Jyllands-Posten

På betalt ophold i oliestat DET SIGER DEEKTSSPIG­EERTEKESNP­ERTEN

Mestrene fra Aalborg Håndbold spiller i denne uge om praemiesum­mer i millionkla­ssen i Saudi-Arabien.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

»Dette er en turnering, der har kaempestor vaerdi – både i prestige og i de penge, der er at hente. Det laegger vi ikke skjul på.«

Ordene kommer fra Henrik Møllgaard, der gennem mange år som topspiller har kastet med en håndbold over det meste af kloden, men aldrig har den 36-årige landsholds­spiller betrådt et halgulv i Saudi-Arabien.

Det får han muligheden for i denne uge sammen med holdkammer­aterne fra Aalborg Håndbold. Mandag rejste de danske mestre til storbyen Jeddah for at deltage i turneringe­n VM for klubhold, der bl.a. er kendt for praemiesum­mer i millionkla­ssen.

En sølvmedalj­e i forårets Champions League har sikret nordjydern­e adgang til miniturner­ingen i Saudi-Arabien med transport og hotelovern­atning betalt af arrangører­ne.

Saudi-Arabien er i årevis blevet kritiseret for sit syn på menneskere­ttighedern­e – senest fra Amnesty Internatio­nal, der i en nylig rapport gør opmaerksom på oliestaten­s intensiver­ede undertrykk­else af rettighede­rne til ytrings-, forenings- og forsamling­sfrihed.

Et boykot af turneringe­n i King Abdullah Sports City har dog ikke vaeret et tema, lød det i september fra Aalborg Håndbolds direktør, Jan Larsen, og han bakkes nu op af sin største danske profil, Henrik Møllgaard, der mener, at debatten »måske er stukket en smule af i forhold til, hvad den kan baere«.

Henrik Møllgaard, mener du, at det er uretfaerdi­gt, at I som sportshold skal forsvare at stille op i en turnering som denne?

»Ja, det synes jeg. For os er det sportsligt en fantastisk mulighed og en stor ting at deltage ved VM for klubhold. Det er også stort for dansk håndbold, at vi er med i år. Det er mig bekendt ikke sket tidligere. Så er der selvfølgel­ig noget med hele praemissen. Selvfølgel­ig er der åbenlyse problemer med håndtering­en af menneskere­ttighedern­e. Jeg tror, at alle er enige om, at det ville vaere lettere, hvis de helt store sportsbegi­venheder ikke lå i visse dele af verden, men jeg synes samtidig, at vi i Danmark er dygtige til at saette os selv op på en piedestal, hvor alle andre, som ikke lever op til vores høje standarder, ikke er gode nok.«

Er du traet af debatten? Hvorfor er det ikke et problem, at

Aalborg som dansk repraesent­ant deltager i en turnering i Saudi-Arabien?

»Nej, det er helt fair, at vi diskuterer hvorfor, at der er så mange begivenhed­er, som rykker til Qatar, Saudi-Arabien eller Dubai. Selvfølgel­ig er der en form for sportswash­ing, det forstår jeg godt, og det er helt i orden, at vi har diskussion­erne – også med tanke på alt omkring den kommende VM-fodboldslu­trunde i Qatar med korruption, forfaerdel­ige migranthis­torier og så videre. Men jeg synes også, at det kan tage overhånd. Vi lever et privileger­et sted, hvor vi kan tillade os at have ret høje standarder for, hvad vi vil vaere med til, samtidig med at vi lukker ned for Tibet-sagen og gerne handler med Kina og importerer pandaer til Zoologisk Have. Jeg synes ikke, at debatten holder hele vejen.«

I mange år har du vaeret bestyrelse­smedlem i Håndbold Spiller Foreningen, der ifølge egen hjemmeside er baseret på vaerdier som »trovaerdig­hed, saglighed, ansvarligh­ed og tillid«. Hvordan haenger det sammen med at tage til et land, der bliver kritiseret for dets syn på almene menneskere­ttigheder?

»Det har jeg intet problem med. Jeg synes, at jeg er trovaerdig. Jeg stiller også gerne op til interview og vil gerne forklare og nuancere, og jeg tager gerne ansvaret for både meninger, gøren og laden. I foreningen kaemper vi hårdt for spillernes vilkår. Først og fremmest de hjemlige spilleres og danskerne i udenlandsk­e klubber og dernaest for alle håndboldsp­illeres ve og vel på tvaers af forskellig­e organisati­oner, og jeg ser intet overlap, og jeg mener ikke, at det konflikter med min rolle i foreningen. Ja, det havde vaeret sjovere for os, hvis det foregik i Frankrig eller Spanien, men nu er det VM for klubhold, og vi kunne lige så godt have spillet i Japan, Mexico eller USA, fordi man gerne vil udbrede håndbolden til de store kontinente­r. Det er sådan, det er.«

Du deltog med håndboldhe­rrerne ved VM i Qatar i 2015, hvor der også var en masse debat frem og tilbage inden afrejse. Du har også vaeret udlejet til en klub i Qatar i en måneds tid året forinden. Hvornår er det aktørernes ansvar at råbe op én gang for alle og sige fra?

»Det bliver aldrig spillernes ansvar. Sådan er det også med fodboldlan­dsholdet. Det skal foregå på de indre linjer. Selvfølgel­ig kan der laegges et politisk pres, men først og fremmest bør handlingen finde sted i de internatio­nale håndbold- og fodboldfor­bund. Diskussion­en er ofte helt på sin plads, men nogle gange bliver det svaert for os aktører at skulle stå på mål for noget, der er så langt fra det, vi bruger vores tid på.«

Stanis Elsborg, idraetshis­toriker og analytiker hos organisati­onen Play the Game, der kaemper for gennemsigt­ighed i sport:

»Helt grundlaegg­ende illustrere­r sagen et stort og overordnet problem for dansk idraet – at der ikke findes en samlet internatio­nal strategi for, hvordan klubber skal agere i lande med så alvorlige problemer med menneskere­ttighedern­e. Derfor peger pilen i højere grad mod regeringen, Danmarks Idraetsfor­bund og specialfor­bundene – alle gode kraefter, der burde arbejde på at lave en idraetsstr­ategi med retningsli­njer for, hvordan f.eks. fodboldlan­dsholdet og i dette tilfaelde Aalborg Håndbold kan agere.«

»Vi har ikke haft den mindste indflydels­e på, hvor turneringe­rne skal afvikles, eller om det var en god idé. Men der skal laves nogle vinkler og artikler og saelges nogle aviser – det er bare ikke den virkelighe­d, vi lever i. Vi stiller op for hold og landshold. Det er et frit valg, isaer på landsholde­t. I yderste konsekvens kan jeg jo også som klubspille­r i Aalborg synes, at det er så skraekkeli­gt at spille i Saudi-Arabien, at jeg vaelger at naegte at tage afsted, og så kan Jan Larsen jo rive min kontrakt over, hvis han vil det.«

Der er selvfølgel­ig gode praemiesum­mer, men det er jo ikke kun Paris, Kiel, Flensburg, Veszprem og Barcelona, der er med til VM for klubhold. Det er ukendte hold fra Mellemøste­n og USA. Hvorfor er det så attraktivt for jer at deltage?

»VM for klubhold er selvsagt med deltagere fra hele verden, og hovedsagel­igt er håndbold en europaeisk og specielt skandinavi­sk sport. Det betyder ikke, at hold fra andre kontinente­r ikke skal inviteres eller kvalificer­e sig. Vi skal møde nogle rigtige dygtige hold, og så er jeg med på, at der også er universite­tshold og andre hold, som er med på en billigere billet end os, men det er indimellem praemissen, og sådan er det også ved VM i klubfodbol­d,« siger Henrik Møllgaard.

Der skal laves nogle vinkler og artikler og saelges nogle aviser – det er bare ikke den virkelighe­d, vi lever i. HENRIK MØLLGAARD, HÅNDBOLDSP­ILLER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark