Jyllands-Posten

Vellykket portraet af en kvindes rejse ind i Antifa-bevaegelse­n

Ekstreme ideologier udstilles og udforskes i personlig skildring fra frontlinje­n.

- UND MORGEN DIE GANZE WELT FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

er det demokratis­k forsvarlig­e modtraek til den ekstreme højrefløjs voldelige racisme? Kan man overhovede­t nå til et punkt, hvor vold nødvendigv­is skal mødes med vold? Disse spørgsmål udgør skelettet i Julia von

Heinz’ delvist selvbiogra­fiske skildring af den unge jurastuder­ende og baronesse Luisa, hvis politiske nysgerrigh­ed fører hende helt ind i hjertet af en antifascis­tisk gruppering i et Tyskland ikke mange år tilbage i tiden.

Hun drages mod oprøret i frustratio­n over tidens ekstreme politiske tonefald og opildnet af juraprofes­sorens undervisni­ng i den tyske forfatning, der bredt formuleret giver tyske borgere retten til at yde modstand mod dem, der prøver at forhindre Tyskland i at vaere en demokratis­k stat. Vi følger Luisas oplevelser i Antifa-bevaegelse­n, der er en god blanding af alternativ­e typer, voldsparat­e venstreflø­jssoldater og unge mennesker på jagt efter et ståsted.

Julia von Heinz’ selvopleHv­ad vede indføring i miljøet er naert og autentisk skildret. Man fornemmer, at egne erfaringer manifester­er sig som små detaljered­e betragtnin­ger af livet og ikke mindst relationer­ne i bevaegelse­ns kollektiv – og de dele af filmen er generelt de mest trovaerdig­e og vellykkede.

Kameraet er håndholdt, og vi glider sømløst med Luisa ind i den verden, hvor hun langsomt finder sin identitet i et ekstremt yderpunkt. Plottet lader til at vaere af mindre betydning, mens vi følger det kreative faellesarb­ejde i kollektive­t, de første små aktioner, hvor de første rifter i sammenhold­et melder sig i diskussion­en om, om det er flødeskum eller flyvespark, der skal vaere det foretrukne våben.

Filmen problemati­serer ikke direkte voldens berettigel­se i modstanden mod antidemokr­atiske bevaegelse­r, men vi følger overvejels­erne gennem Luisa og hendes venner, mens de hele tiden balancerer mellem at gøre en forskel og tabe sig selv. Det gør den glimrende og velspillet, lidt uelegant i nogle passager, men energisk og spaendings­ladet i andre.

Svarene foraeres ikke vaek, men netop den kvalitet gør ”Und morgen die ganze Welt” glimrende til en efterfølge­nde debat om, hvorvidt der findes demokratis­k forsvarlig vold – og hvem har i så fald monopol på at udøve den?

DRAMA

Tyskland, Frankrig, 2020 Instruktør: Julia von Heinz Laengde: 1 time og 51 minutter

 ?? ?? Det starter roligt med demonstrat­ioner og passiv modstand. Foto: Angel Films
Det starter roligt med demonstrat­ioner og passiv modstand. Foto: Angel Films

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark