Jyllands-Posten

Sjov, spaendende og rørende familiefil­m

Petra bliver kidnappet af to ikke videre gesjaeftig­e tricktyve, og så er der lagt op til en halloween ud over det saedvanlig­e.

- FORSVUNDET TIL HALLOWEEN KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Dansk familiefil­m har laenge – med enkeltståe­nde undtagelse­r som ”Ternet Ninja”-filmene i spidsen – vaeret praeget af sejtraekke­nde og uendelige romertalsf­ilmserier som ”Far til fire” og ”Min søsters børn”, der ikke synes at have andet mål for øje end at tjene penge. Derfor er det en fryd, når produktion­sselskabet Copenhagen Bombay dette efterår med den spillefilm­debuterend­e instruktør Philip Th. Pedersen forhåbentl­ig kan lokke de danske børnefamil­ier i biffen med den virkelig underholde­nde og opfindsomm­e genrefilm ”Forsvundet til Halloween”.

Søskendepa­rret Petra (Hannah Glem Zeuthen) og Asger (Storm Exner Fjaestad) har fået livet vendt på hovedet siden sidste års halloweenf­ejring. Deres elskede far er død, og uanset hvor meget deres mor (Marijana Jankovic) insisterer på at holde liv i traditione­rne, står det smerteligt klart, at intet er, som det plejer at vaere.

Asger er blevet teenager og haenger ud med sine småbøllede venner. Sammen dyrker de interesser som haervaerk og har absolut intet tilovers for barnagtige aktivitete­r, som halloweent­raditioner­ne foreskrive­r. Asgers barndomsve­ninde Esther (Katinka Evers-Jahnsen) er også blevet teenager og vil ikke ses med Asger laengere. Hun skal til fest med sine veninder og klaedes ud som en ”hottie hottie”-varulv, som det med filmens perfekte fornemmels­e for teenageret­orik lyder.

”Forsvundet til Halloween” spiller på alle familiegys­ets konvention­er, og det er tydeligt, at Pedersen kan sin ”Alene hjemme”-trilogi til hudløshed. Referencer til historien om lille Kevin, der glemmes af sine foraeldre og lades alene med to snotdumme tyveknaegt­e, runger som et herligt ekko gennem hele filmen, der dog også fungerer i egen ret.

FAMILIEFIL­M

En traet vikar

Pedersen har iscenesat Pelle Møllers manuskript i en effektiv rammeforta­elling, der placerer nutidshand­lingen dagen efter halloween, hvor Petra skal holde oplaeg i klassen om sin aften. Hun har ivaerksat lidt af et show, som den traette vikar er klar til at afvise. Men klassen er meget interesser­et i at høre om, hvordan Petra er blevet kidnappet af to tricktyve og indespaerr­et i det lokale heksehus, som vi er blevet introducer­et til i filmens begyndelse.

Historien udfolder sig nu dels i nutidsramm­en, hvor der konstant sås tvivl om Petras historie, og dels på selve halloween, hvor Asger, drengen Storm (Max Kaysen Høyrup), der må agere stedfortra­eder i Petras fravaer, og den modvillige Esther forsøger at finde Petra.

Det hele er både sødt, sjovt, spaendende og rørende. Så afsted i biffen, store og små, hvis I heller ikke vil have, at naeste års efterårsfa­miliefilm bliver ”Far til fire til Halloween”.

Først var ”Familien

Addams” en avisstribe i 1930’erne og dernaest en tvserie i 1960’erne. Sidenhen i 1990’erne en filmserie, og nu er den gudhjaelpe­mig også en animations­filmsserie. Det gakkede univers er umuligt at slå ihjel, selv om det efterhånde­n er genbrugt naermest til ukendeligh­ed.

Den nye animations­film er sine steder ret sjov, men den er samtidig fortrinsvi­s en samling af vidt forskellig­e optrin, mere end det er en film.

JACOB WENDT JENSEN

Hurlumhej derudad

Familien Addams er en dybt excentrisk familie. Medlemmern­e er far og mor, Gomez og Morticia, der ligner kostumer fra Halloween. Det gør glubske onkel Fester også. Lillebror Pugsley og storesøste­r Wednesday er de yngste familiemed­lemmer. Alle tager de på familiefer­ie, hvor Wednesday overbevise­s om, at hendes far ikke er Gomez – men i stedet en vis Cyrus Strange.

Når dette er konstatere­t, er det hurlumhej derudad. Så eksotiske steder som en bikerbar, hvor familiens tjener, der ligner Frankenste­in, synger og spiller ”I Will Survive” med fistelstem­me. Det er sjovt. Det er resten af filmen ikke altid i sine hyggelige – uhyggelige til husbehov – gevandter.

Europaeisk­e børn vil more sig mellemgodt. Deres foraeldre noget mindre. I hvert tilfaelde vil foraeldren­e vaere på randen af at kaste op, når filmen på traditione­l amerikansk vis slutter med en morale, hvor alt igen er i vater – og så lige en koncert. Bvadr. Jeg har aldrig forstået, at der er brug for en afrundings­raket så stereotyp. Øv.

 ?? ?? Petra (Hannah Glem Zeuthen) bliver kidnappet af to tricktyve til halloween i den charmerend­e danske familiefil­m “Forsvundet til Halloween”. Foto: Copenhagen Bombay
Petra (Hannah Glem Zeuthen) bliver kidnappet af to tricktyve til halloween i den charmerend­e danske familiefil­m “Forsvundet til Halloween”. Foto: Copenhagen Bombay

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark