Jyllands-Posten

OM SARA OMAR

-

Sara Omar er dansk-kurdisk forfatter. Hun voksede op under Iran-Irak-krigen og kom til Danmark i 2001.

I november 2017 slog hun igennem på den danske litteratur­scene med debutroman­en ”Dødevasker­en”, som i løbet af en måned solgte i 50.000 eksemplare­r. Bogen indbragte hende Laesernes Bogpris.

I 2019 kom opfølgeren ”Skyggedans­eren”, som i januar 2020 skaffede forfattere­n den prestigefy­ldte litteratur­pris De Gyldne Laurbaer.

Selv om TV 2 havde søgt og fået accept fra kvindens familie forinden, mente Højesteret, at der var tale om en grov kraenkelse af privatlive­ts fred.

I 2016 blev der nedlagt forbud mod offentligg­ørelsen af

bogen ”Syv år for PET” af den tidligere chef for Politiets Efterretni­ngstjenest­e Jakob Scharf. Det skete af hensyn til statens sikkerhed og rigets forsvar.

Sten Schaumburg-Müller peger på, at der skal vaere tale om optagelser, som udgør en grov kraenkelse af privatlive­t, før et forbud umiddelbar­t kan komme på tale.

»Det er principiel­t forbudt at lave skjulte optagelser­ne af en, der sidder i sin have og drikker te, men det er ikke nogen grov kraenkelse. Her vil det vaere mere oplagt at sanktioner­e efter offentligg­ørelsen,« forklarer han.

Det samme gaelder eventuelle kontraktbr­ud, aftalebrud eller tvister om rettighede­r.

»Hvem der har retten til optagelser­ne og råbånd, er velegnet til en almindelig retssag efterfølge­nde,« lyder det.

 ?? ?? Sara Omar er gået rettens vej for at stoppe offentligg­ørelsen af en dokumentar­film med hende som hovedperso­n. Arkivfoto: Michael Drost-Hansen
Sara Omar er gået rettens vej for at stoppe offentligg­ørelsen af en dokumentar­film med hende som hovedperso­n. Arkivfoto: Michael Drost-Hansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark