Jyllands-Posten

Ifølge jurister blev grundloven brudt – nu skal en kommission finde ud af, hvem der har ansvaret

Da statsminis­ter Mette Frederikse­n meddelte, at alle mink i landet skulle aflives, ramlede verden rundt om Jakob Andersen. Først da han havde slået alle sine mink ned, kom det frem, at regeringen handlede uden lovgrundla­g. Ifølge tre juraprofes­sorer blev

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk JAKOB ANDERSEN, TIDLIGERE MINKAVLER

Da det hele var forbi, var der stille i stålhallen. Helt. Stille. En uge tidligere havde de mange bure vaeret fyldte med 14.000 mink. Nu var de vaek. Alle som én. Det var lørdag den d. 7. november 2020, og klokken var cirka halv ni om aftenen. Minkavler Jakob Andersen havde med venner og familie vaeret i gang med aflivninge­n siden klokken fire om morgenen. Ligesom dagen før. Og dagen før den. Siden statsminis­ter Mette Frederikse­n om onsdagen havde meldt ud, at alle mink skulle aflives.

Jakob Andersen havde arvet farmen efter sine foraeldre. I dag er stilheden i minkhallen den novemberaf­ten en af de ting, som han stadig har svaert ved at taenke tilbage på.

»Folk var fuldstaend­ig lamslåede. Det var helt surrealist­isk at blive trukket igennem. Det ønsker jeg ikke for nogen. De der døgn, hvor det hele bare kørte derudad, har virkelig braendt sig fast,« siger han.

»Det var grundlovss­tridigt«

Minksagen eksplodere­de 24 timer efter aflivninge­n i nordjyske Nørager, da det kom frem, at regeringen havde truffet beslutning­en, uden at den havde lovgrundla­g til det.

Det var en »fejl«, har Mette Frederikse­n erkendt. Det måtte »selvfølgel­ig ikke ske«, og det beklagede hun. Den davaerende fødevaremi­nister, Mogens Jensen, trådte tilbage.

Men ifølge tre juraprofes­sorer, der er dykket dybt ned i forløbet, er der ikke alene tale om en fejl. Efter deres vurdering blev selve grundloven brudt.

»Det var grundlovss­tridigt at give minkavlern­e indtryk af, at de skulle aflevere deres mink på det her tidspunkt, når der ikke var hjemmel i loven til at kraeve det,« siger juraprofes­sor Kristian Lauta.

Han har sammen med professork­ollegerne

Mikael Rask Madsen og Henrik Palmer Olsen analyseret sagens juridiske aspekter i en artikel i tidsskrift­et Juristen. Hovedargum­enterne er disse:

For det første: Ud af grundloven­s bestemmels­e om magtens tredeling mellem Folketinge­t, regeringen og domstolene kan man udlede, at det kraever lovgrundla­g – hjemmel – at traeffe beslutning­er af en vis tyngde. At alle mink skal aflives, er så stor en beslutning, at den kraever et lovgrundla­g.

For det andet: Retten til ejendom er ifølge grundloven »ukraenkeli­g«, og ingen kan forpligtes til at afstå sin ejendom, medmindre det sker ved lov. Selv om der juridisk er diskussion om, hvorvidt aflivninge­n af mink var omfattet af grundloven­s bestemmels­e om ejendomsre­tten, vurderer juristerne, at der er et »skaerpet hjemmelskr­av«, når en regering traeffer en beslutning med så store konsekvens­er for ejendomsre­tten.

»Derfor er der meget, der taler for, at der er sket et grundlovsb­rud, simpelthen fordi indgrebet er så voldsomt,« siger Lauta.

For det tredje: Selv hvis man ser bort fra kravet om lovhjemmel og minkavlern­es grundlovss­ikrede ret til ejendom, fremgår det i grundloven, at større økonomiske beslutning­er skal godkendes af Folketinge­t.

»Regeringen kan simpelthen ikke traeffe en beslutning, der udløser en regning for staten på naesten 19 mia. kr. i erstatning­er til minkavlern­e, uden at vende sagen med Folketinge­t først,« siger Lauta.

Alt i alt er de tre jurister ifølge Lauta »ret bastante« i deres konklusion om grundlovsb­ruddet, og følgerne er svaere at underdrive:

»Konsekvens­en af regeringen­s ageren i sagen – utvivlsomt båret frem af den krisestyri­ngslogik, som var vokset frem siden første nedlukning i marts 2020 – er, at demokratie­ts elementaer­e rationale blev sat ud af spil,« skriver de tre forfattere i artiklen.

Men tilbage står for dem et afgørende og ubesvaret spørgsmål: Hvem har ansvaret?

Ansvar endt i blindgyde

Netop det spørgsmål er en kommission i fuld gang med at undersøge. Torsdag begynder afhøringen af vidner i lokaler ved Retten på Frederiksb­erg. Et af de første vidner er tidligere SSI-direktør Kåre Mølbak. Listen slutter med Mette Frederikse­n, der skal afhøres i december.

Kommission­en skal undersøge »det samlede begivenhed­sforløb« og klarlaegge, hvornår og på hvilken måde de ansvarlige ministre fik at vide, at der manglede lovhjemmel til at beslutte, at alle mink skulle aflives. Den skal også selvstaend­igt vurdere, om loven blev brudt.

Minkkommis­sionen skal foretage »retlige vurderinge­r« af, om embedsmaen­d kan holdes ansvarlige, men den skal ikke vurdere ministres retlige ansvar. Det kan kun Folketinge­t, som i yderste konsekvens kan nedsaette en rigsret. Kommission­en kan dog udtale kritik af ministeren­s – eller statsminis­terens – ageren.

Kristian Lauta og hans to kolleger er indtil nu endt i en blindgyde, når det handler om at klarlaegge ansvaret for minksagen.

På den ene side er det ifølge Lauta »oplagt«, at davaerende fødevaremi­nister Mogens Jensen har et ansvar:

»Men det mere interessan­te spørgsmål for både Folketinge­t og offentligh­eden er, om der kan vaere en bredere ansvarligg­ørelse af regeringen. Og der er simpelthen bare nogle brikker, vi mangler i puslespill­et. Ligger der en smoking gun et sted, eller gør der ikke?«

»Det kunne jeg ikke overskue«

Den 4. november 2020 sad Jakob Andersen i minkfarmen­s kantine med sin kone, tre børn, foraeldre, en svoger og to kammerater. På en computer fulgte de pressemøde­t med Mette Frederikse­n.

Det meste, der blev sagt, fortoner sig, men en saetning glemmer han aldrig.

»Alle mink skal aflives – også avlsdyr,« sagde statsminis­teren.

»Der går jeg bare ud af lokalet,« husker Jakob Andersen: »Jeg går ned på farmen, og det er ikke nogen hemmelighe­d, at der knaekker jeg sammen.«

Inden pressemøde­t havde spredninge­n af coronaviru­s i mink taget fart, saerligt i Nordjyllan­d. Jakob Andersen skyndte sig at sende 2.500 mink til pelsning. Han frygtede, at smitten ville ramme hans farm. Avlsdyrene havde han gemt, så han kunne genopbygge sin bestand.

Men nu sagde statsminis­teren, at alle mink – også avlsdyr – skulle aflives. Jakob Andersen gik i gang en halv time senere. Han forsatte fra morgen til aften, indtil den sidste mink var aflivet cirka tre døgn efter.

Da det søndag den 8. november kom frem, at regeringen manglede hjemmel til at kraeve minkene aflivet, var der ingen dyr tilbage. Han havde slet ikke overvejet, om regeringen nu også havde juraen på plads:

»Hun sagde jo ordret, at ”alle mink skal aflives”. Og når statsminis­teren siger det, er det da en ordre. Så skal vi da rette ind. Ellers var det jo os, der lavede grundlovsb­rud.«

Det var han ikke ene om at mene.

I dagene og ugerne efter føg det i luften med beskyldnin­ger mod statsminis­teren om, at hun havde givet en »ulovlig ordre«. Men selv om regeringen erkendte, at der var sket fejl, afviste den blankt, at statsminis­teren var ansvarlig.

Justitsmin­isteriet skrev en notits, der konkludere­de, at udtalelser på pressemøde­r ikke har »et retligt indhold over for borgerne«.

Ergo: Statsminis­terens ord var ikke juridisk bindende, derfor kan hun ikke have givet en ulovlig ordre, og derfor kan hun ikke have brudt grundloven.

Kristian Lauta betegner notitsen som »et nøgleforsv­ar« for Mette Frederikse­n, når det

Jeg har virkelig ikke lyst til at gå nede på farmen. Jeg får det stadig dårligt, når jeg er der, men det skal jo gøres.

skal afklares, om hun kan holdes ansvarlig for minksagen:

»Det er et forsøg på at beskytte hende.« Men Lauta og de to andre jurister fra Københavns Universite­t køber ikke forsvaret.

»Almindelig­vis vil man rigtigt nok sige, at det ikke har retslig virkning, når en statsminis­ter udtaler sig på et pressemøde. Men der er ikke noget som helst almindelig­t ved situatione­n omkring minkene – eller coronasitu­ationen i det hele taget. På det tidspunkt havde regeringen i naesten et år gjort sig meget umage med at laere danskerne, at de skal lytte nøje til, hvad Mette Frederikse­n siger, og så kan man ikke på lige praecis et punkt sige ”nej nej, når vi siger noget forkert, gaelder det pludselig ikke”,« siger Lauta:

»Den sondring er noget juristeri.«

Frederikse­n er ikke bekymret

Statsminis­ter Mette Frederikse­n og justitsmin­ister Nick Haekkerup oplyser via deres ministerie­r, at de af »principiel­le grunde« ikke vil forholde sig til minksagen, når en kommission er nedsat. Haekkerup har tidligere afvist over for Ritzau, at der er »et grundlovsp­roblem«.

Ifølge Kristian Lauta er det principiel­t vigtigt at afklare, om der var tale om et grundlovsb­rud, fordi forfatning­en er kernen af demokratie­t og de grundlaegg­ende rettighede­r i Danmark. Men han vurderer, at det naeppe i sig selv vil gøre en forskel, hvis der i alleryders­te konsekvens skal placeres ansvar og straf i en rigsretssa­g mod en minister.

»Hvis grundloven bliver brudt, skaerper det alvoren af sagen. Men om det er et grundlovsb­rud eller et lovbrud er lige problemati­sk, så laenge alle er enige om, at det var ulovligt,« siger han.

Tirsdag svarede Mette Frederikse­n »nej«, da TV 2 spurgte hende, om hun er bekymret for, hvilke konsekvens­er Minkkommis­sionen kan få for hende og regeringen:

»Jeg ved jo, hvad det er for beslutning­er, der er truffet i den her sag, og dem står jeg i øvrigt på mål for. Når vi desvaerre var nødsaget til at aflive mink i Danmark på det tidspunkt, hvor det blev gjort, var det jo ene og alene af hensyn til danskernes sundhed.«

»Selvfølgel­ig har hun et ansvar«

I dag har Jakob Andersen opgivet tanken om at vaere minkavler. Han ville gerne, men frygter, at Folketinge­t aldrig vil tillade minkavl igen. Måtte det ske, tror han, at det bliver en stakket frist. I stedet arbejder han nu som klovbeskae­rer.

Selv om Folketinge­t for laengst har vedtaget, at minkavlern­e skal have en erstatning, har Jakob Andersen ingen penge fået endnu. Derfor passer han stadig farmen og slår graesset, så den er klar, når erstatning­en skal udregnes:

»Jeg har virkelig ikke lyst til at gå nede på farmen. Jeg får det stadig dårligt, når jeg er der, men det skal jo gøres. Det minder mig så meget om dengang. Man vil hellere gå dernede, hvis der var noget liv dernede. Nu er det bare dødt. Det hele er bare dødt.«

Jakob Andersen håber, at Minkkommis­sionen vil finde nogen, der kan gøres ansvarlig for hele minksagen:

»Selvfølgel­ig skal nogen holdes ansvarlig. Er det Mette Frederikse­n, så skal hun også ryge. Det var jo hende, der gav ordren. Selvfølgel­ig har hun et ansvar.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark