Jyllands-Posten

Gdansk ved salten østerstran­d: Anderledes, men altid europaeisk

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Byen ligner sig selv, rå i betraekket, slidt efter coronaen, men ved godt mod. Vinden står ind fra salten østerstran­d. Gdansk tilhører havet, og havet tilhører Gdansk. Man er stolt af sin fortid, både den fjerne som hansestad og den nye som hjemsted for Solidarite­t, de dengang kommunisti­sk styrede landes første fagbevaege­lse og senere frihedsbev­aegelse, af dette, at her, omkring det nu lukkede skibsvaerf­t, tilføjede man i i 1989 ondskabens imperium et dødsstød.

Det utaenkelig­e fulgte: Europas samling i en demokratis­k, endnu ikke fuldkommen union.

Gdansk er sig selv og meget europaeisk, fjernt fra indlandsby­en Warszawa, endnu fjernere fra Krakow, som er Centraleur­opa.

Gdansk er frisindet, salt og baltisk, en blanding af det polske og det tyske, mere end et strejf af Norden. Anderledes.

Polens historiske rolle er at forsvare Europa mod et halvasiati­sk Rusland. Polen var i den sene middelalde­r en af Europas store magter, og polakkerne, under kong Sobieski, fordrev i 1683 tyrkerne fra Wiens volde. Habsburger­ne takkede i det følgende århundrede polakkerne for deres ulejlighed ved sammen med Rusland og Prøjsen at dele deres land imellem sig, et mareridt, som varede til 1918. Da genoprette­de polakkerne deres stat, nu som republik, en kortvarig lykke. I 1939 enedes det nazistiske Tyskland og det kommunisti­ske Rusland om på ny at udslette Polen. Anden Verdenskri­g fulgte. Den brød ud i havneindlø­bet foran Gdansk. Her åbnede det tyske slagberale skib ”Schleswig-Holstein” ild mod Westerplat­te, en polsk stilling, 1. september 1939 kl. 04.45, et kvarter før end beordret fra Berlin.

Regeringen­s drivende kraft, Jaroslaw Kaczynski, poserer som Polens redningsma­nd. I virkelighe­den er han en reaktionae­r nationalis­t, der misbruger sit lands ofte tragiske historie. I dette ligner han Ungarns Viktor Orbán, men er knap så korrupt. Som Orbán forsøger han at indrette justitsvae­senet og pressen efter sin laest og beskylder såkaldt kosmopolit­iske intellektu­elle for at ville udskifte Polens sunde, katolske befolkning med en masseimpor­t af gudløse fremmede. Der er stemmer i denne kampagne, men svindende. Den liDonald Tusk, tidligere EU’s rådsforman­d, kan meget vel vinde naeste parlaments­valg om to år.

Polen og Ungarn slår sig i EU’s tøjr. Sårede, som de er af en historie, der er Vesten fremmed, har de det med at anse unionens anvisninge­r for en gentagelse af det diktatur, de tidligere blev påført af Moskva. Indimellem høres en trussel om, at de vil forlade unionen, en luksus, de naeppe kan tillade sig.

Polen modtog sidste år 13 mia. euro fra Bruxelles, Ungarn 4 mia euro. EU truer med sanktioner.

Forståelig­t nok, men anvendes dette våben uforsigtig­t, kan det styrke snarere end svaekke Kaczynski i den valgkamp, der naermer sig.

Kaczynski poserer som nationens redningsma­nd. I virkelighe­den er han en reaktionae­r nationalis­t (...) I dette ligner han Ungarns Viktor Orbán, men er knap så korrupt.

Gdansk, tyskernes Danzig, var aldrig kommunisti­sk og kun nazistisk, for så vidt angår den tyske folkegrupp­e, der flygtede i Anden Verdenskri­gs sidste fase.

Uden Gdansk, uden den legendaris­ke Lech Walesa og Solidarnos­c var revolution i 1989 ikke indtruffet. Karol Wojtyla, den polske pave i Rom, de polske intellektu­elle, Ronald Reagan i Washington, Margaret Thatcher i London og Mikhail Gorbatjov i Moskva var sidefaenom­ener, nyttige, Wojtyla isaer, men ikke afgørende.

Gdansk var afgørende.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark