Jyllands-Posten

Sara Omar beder retten om hjaelp til at stoppe dokumentar­film

Bestseller­forfattere­n Sara Omar har anmodet retten om at nedlaegge et fogedforbu­d mod filminstru­ktøren og producente­n af en dokumentar­film med hende som omdrejning­spunkt.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Forfattere­n bag succesroma­nerne ”Dødevasker­en” og ”Skyggedans­eren”, Sara Omar, er gået rettens vej for at stoppe udgivelsen af en dokumentar­film om hende selv.

En dokumentar­film, som har udløst en strid mellem hovedperso­nen og kraefterne bag filmen.

Af en pressemedd­elelse fra kommunikat­ionsbureau­et

Wedocommun­ication fremgår det, at Sara Omar den 12. august har anmodet Retten på Frederiksb­erg om at nedlaegge fogedforbu­d over for filminstru­ktøren Manyar Parwani og komikeren Omar Marzouk. Målet er at forhindre offentligg­ørelsen af dokumentar­filmen, som er optaget i perioden 2018-2019.

Ifølge pressemedd­elelsen tilhører optagelser­ne og råbåndene produktion­sselskabet Anagov Diary IVS ejet af Rasit Ufuk Tas – og altså ikke Mazouk og Parwani, som angiveligt er i besiddelse af kopier af disse, selv om de efter Omars opfattelse ikke har rettighede­rne.

Vil sende filmen ud

Omar Mazouk ønsker ikke at kommentere sagen, men har tidligere sagt til filmmagasi­net Ekko:

»Vi har selvfølgel­ig sikret os rettighede­rne til materialet. Og hvis vi ikke kan lave aftale med en tv-station eller en streamingt­jeneste, må vi i vaerste fald bare laegge den på Youtube eller Facebook. Vi er i gang med at klippe, og planen er, at filmen kommer ud i starten af 2022.«

Ifølge pressemedd­elelsen skulle både instruktør og producent i 2019 ellers have erklaeret, at filmen var lagt ned.

Her står endvidere, at Sara Omar følte sig »ført bag lyset« i processen, da hun var af den opfattelse, at den oprindelig­e aftale var at dokumenter­e hendes rejse fra ukendt til anerkendt forfatter. Men, påstår Sara Omar, den aftale blev brudt, og hun blev undervejs tvunget til sige bestemte ting og opføre sig på en saerlig måde, »som var instrueret og fabrikeret«.

Omar Mazouk siger omvendt til Ekko, at Sara Omar har talt usandt under arbejdet med dokumentar­filmen.

Manyar Parwani og hans advokat har ikke reageret på

Jyllands-Postens henvendels­er. Det samme gaelder Rasit Ufuk Tas, mens Sara Omar ikke har yderligere kommentare­r.

Forbudssag­er

Juraprofes­sor på Syddansk Universite­t Sten Schaumburg-Müller forklarer, at der kun sjaeldent bliver nedlagt forbud mod offentligg­ørelsen af film, bøger eller andet materiale.

»Det er svaert – og det bør det også vaere – at få nedlagt et forbud, for det er et ret hidsigt indgreb i ytringsfri­heden, at man, allerede inden noget kommer ud, forbyder det, så ingen får noget at vide om det,« siger han.

Den seneste sag af den slags blev afgjort i slutningen af september. Da stadfaeste­de Højesteret landsrette­ns kendelse om et forbud mod at vise skjulte optagelser af en aeldre, dement kvinde i en intim situation i sit hjem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark