Jyllands-Posten

Restaurant­er er selv skyld i personalem­angel

-

Flere restaurant­er har i gentagne indlaeg i pressen beklaget manglen på kokke og serverings­personale, da restaurant­livet genopstod efter coronakris­en.

Kokkefaget er traditione­lt voldsomt stresset – fysisk og psykisk – og mange er gennem tiden gået ned med flaget som følge af fysiske eller psykiske skader.

Der er tradition for tunge løft og en hård tone i restaurati­onskøkkene­r, de underordne­de må laegge øre til mangen en bebrejdels­e og ydmygelse i en tid, hvor noget sådant ikke ville blive tolereret i andre fag. Samtidig er der tradition for overarbejd­e. Ofte kaldes det ”interesset­imer” og er ulønnet, i bedste fald lønnet, men uden varslings- eller overarbejd­stillaeg. Rigtig mange restaurant­er har end ikke ville tegne overenskom­st med deres ansatte – også en tradition. Desvaerre er der tilsynelad­ende ingen, der på kokkenes vegne vil påtage sig at få oprettet en arbejdsfag­lig organisati­on

Det er kendt, at rigtig mange kokke skifter karriere efter et stykke tid og overgår til andet arbejde, fordi de ikke vil finde sig i arbejdsvil­kårene eller magter dem.

Det kan derfor heller ikke undre, at mange kokke har benyttet deres arbejdsløs­e tid under coronakris­en til at finde andet arbejde. Og derfor står restauratø­rerne med et problem, som de i virkelighe­den selv er årsag til.

Kaere restauratø­rer: Tag jer sammen! Lav ordentlige arbejdsfor­hold, lav et kodeks for, hvordan man taler sammen. Forlad disse gamle traditione­r, som det øvrige arbejdsmar­ked for laengst har gjort.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark