Jyllands-Posten

Hvis Rigsretten tror på Line Skytte, ser det godt ud for Inger Støjberg

Line Skytte var i den ene ende af røret under en afgørende telefonsam­tale. Det får stor betydning, om dommerne tror på hendes udlaegning af, hvad der blev sagt.

- JESPER KONGSTAD MADS BONDE BROBERG jesper.kongstad@jp.dk mads.bonde@jp.dk

Taler Line Skytte sandt? Eller lyver hun?

Det er et af de spørgsmål, som Rigsretten­s 26 dommere skal taenke over. Og som er med til at afgøre, om tidligere minister Inger Støjberg går fri eller skal straffes.

Tror dommerne – eller et flertal af dem – på Skytte, ser det godt ud for Støjberg. Tror de ikke på hende, vokser risikoen for et dårligt udfald for Støjberg.

Afdelingsc­hef Line Skytte Mørk Hansen var nemlig i den ene ende af røret i en omdiskuter­et og meget vigtig telefonsam­tale, som fandt sted den 10. februar 2016 kl. 14.30.

Telefonsam­talen er en stor del af den lim, der holder anklageren­s sag sammen. Men det er samtidig en telefonsam­tale, hvor de to ender af røret er uenige om, hvad der egentlig blev sagt.

Og derfor er det i høj grad et spørgsmål om parternes trovaerdig­hed.

Den 10. februar 2016 udsendte Udlaending­eministeri­et efter Støjbergs ønske en pressemedd­elelse om, at »ingen« mindreårig­e asylpar måtte bo sammen.

Samme dag ringede Skytte over til Udlaending­estyrelsen, der skulle stå for den praktiske opgave med at adskille parrene. Hun talte om pressemedd­elelsen med vicedirekt­ør Lene Vejrum, der satte telefonen på medhør, så kontorchef Ditte Kruse Danckert kunne høre med på en del af samtalen.

Ifølge både Vejrum, Danckert og anklagemyn­digheden var beskeden fra Line Skytte, at styrelsen skulle adskille alle par ud fra pressemedd­elelsen, som var helt uden undtagelse­r. I Instruksko­mmissionen sagde Vejrum blandt andet om samtalen:

»Det, der bliver sagt, er, at det er pressemedd­elelsen, vi har at forholde os til på det her tidspunkt.«

Medlyttere­n Ditte Kruse Danckert har også forklaret, at det efter telefonopk­aldet stod klart, at styrelsen kun havde pressemedd­elelsen at gå ud fra.

Den ulovlige instruks

Telefonsam­talen er ifølge anklagemyn­digheden en del af ”instruksen” til styrelsen. En instruks, som både Folketinge­ts Ombudsmand og

Instruksko­mmissionen senere stemplede som ulovlig. Det er så stort et indgreb at adskille en mand og en kone fra hinanden – om muligt med politiets hjaelp – at man skal afgøre hver enkelt sag for sig selv, og der skal vaere mulighed for undtagelse­r.

Line Skytte satte dog telefonsam­talen i et noget andet skaer, da hun selv dukkede op i Rigsretten, klaedt i sort fra top til tå. Hun blev afhørt efter forhenvaer­ende ministerse­kretaer Andreas Højmark, som intet afgørende sagde.

Skytte var i 2016 afdelingsc­hef for Koncernøko­nomi, der blandt andet stod for indkvarter­ing på asylcentre. Og den 10. februar fik hun besked af departemen­tschef Uffe Toudal om at orientere Udlaending­estyrelsen om pressemedd­elelsen. Hun skulle sende den over.

»Og så bad han mig også om at ringe og sige, at uanset hvor hårdt pressemedd­elelsen dem, at ministeren havde taget undtagelse­r ud af pressemedd­elelsen, men at departemen­tet godt vidste, der ville vaere undtagelse­r,« svarede Line Skytte, som tilføjede, at Udlaending­estyrelsen var velkommen til at tage fat i ministerie­t, hvis der var tvivl om undtagelse­rne.

Det skulle dog ikke vaere i hendes afdeling, for Koncernøko­nomi stod ikke for juraen, sagde Line Skytte i sin afhøring, hvor hun flere gange pegede mod Udlaending­eafdelinge­n under ledelse af afdelingsc­hef Lykke Sørensen.

Kritiserer chefkolleg­a

I lighed med Inger Støjberg laegger Line Skytte vaegt på et notat fra februar 2016, som var ukendt i offentligh­eden, indtil Støjberg fremhaeved­e det i Instruksko­mmissionen. Notatet rummer mulighed for undtagelse­r.

Line Skytte sagde, at hun i telefonsam­talen den 10.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark