Jyllands-Posten

Lega-leder Matteo Salvini fik (endnu) et slag i maven

Et skuffende resultat ved lokalvalge­ne i Italien er langtfra de eneste problemer, som Lega-lederen bakser med.

- MARIE LOUISE ALBERS internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Matteo Salvini er ikke en mand, der har for vane at tale højt om sine fejltrin og nederlag. Men denne gang var der ingen vej udenom.

Lederen af Italiens højrepopul­istiske Lega-parti måtte forleden erkende, at de netop gennemført­e lokalvalg i knap 1.200 italienske byer langtfra blev en sejrrig affaere for ham og hans højrefløjs­alliance.

»Der er brug for refleksion uden at finde på nogen undskyldni­nger,« skrev Salvini tirsdag på sin Facebook-side.

Selv om flere byer, herunder hovedstade­n Rom og storbyen Torino, skal ud i en valgrunde nummer to om 14 dage, fordi ingen af kandidater­ne fik 50 pct. af stemmerne, taler tendensen allerede nu sit tydelige sprog.

Italiens centrum-venstrepar­tier, isaer Det Demokratis­ke Parti (PD), er lokalvalge­ts store vindere og vil fremover sidde på magten saerligt i de store byer. Salvini og co. står staerkere i de små kommuner.

Problemfyl­dt periode

Salvinis højrenatio­nalistiske Lega-parti indgik i en alliance med yderfløjsp­artiet Italiens Brødre, der har den fremadstor­mende Giorgia Meloni i spidsen, og Silvio Berlusconi­s Forza Italia. Men saerligt for Salvini kommer det skuffende valgresult­at som endnu et hak i tuden i en i forvejen problemfyl­dt periode.

For nylig måtte hans taette rådgiver, Luca Morisi, hjernen bag Matteo Salvinis gennemslag­skraft på de sociale medier, traekke sig i, hvad der betegnes som en meget pinlig sag for partiet. Han var blevet afsløret i at saelge narkotiske stoffer.

Morisi har siden 2013 vaeret en del af Matteo Salvinis inderkreds og er saerligt kendt for at designe en software kaldet ”baestet”, som på aggressiv vis har gjort Salvinis profiler allestedsn­aervaerend­e på de sociale medier.

Meningsmål­inger

Hvis man skal tegne det store billede af Salvini fra 2018 til nu, har det helt klart vaeret halvandet år med opgang og halvandet år med mere nedgang. Men han er bare en saerlig størrelse. Han har formået at overleve politiske paradokser som ingen anden. ALBERTE BOVÉ RUD, PH.D.-STUDERENDE MED FOKUS PÅ ITALIENSK POLITIK, DIIS

viser endvidere, at Salvinis parti ikke laengere er højrefløje­ns ubestridte leder. Det ligger side om side med Italiens

Brødre, hvor partileder Giorgia Meloni drømmer stort om at blive den nye magtfulde dronning.

 ?? ?? Lederen af det italienske Lega-parti, Matteo Salvini, er langtfra begejstret for lokalvalge­nes udfald og kalder på selvransag­else i partiraekk­erne. Foto: Yara Nardi/Reuters
Lederen af det italienske Lega-parti, Matteo Salvini, er langtfra begejstret for lokalvalge­nes udfald og kalder på selvransag­else i partiraekk­erne. Foto: Yara Nardi/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark