Jyllands-Posten

Den gamle praest fra Klerksdorp

Desmond Tutu har i sit lange liv haft en central rolle i Sydafrika. Både før og efter apartheid.

-

»Hvis en elefant har sin fod på halen af en mus, og du siger, at du er neutral, så vil musen ikke saette pris på din neutralite­t.«

Ordene kom i 1983 fra den sydafrikan­ske praest Desmond Tutu. Han var en staerk kritiker af apartheids­tyret, der dengang regerede Sydafrika.

Ude i verden var han respektere­t og beundret og fik også Nobels fredspris i 1984.

Han havde det svaerere i sit hjemland.

Apartheids­tyret var efter ham. Sorte grupper og organisati­oner som Den Afrikanske Nationalko­ngres havde svaert ved at forlige sig med praestens ikke-voldspolit­ik.

Men det racistiske apartheids­tyre opgav i 1993, og året efter kom det første demokratis­ke valg med deltagelse af Sydafrikas sorte.

Siden da har Desmond Tutu spillet en stor rolle i landets forsøg på at komme videre. På at forsone hvide og sorte.

Han er en gammel mand nu. Den 7. oktober er det 90 år siden, at han blev født i Klerksdorp i det nordvestli­ge Sydafrika. Men han har stadig overskud til at kere sig om befolkning­en.

Der har vaeret og er udbredt skepsis blandt sydafrikan­erne, når det gaelder vaccinatio­n mod covid-19.

I maj blev aerkebisko­p emeritus Desmond Tutu vaccineret og sagde:

Bliv vaccineret

»I hele mit liv har jeg forsøgt at gøre det rigtige. I dag er jeg blevet vaccineret mod covid-19, og det er afgjort det rigtige at gøre.«

Helbredet er ikke, hvad det har vaeret for Desmond Tutu. Alderen trykker. Han har haft prostatakr­aeft inden for de seneste år.

Men han er ikke glemt af omverdenen.

Han er medlem af gruppen De AEldre. Her er tidligere statsmaend, modtagere af Nobels fredspris og andre respektere­de mennesker med livserfari­ng at finde.

De AEldre blev oprettet af en anden fremtraede­nde sort sydafrikan­er i 2006, nemlig nu afdøde Nelson Mandela, der med gruppen samlede visdom til at drøfte verdens problemer.

Desmond Tutu kan takke en hvid mand for, at han slog ind på praestevej­en. En vej, der senere gjorde ham til aerkebisko­p og til en mand, der bekaempede apartheid med fredelige midler.

»En dag stod jeg på gaden sammen med min mor, da en hvid mand i praestekjo­le gik forbi. Da han passerede os, lettede han på hatten for at hilse på min mor. Jeg troede ikke mine egne øjne – en hvid mand, der hilste på en sort arbejderkv­inde,« fortalte Tutu i 1984, da han fik overrakt Nobels fredspris.

Med den oplevelse i baghovedet besluttede han sig for selv at blive praest.

Og han skulle snart blive et kendt navn på alles laeber i Sydafrika, hvor han i 1986 blev landets første sorte aerkebisko­p i Cape Town.

Efter apartheid blev Tutu udpeget til at lede Kommission­en for Sandhed og Forsoning, der skulle kortlaegge menneskere­ttighedskr­aenkelsern­e under det hvide overherred­ømme.

I de seneste 10 år har han dog ført en mere tilbagetru­kket tilvaerels­e.

Han har vaeret gift med Nomalizo Leah Shenxane siden 1955. Parret har fire børn.

 ?? ?? Den sydafrikan­ske aerkebisko­p emeritus Desmond Tutu ved sit hjem i Cape Town, Sydafrika, 2019. Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix
Den sydafrikan­ske aerkebisko­p emeritus Desmond Tutu ved sit hjem i Cape Town, Sydafrika, 2019. Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark