Jyllands-Posten

Vaerre, advarer økonomer

-

I euroområde­t steg inflatione­n i september til 3,4 pct., hvilket er det højeste niveau siden finanskris­en.

Selv om økonomer kan forklare en stor del af stigningen med midlertidi­ge faktorer, er de langsigted­e inflations­forventnin­ger ifølge Nordea også steget kraftigt.

Nordea regner med, at den 30-årige boligoblig­ation herhjemme vil stige til 2 pct. med kurs 98 i løbet af 2023, men det kan snildt blive til endnu mere, hvis inflatione­n viser sig at vaere mere sejlivet.

Det vil gøre ondt

Centralban­kernes rentestign­inger vil på det tidspunkt også have presset renten på de kortere boliglån højere op, mener banken.

Realkredit Danmark ser en 30-årig rente på mellem 2 pct. og 2,5 pct. i samme tidsrum, men med risiko for, at den kan kysse 3 pct.

En rente oppe i det niveau vil gøre ondt i de dyreste dele af boligmarke­det, vurderer Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

»Den største trussel mod boligmarke­det er, at renterne bevaeger sig noget højere. Et fastforren­tet lån på 3 pct. vil gøre ondt,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

»Usikkerhed­en om rentebånde­t er helt klart blevet udvidet,« fortsaette­r han.

Når vi dog kommer om på den anden side af 2023, eller når de økonomiske effekter af pandemien ebber ud, vil renterne genoptage deres årtier lange march mod bunden igen.

Sådan lyder det fra Nationalba­nken, som ikke tror, at vi er på vej ind i en ny periode med høje renter og høj inflation, som man så det i perioden fra slutningen af 1960’erne frem til midten af 1980’erne.

Tvaertimod vil de faktorer, som før pandemien var med til at presse renterne ned under gulvbraedd­erne, tage over igen.

»Kigger vi på de naeste par år, kan det godt vaere, at inflatione­n overrasker, hvilket vil øge renten. Men når vi er helt ude af pandemiens eftervirkn­inger, står vi formentlig igen i situation, hvor man bevaeger sig mod lave renter,« siger Per Callesen, direktør i Nationalba­nken.

Den største trussel mod boligmarke­det er, at renterne bevaeger sig noget højere. Et fastforren­tet lån på 3 pct. vil gøre ondt. CHRISTIAN HILLIGSØE HEINIG, CHEFØKONOM I REALKREDIT DANMARK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark