Jyllands-Posten

Jobaftale får kritik for slet ikke at løse manglen på arbejdskra­ft

Effekten på udbuddet af arbejdskra­ft i en ny trepartsaf­tale er meget begraenset, konstatere­r en tidligere overvisman­d.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Flere unge, flere aeldre, flere svenskere og hurtigere arbejdstil­ladelser til dygtige udlaending­e. Det er i grove traek essensen af tiltagene i den trepartsaf­tale om mere arbejdskra­ft, som regeringen onsdag landede med arbejdsmar­kedets parter og kommunerne­s interesseo­rganisatio­n, KL.

Bl.a. skal unge på kontanthja­elp fremover kunne sendes i job i stedet for altid at blive visiteret til først at skulle have en uddannelse, og arbejdsgiv­ere må ikke laengere kraeve, at jobansøger­e oplyser deres alder.

Andre tiltag er øget rekrutteri­ng i Sverige, hvor ledigheden stadig er maerkbart over den danske, øget rekrutteri­ng i det øvrige EU og penge til at nedbringe sagsbehand­lingstider­ne i Styrelsen for Internatio­nal Rekrutteri­ng og Integratio­n (SIRI).

Håndtag og knapper

Der er ifølge beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d tale om håndtag og knapper, som der nu skal drejes på for at sikre, at den arbejdskra­ft, der trods alt stadig er til rådighed, kommer ud til de hungrende arbejdsgiv­ere.

Men det er ifølge adm. direktør for Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA) Jacob Holbraad overhovede­t ikke nok i en situation, hvor arbejdsgiv­erne ifølge en ny rekrutteri­ngsundersø­gelse fra Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng (STAR) står i den vaerste situation siden kort før finanskris­en.

»Aftalen indholder enkelte gode elementer, men det er slet, slet ikke svaret på de udfordring­er, som virksomhed­erne står med. Det vil vaere meget begraenset, hvor mange flere medarbejde­re der bliver skabt, og derfor er det nu op til politikern­e at vaere sig deres ansvar bevidst, for vi havde gerne set en meget mere ambitiøs aftale,« siger Jacob Holbraad.

I alt 110.000 gange måtte arbejdsgiv­erne i 1. halvår konstatere, at forsøget på at besaette en stilling var forgaeves. Det svarer til, at naesten hvert tredje stillingso­pslag var forgaeves.

Aftalen indeholder ikke et tal for, hvor mange flere medarbejde­re den skaber, men effekten på udbuddet af arbejdskra­ft vil vaere meget begraenset, vurderer tidligere overvisman­d Michael Svarer.

 ?? ?? »Det kan godt give en smule, men det bliver naeppe et stort bidrag til at løse udfordring­en med mangel på arbejdskra­ft,« siger tidligere overvisman­d Michael Svarer om den nye trepartsaf­tale. Arkivfoto: Mads Andreas Frost
»Det kan godt give en smule, men det bliver naeppe et stort bidrag til at løse udfordring­en med mangel på arbejdskra­ft,« siger tidligere overvisman­d Michael Svarer om den nye trepartsaf­tale. Arkivfoto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark