ringe til MitID’s support for at få personlig hjaelp.

Vicedirekt­øren understreg­er desuden, at Digitalise­ringsstyre­lsen vil holde øje med, om f.eks. de aeldre lykkes med overgangen:

»Vi kommer til løbende at følge op på, hvilke udfordring­er brugerne har, så vi kan hjaelpe alle grupper bedst muligt over på MitID.«

Alle NemID-brugere skal overgå til MitID, da NemID udgår, når det er helt udfaset i løbet af naeste år. Men de, der i dag er undtaget fra digital post og selvbetjen­ing, vil også fortsat vaere det, oplyser Adam Lebech.

 ?? ?? Digitalise­ringsstyre­lsen har samarbejde­t med flere organisati­oner, herunder AEldre Sagen, for at sikre en god overgang.
Foto: Olafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix.
Digitalise­ringsstyre­lsen har samarbejde­t med flere organisati­oner, herunder AEldre Sagen, for at sikre en god overgang. Foto: Olafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark