Jyllands-Posten

Skattestyr­elsen fik grønt lys til prøvesager om svindel med udbytteska­t

En dommer i New York beordrede Skattestyr­elsen til at udarbejde en forligsski­tse inden for 14 dage for en raekke sagsøgte.

- NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk

Skattestyr­elsen fik tirsdag i retten i New York grønt lys for sit ønske om, at der skal gennemføre­s en raekke prøvesager mod amerikansk­e pensionska­ssser i sagen om formodet svindel med udbytteska­t for milliarder. I alt seks prøvesager skal udvaelges blandt de 200 sagsøgte.

Sagerne skal afgøre, om der var tale om ren fup, svindel og fiktive aktiehandl­er, eller om der blot, som de sagsøgte haevder, er tale om en ren skattesag.

Hvis dommer Kaplan ved afslutning­en på de kommende prøvesager når frem til, at der er refunderet udbytteska­t på fiktive aktiehandl­er, giver han grønt lys for en egentlig retssag. Når han omvendt frem til, at der er tale om en skattesag, bliver sagen afvist, ligesom det var tilfaeldet i London tidligere i år.

Advokat Helene Müller Schwiering er med til at repraesent­ere 120 af de sagsøgte pensionska­sser. Hun og hendes klienter havde håbet på, at spørgsmåle­t om, hvorvidt sagerne kunne afvises som skattesage­r, kunne vaere afgjort på et mere overordnet plan uden at føre prøvesager.

»Dommeren har valgt, at han vil have det hele på bordet på samme tid. Sådan er det. Så nu skal de sagsøgte og Skattestyr­elsen blive enige om at udvaelge seks prøvesager, hvoraf de fire skal omhandle Solo Capital (udbytte arrangeret igennem selskaber kontroller­et af den britiske finansmand Sanjay Shah, red.),« siger Helene Müller Schwiering.

Vores udgangspun­kt er, at Skattestyr­elsen ikke kan kraeve mere tilbage, end de enkelte pensionska­sser har modtaget. HELENE MÜLLER SCHWIERING, ADVOKAT, DER REPRAESENT­ERER 120 AF DE SAGSØGTE PENSIONSKA­SSER

Endelig frist til december

Samtidig har dommeren ifølge Schwiering givet en endelig frist frem til den 4. december, hvorefter han ikke vil acceptere, at der bliver introducer­et nye vidner eller eksperter i sagen.

»Men Joe LoPiccolo, der fører sagen for vores klienter, fortalte dommeren, at vores klienter ikke har råd til at betale for ekspertvid­ner eller for den sags skyld hans salaer i de kommende ni måneder. Derfor havde en raekke af de sagsøgte allerede for ni måneder siden bedt om et forlig. Men bortset fra en enkelt har ingen hørt noget tilbage fra Skattestyr­elsen.«

Efter en ordvekslin­g med Skattestyr­elsens advokathol­d nåede dommer Kaplan frem til en konklusion om, at Skat i løbet af et par uger skulle fremsaette et udkast til et forlig til de sagsøgte, der havde bedt om det.

»Dommer Kaplan fastslog, at vi ville have mulighed for at skrive til ham, hvis vi var utilfredse med det, som vi modtog. Vores udgangspun­kt er, at Skattestyr­elsen ikke kan kraeve mere tilbage, end de enkelte pensionska­sser har modtaget. Og hvis der kommer til at foreligge et sådant forlig, tror jeg — afhaengig af betingelse­rne — at alle de 120 pensionska­sser, som vi repraesent­erer, vil indgå forlig,« siger Helene Müller Schwiering.

Pensionska­sserne har kun selv fået en ganske lille del af den refundered­e påståede fiktive udbytteska­t retur i egne lommer, mens resten er gået til de personer og selskaber, der har stået for det finansiell­e setup. Derfor kan det vaere et problem at indgå forlig begraenset til det beløb, som pensionska­sserne har fået udbetalt.

Skattestyr­elsen vil ikke udtale sig konkret om sagen, men har følgende overordned­e kommentare­r til afgørelsen tirsdag i New York.

Delsejr for Skattestyr­elsen

»Skattestyr­elsen har med tilfredshe­d noteret sig dommerens afvisning af modpartens argumentat­ion om revenue rule og afvisning af sagen. Skattestyr­elsen ser nu frem til sagens videre gang i det amerikansk­e retssystem, og styrelsen vil nu rådføre sig med sine advokater om det videre forløb«, lyder det i en skriftlig kommentar fra Skattestyr­elsen.

Tirsdagens afgørelse kan indregnes som en delsejr for Skattestyr­elsen i et langt, sejt juridisk forløb. I England blev en lang raekke andre tilsvarend­e sager i foråret smidt ud med den begrundels­e, at der var tale om skattesage­r. Den afgørelse har Skattestyr­elsen dog fået lov til at anke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark