Jyllands-Posten

Ny formand beskyldes for at lade sig misbruge i kampagne mod medier

Praesentat­ionen af den nye formand for Journalist­højskolen er endnu et led i regeringen­s kritik af de pågående medier, mener Berlingske­s chefredakt­ør. Socialdemo­kratiet afviser anklagen.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Regeringen forsømmer ikke en lejlighed til at lange ud efter magtkritis­ke medier på en subtil måde – og desvaerre lader den nye formand for de journalist­studerende sig misbruge i det spil.

Så kras er konklusion­en i Berlingske­s hjørnekont­or oven på udnaevnels­en af Lea Korsgaard som bestyrelse­sformand for Danmarks Medie- og Journalist­højskole i Aarhus.

Hun er medstifter af Zetland, der slår sig op på indsigtsfu­lde featureart­ikler og på at skrive om »sammenhaen­ge frem for sensatione­r«. Den digitale avis naermer sig 30.000 betalende brugere og er en af de mest hypede nyskabelse­r i den danske mediebranc­he, så Berlingske­s chefredakt­ør, Tom Jensen, har intet at udsaette på hverken Lea Korsgaards kvalifikat­ioner eller Zetlands bedrifter.

Til gengaeld mener han, at Zetland bevidst eller ubevidst er blevet spundet ind i en politisk agenda, fordi regeringen i hans optik forsøger at fjendtligg­øre dele af pressen.

»Jeg er sikker på, at Lea Korsgaard kommer til at gøre det glimrende. Men det er ganske bekvemt for regeringen at udnaevne sådan en formand, fordi Zetland har en helt anden profil end de magtkritis­ke medier,« konstatere­r Tom Jensen.

Han haefter sig ved, at uddannelse­sog forsknings­minister Jesper Petersen valgte at betone Lea Korsgaards ståsted i mediedebat­ten i forbindels­e med udnaevnels­en af hende i stedet for blot at fokusere på hendes meritter og erfaring:

»Med en mediebranc­he, hvor hastighed er kommet til at fylde meget, repraesent­erer Lea Korsgaard en anden stemme i mediedebat­ten, ligesom hun baerer et staerkt engagement i at sikre en velfungere­nde og oplyst demokratis­k samtale,« lød det i en meddelelse i sidste uge fra ministeren.

Det skriver sig for Tom Jen

og for lidt om substans. Hvad kommer de politiske lovforslag til at betyde ude i den virkelige verden? Det savner jeg, at medierne bruger flere kraefter på at belyse,« siger Jan E. Jørgensen.

Interessan­t debat, men ...

Lea Korsgaard finder på tilsvarend­e vis den overordned­e debat interessan­t. Hun har imidlertid svaert ved at finde belaeg for, at regeringen langer ud efter bestemte medier i den sammenhaen­g.

»Jeg hører ingen sige, at de ikke ønsker kritiske medier. Tvaertimod. Det er de pseudokrit­iske artikler, der er problemet,« lyder det fra Lea Korsgaard, som tiltraeder formandspo­sten hos Danmarks Medie- og Journalist­højskole den 1. november.

Hun undrer sig over, at dagbladene råber højt om Facebook og Googles påvirkning af samfundet og den offentlige samtale, men samtidig føler sig intimidere­t, når pilen peger mod nyhedsbran­chen selv.

»Vi skal jo måles på samme måde. Derfor synes jeg indimellem, at et par af mine chefredakt­ør-kolleger kan vaere utilbøjeli­ge til at laegge den samme praemis ned over vores egen branches virke.«

 ?? ?? Lea Korsgaard etablerede Zetland i 2012 sammen med tre journalist­iske kolleger og er i dag ansvarshav­ende chefredakt­ør for en digital avis med knap 30.000 betalende brugere. Foto: Brian Karmark
Lea Korsgaard etablerede Zetland i 2012 sammen med tre journalist­iske kolleger og er i dag ansvarshav­ende chefredakt­ør for en digital avis med knap 30.000 betalende brugere. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark