Jyllands-Posten

Antallet af konkurser er steget – men der ikke er grund til panik

Fra august til september er antallet af konkurser steget, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Flere måneders fald i antallet af konkurser er stødt på grund, efter at antallet af konkurser i aktive virksomhed­er i Danmark i september tog et hop opad.

September bød på 176 konkurser, hvilket er mere end 50 pct. over niveauet fra august. Med til historien hører, at tallet for august var det laveste niveau i statistikk­ens historie. Netop dette haefter man sig ved i Ledernes Hovedorgan­isation.

»Der er ingen grund til panik, da det primaert skyldes, at konkursniv­eauet i august var rekordlavt. Der er altså naermere tale om en normaliser­ing,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorgan­isation, i en kommentar.

Generelt lavt antal

Generelt har antallet af konkurser under coronakris­en vaeret lavt, og det har dermed ikke udviklet sig, som det normalt er tilfaeldet under kriser. I Dansk Industri peger man f.eks. på, at antallet af tabte job og omsaetning i forbindels­e med konkurser i årets første ni måneder har ramt det laveste niveau i 12 år.

»Konkurssta­tistikken viser foreløbigt ingen spor af coronakris­en, hvor mange virksomhed­er ellers har vaeret ramt af nedlukning­er og skrappe restriktio­ner. Adgangen til kompensati­on og låneordnin­ger har vaeret afgørende for at holde mange konkurser fra døren. Virksomhed­erne har lånt mange milliarder kroner for at holde sig oven vande,« skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

I Arbejderne­s Landsbank venter man, at antallet af konkurser vil stige på et tidspunkt.

»En stigning i konkursern­e er desuden ikke entydigt negativt, selv om det måske kan lyde kynisk. Det er nødvendigt, at antallet af konkurser kan få lov til at vokse igen og ikke holdes kunstigt nede,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

»Hjaelpepak­ker har vaeret utrolig vigtige i at mildne slaget fra coronakris­en samt for den efterfølge­nde hurtige genopretni­ng. Markedsdyn­amikken skal tilbage, og det vil give et løft i konkursern­e, men vi forventer dog langtfra, at det udvikler sig til en stor konkursbøl­ge,« skriver Jeppe Juul Borre.

Det kan ende med konkurs

I Nykredit venter man netop, at de hjaelpepak­ker, som holdt liv i nødlidende danske virksomhed­er, kan ende med en konkurs, når regningen skal betales i form af udskudte moms- og skattebeta­linger.

»Det er naerliggen­de, at det vil drive konkurstal­lene op de kommende år. I omegnen af 50.000 virksomhed­er har optaget statslig coronagael­d for ca. 32 mia. kr. Tilbagebet­alingen kan komme til at vaelte en del – navnlig mindre virksomhed­er – ud over kanten. Saerligt hvis vaeksten løjer lidt af i det nye år,« skriver Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit.

En stigning i konkursern­e er desuden ikke entydigt negativt, selv om det måske kan lyde kynisk. Det er nødvendigt, at antallet af konkurser kan få lov til at vokse igen og ikke holdes kunstigt nede. JEPPE JUUL BORRE, CHEFØKONOM I ARBEJDERNE­S LANDSBANK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark