Jyllands-Posten

Institut for Menneskere­ttigheder efterlyser fokus på hadtale

Manden, der opsøgte Frie Grønnes Sikandar Siddique tirsdag, fastholder sine udtalelser.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER BENJAMIN LILLELUND sofie.gottler@jp.dk benjamin.lillelund@jp.dk

Der er brug for mere viden om udbredelse­n af racisme og hadforbryd­elser i Danmark.

Sådan lyder det entydige budskab fra Institut for Menneskere­ttigheder dagen efter, at Frie Grønne-politikere­n Sikandar Siddique blev overfuset af det tidligere Stram Kurs-medlem Toke Lorenzen, der i dag har stiftet partiet Danske Patrioter.

Episoden skete tirsdag, hvor Toke Lorenzen i forbindels­e med Folketinge­ts åbning opsøgte Frie Grønneform­anden, da politikere­n forlod Christians­borg for at hjaelpe sine foraeldre ud til en taxa.

Her blev de overfuset af Toke Lorenzen, der bl.a. sagde, at Sikandars »arabiske kultur hører ikke til i Danmark«.

»Jeg synes, du skal tage og pakke dit lort og skride hjem og tage din familie med. De er ikke velkomne her. I har ikke fået nogen invitation,« sagde Toke Lorenzen blandt andet.

Københavns Politi bekraefter over for Jyllands-Posten, at det efterforsk­er sagen, men vil ikke oplyse, om sagen er meldt til politiet.

Episoden får nu Maria Ventegodt, National chef i Institut for Menneskere­ttigheder, til at opfordre til oplysnings­kampagner, fokus på den strafferet­lige håndtering og mere viden i sager om hadforbryd­elser.

»Så laenge vi ikke ved noget om omfanget, er det svaert at forebygge. Derfor vil det vaere rigtig godt at have mere viden om problemet. Det vil vaere oplagt, at Folketinge­t besluttede, at der blev sat mere fokus på det her,« siger Maria Ventegodt.

Det vil vaere oplagt, at Folketinge­t besluttede, at der blev sat mere fokus på det her. MARIA VENTEGODT, INSTITUT FOR MENNESKERE­TTIGHEDER

Muligvis strafbart

Juraprofes­sor ved Syddansk Universite­t Sten Schaumburg-Müller vurderer, at sagen kan få strafferet­lige konsekvens­er for Toke Lorenzen. Professore­n peger på saerligt to paragraffe­r, der begge omhandler, at man ikke må chikanere eller forfølge politikere, mens de er på arbejde.

»Jeg mener, det er en chikane under udførelse af arbejdet, fordi han er en del af Folketinge­ts åbning. Det er saerligt den måde, han (Toke Lorenzen, red.) retter henvendels­e på. Hvis de havde stået og demonstrer­et, var det noget andet. Men når det er på den relativt aggressive og nedladende måde, han henvender sig på, forekommer det mig chikanøst.«

Han understreg­er samtidig, at det er en afvejning mellem udtalelser­nes karakter og Toke Lorenzens ytringsfri­hed

Fastholder udtalelser

Toke Lorenzen oplyser til Jyllands-Posten, at han fastholder sine udtalelser.

»Sikandar bliver jo ikke overfuset. Det er nok den mildeste udgave af en overfusnin­g, som jeg nogensinde har givet, hvis der overhovede­t er tale om en overfusnin­g. Jeg mener det uanset, om det er en overfusnin­g eller ej.«

Adspurgt, hvad han mener om, at hans udtalelser kan vaere potentielt strafbare, svarer han:

»Det lyder som en paragraf, der bruges til at lukke munden på kritikere. Jeg mener ikke, det er en straffelov­sovertraed­else, men en del af min ytringsfri­hed. Ytringsfri­hed bruges til at sige ting, der er upopulaere eller slå i bordet. Det er ikke noget, jeg har taenkt mig at rette ind efter.«

Toke Lorenzen oplyser, at Københavns Politi endnu ikke har rettet henvendels­e til ham.

Sikandar Siddique hilser Institut for Menneskere­ttigheders opfordring velkommen og glaeder sig over, at politiet efterforsk­er sagen.

»En ting er, at min familie og jeg blev overfuset, men det her er hverdag for mange minoritets­borgere. Jeg håber, at det her kan saette fokus på, at vi har brug for en anti-racistisk handleplan mod had. Mange politikere var ude at tage afstand, og jeg håber, at de nu anerkender behovet for at beskytte minoritete­r mod had,« fastslår han og uddyber, at han desuden vil opfordre partierne til at revurdere lovgivning­en for verbale overfald.

 ?? ?? Sikandar Siddique var i selskab med sine foraeldre, da han blev opsøgt af Toke Lorenzen. Arkivfoto: Mads Nissen
Sikandar Siddique var i selskab med sine foraeldre, da han blev opsøgt af Toke Lorenzen. Arkivfoto: Mads Nissen
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark