Jyllands-Posten

På tide at drage Facebook til ansvar

-

Mette Frederikse­n er bekymret for den demokratis­ke samtale. Den er overfladis­k, for hård, fragmenter­et og har brug for nye vitaminer. Det har hun sagt i flere taler den seneste tid, hvor hun også har langet ud efter de etablerede medier, og hun gentog det i åbningstal­en tirsdag. Her var det dog samtalen på de sociale medier, hun var bekymret for, og hun slog fast, at »rammerne for den demokratis­ke samtale skal saettes af os selv. Ikke af multinatio­nale selskaber. Derfor skal vi have en faelles europaeisk regulering af techgigant­erne. Og national public service med kvalitet og alsidighed«. Begge dele vil utvivlsomt også blive et tema i de kommende forhandlin­ger om en ny medieaftal­e.

Men måske skulle statsminis­teren også kigge lidt på sig selv og sin egen adfaerd på de sociale medier i den sammenhaen­g. Ifølge B.T. er Socialdemo­kratiet suveraent det parti, der bruger flest penge på annoncer på Facebook, nemlig 85.000 kr. om måneden. Samtidig har det vaeret tydeligt, at Mette Frederikse­ns fortrukne kommunikat­ionskanal er Facebook, om det så drejer sig om fremvisnin­g af den ikoniske makrelmad, håndbajere­n, julebagnin­g eller lancering af nye politiske tiltag.

Selvfølgel­ig er det forståelig­t, at politikere benytter sociale medier for at nå danskerne. Men når statsminis­teren, som hun gjorde sidste år i december, da hun skulle lancere nye coronarest­riktioner, valgte at holde pressemøde­t på Facebook, fordi man der når »laengere ud til danskerne end via de traditione­lle medier«, så viser hun kun foragt for den demokratis­ke samtale, hun ellers er bekymret for.

Der er dog også andet end bekymring for den demokratis­ke samtale, som bør optage statsminis­teren. Det er ofte blevet efterlyst, at Facebook som traditione­lle medier påtager sig et udgiverans­var. Men som det er kommet frem de senere dage, er der temmelig meget, der peger på, at Facebookle­delsens ansvarsløs­hed raekker langt ud over den vilkårligh­ed, som praeger regulering­en af indholdet.

En tidligere Facebook-ansat, Frances Haugen, har over for amerikansk­e medier og politikere afsløret, at Facebook og Instagram udmaerket ved, at deres algoritmer og billed-delingstje­nester har haft ligefrem livstruend­e indflydels­e på teenageres psyke og mentale velvaere. Ifølge Haugen fik denne viden imidlertid ikke Facebook-ledelsen til at reagere, fordi, som hun for nylig sagde i nyhedsprog­rammet ”60 minutes”, ”Facebook har igen og igen vist, at det prioritere­r profit frem for sikkerhed”.

Den gode historie er, at der for alvor er politisk opmaerksom­hed i USA på, at de sociale medier skal reguleres og monopolet brydes. Både national og internatio­nal lovgivning har vaeret uforberedt­e på, at techgigant­er som Facebook, Google og Amazon kom rullende og støvsugede markeder for viden om brugere og annoncekro­ner uden at bidrage med skattebeta­ling eller betale for det indhold, de deler. At der i både USA og EU er stigende politisk opmaerksom­hed på, at der skal gribes ind og reguleres, er i den grad på tide.

Hvad statsminis­teren så mener med, at »national public service med kvalitet og alsidighed« i samme ombaering skal styrkes, skal blive interessan­t at følge. For det danske mediemarke­d har ikke brug for, at der blindt haeldes flere ressourcer i statsmedie­rne, men for at der kigges bredt på, hvordan man bevarer et alsidigt og mangfoldig­t mediebille­de, hvor mange bidrager til public service og til den demokratis­ke samtale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark