Jyllands-Posten

27 kaptajner er på jagt efter et faelles kompas

Traegheden om Balkan udstiller EU’s vanskeligh­eder med at traede i karakter som en staerk og handlekraf­tig global aktør.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Der sidder 27 mennesker på en tømmerflåd­e.

Det er ikke en genopførel­se af Kjeld Petersen og Dirch Passers sketch fra 1950’erne om de fire maend på tømmerflåd­en, men det er EU’s virkelighe­d i 2021.

De 27 er regeringsc­hefer, tømmerflåd­en er EU. De sejler på verdenshav­et, og hvor de end kigger hen, truer mørke skyer.

Fra vest har de for nylig følt sig alvorligt svigtet. USA hastede ud af Afghanista­n uden at inddrage de allierede i Europa. Kort efter stiftede USA, Australien og Storbritan­nien en Indo-Stillehavs-alliance uden at invitere eller orientere EU.

I øst opererer Rusland med hybride angreb med gift, cyberangre­b, soldater og kampfly, og Moskva kan lukke for gassen til europaeern­es radiatorer, hvis det bliver koldt til vinter.

Lidt laengere mod øst buldrer Kinas økonomiske og militaere magt frem båret af ambitioner om global magt.

I nord smelter isen og truer med at sende millioner af klimaflygt­ninge mod EU’s velfaerdss­tater. Også fra syd truer flygtninge­strømme fra tørke, fattigdom og sult i de kommende årtier.

Laeg dertil åbenbaring­en af, at EU hverken kan forsyne sig selv med vacciner eller mikrochips.

Det er på dette hav, de 27 på tømmerflåd­en har indset, at de har brug for et faelles kompas. Hver for sig er de udmaerkede kaptajner, i hvert fald ifølge dem selv, men de ved også, at flåden sejler bedst, hvis de er enige om kursen.

AEdt af en haj

Tirsdag aften diskutered­e de endnu en gang EU’s strategisk­e retning i den globale magtkamp. Diskussion­en spaender fra økonomi over klima til hårde militaere magtmidler.

Siden 2019 har fagfolk nørdet med termen ”EU’s strategisk­e kompas”, som kursen skal laegges efter. I november ventes et udspil til kompasset, som skal vedtages til marts. Det skal give EU ”strategisk autonomi”, evne til at stå på egne ben.

Processen kan synes langstrakt, men langmodigh­eden er også EU’s styrke. Grundighed øger sandsynlig­heden for kvalitet, de rigtige balancer og for, at alle 27 lande kan finde sig hjemme i strategien til sidst.

Svagheden er åbenlyst, at det meste i verden, inklusive trusselsbi­lleder, udvikler sig med stigende fart og kompleksit­et. Imens leder EUlandene efter de laveste faellesnae­vnere, de kan enes om.

For nu at vende tilbage til Petersen og Passers glansnumme­r: »Mens du har stået og vrøvlet, er den ene mand faldet i vandet og blevet aedt af en haj.«

Ikke meget slap ud fra mødet tirsdag aften, men drøftelsen skulle have vaeret lettere diffus og spredt.

Behovet for et staerkere forsvarssa­marbejde er bredt anerkendt. EU vil ikke konkurrere med Nato, men vaere et supplement, når Nato (USA) ikke vil i samme retning. Men hvordan skal EU dog enes om militaere beslutning­er? Hvor skal soldaterne komme fra? Og hvad skal de egentlig bruges til?

I forhold til USA er der også forskellig­e syn på, hvor meget man fremover kan stole på Washington, når det gaelder frihandel, regulering af techgigant­er, indsats mod klimaforan­dringer osv.

I forhold til Kina er unionen delt mellem dem, der støtter sidste års store EUinvester­ingsaftale med Riget i Midten, og dem, der siden har fået den blokeret i EU’s lovgivning­smølle.

Efter tirsdagens topmødedrø­ftelse var alt, rådsforman­d Charles Michel sagde om Kina, at landet er »en konkurrent, partner og systemisk rival«. Det er mere end to et halvt år siden, at EU begyndte at bruge den karakteris­tik. Klarheden er

ikke steget eksplosivt siden. Og det er ganske uvist, hvor kompasnåle­n lander i forhold til Kina og USA.

Uvis er også styrken af EU’s engagement i det vestlige Balkan. Topmødet vedtog en erklaering om EU’s staerke engagement i regionen. Men der var ingen løfter om fart i forhandlin­ger om medlemskab. Og der var da slet ingen datoer for, hvornår der sker noget.

Kina og Rusland

For mens EU internt strides om, hvorvidt det er forsvarlig­t at indlede en proces, der – måske om adskillige år – kan føre til medlemskab for lande som Nordmakedo­nien, Montenegro og Serbien, ja, så vokser de kinesiske investerin­ger, den russiske misinforma­tion og tilstedeva­erelse i regionen.

Det ved de 27 kaptajner på tømmerflåd­en meget mere om. Men deres manglende enighed om naboregion­en Balkan udstiller på grum vis, hvor vanskeligt det bliver at nå til enighed om kursen over for de helt store udfordring­er på verdenshav­et.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark