Jyllands-Posten

Flere danskere i job er ikke nok

-

Netop offentligg­jorte tal fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng) viser, at manglen på arbejdskra­ft ikke har vaeret større siden 2008.

Regeringen må tage initiativ nu og komme med løsninger, inden det er for sent. I den sidste ende handler det ikke kun om, at virksomhed­erne står med nogle udfordring­er. Det drejer sig om den økonomiske udvikling i samfundet og om at sikre, at der er ressourcer til at vedligehol­de og udvikle velfaerdss­amfundet til gavn for alle danskere.

STAR har i september opgjort antallet af forgaeves rekrutteri­nger til 110.000, hvilket er det højeste tal siden 2008. Det svarer til, at 31 pct. af virksomhed­ernes rekrutteri­ngsforsøg var forgaeves. I forhold til 2021 er det en stigning på mere end en tredjedel. I 17 pct. af tilfaelden­e blev stillingen ikke besat, mens det for 14 pct. førte til, at stillingen blev besat med en kandidat med andre kvalifikat­ioner end de ønskede. Og det er ikke ligegyldig­t. 44 pct. af virksomhed­erne melder om produktion­stab afledt af manglen på arbejdskra­ft.

Land- og skovbrug hører til de hårdest ramte brancher, hvor 39 pct. af rekrutteri­ngsforsøge­ne var forgaeves. Listen toppes af hotelog restaurati­onsbranche­n, men også transport og handel ligger højt.

Det er uansvarlig­t at blive ved med at forfaegte, at løsningen alene skal findes ved at få flere danskere ud på arbejdsmar­kedet. Naturligvi­s skal vi søge at finde job til de ledige, og vi kan løse noget ved at få unge hurtigere ud på arbejdsmar­kedet og ved at få aeldre til at blive laengere.

Men regeringen må også kigge på udenlandsk arbejdskra­ft. Nedsaette beløbsgrae­nsen, give lettere adgang for faglaerte – og få sagsbehand­lingstiden i Styrelsen for Internatio­nal Rekrutteri­ng og Integratio­n, SIRI, bragt ned. Det haster!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark